Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 25, 2011

Veilinghuis Sotheby's verkoopt Sovjet-ruimtecapsule

Bij het veilinghuis Sotheby's in New York wordt tijdens de eerste helft van april een duplicaat geveild van de ruimtecapsule waarmee de Russische kosmonaut Yoeri Gagarin vijftig jaar geleden de eerste bemande ruimtevlucht uitvoerde. De huidige eigenaar, die anoniem wenst te blijven, kocht de ruimtecapsule jaren geleden van de Russische overheid en was van mening dat de vijftigste verjaardag van de bemande ruimtevaart een geschikt ogenblik was om tot een verkoop over te gaan. Verwacht wordt dat de ruimtecapsule tussen 2 miljoen dollar en 10 miljoen dollar zou kunnen ophalen.

Sotheby's veilt de ruimtecapsule Vostok 3KA-2, waarmee de laatste controles voor de bemande ruimtevlucht van Gagarin werden uitgevoerd. Het interieur van de ruimtecapsule, die ongeveer 816 kilogram instrumenten bevatte, werd door de Russische overheid voor de verkoop ontmanteld. De capsule, die een diameter van minder dan twee meter heeft, viel tot in het midden van de jaren tachtig onder het Russische staatsgeheim.

De Vostok 3KA-2 voerde tijdens zijn experimentele vlucht de levensgrote pop Ivan Ivanovich mee. De pop werd achttien jaar geleden door de Perot Foundation bij Sotheby's gekocht en is sinds veertien jaar uitgeleend aan het Amerikaanse Smithsonian National Air and Space Museum in Washington. De ruimtecapsule voerde ook de bastaardhond Zvyozdochka (Kleine Ster) mee. Ook die keerde veilig uit de ruimte terug bij een landing in de omgeving van Izhevsk, een industriƫle stad in de Russische republiek Udmurtia.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home