Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 26, 2011

Luide collega's grootste probleem voor concentrategievermogen

Een meerderheid van de werknemers heeft concentratieproblemen door luid pratende collega’s, luide apparaten en extern lawaai. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse juridisch dienstverlener JuroFoon. Daaruit bleek dat 70 procent van de werknemers zich aan dergelijke omgevingsfactoren ergeren. Luid pratende collega's vormen de grootste bron van frustratie (41,3 procent), gevolgd door luide apparaten (18,8 procent) en extern lawaai (8,6 procent).

De onderzoekers stellen dat deze vormen van geluidsoverlast vaak worden onderschat en belangrijke risico's kunnen inhouden. Ongeveer één derde van de respondenten geeft aan nooit last te ondervervinden van omgevingsgeluiden. Volgens de Nederlandse arbeidswetgeving bereikt men de veiligheidsgrens bij een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel gedurende acht uur per dag. Hogere geluidsniveaus kunnen blijvende gehoorschade veroorzaken, maar de onderzoekers stellen dat geluidshinder op het werk echter meer dan alleen het gehoor kunnen schaden.

"Er wordt opgemerkt dat geluidshinder kan leiden tot arbeidsgebonden stress en schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid," aldus het webmagazine Managersonline.nl. "Deze risico’s zijn volgens Jurofoon echter moeilijk meetbaar en daardoor nauwelijks juridisch vast te leggen. De onderzoekers wijzen er nochtans op dat deze problemen zowel aan werkgevers als aan werknemers nadelen opleveren. Er wordt dan ook opgemerkt dat werkgevers niet alleen de regelgeving moeten hanteren, maar ook aandacht moeten hebben voor andere gevaren van geluidsoverlast."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home