Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 24, 2011

Nederlands bedrijf wil commercieel koraal kweken

Koraalriffen zijn een belangrijke bron van biodiversiteit en worden volgens sommigen de regenwouden van de zee genoemd. Door klimaatverandering, vervuiling, toerisme en de steeds grotere vraag naar koralen van liefhebbers verdwijnen de riffen echter bijzonder snel. In Nederland hoopt men een gedeelte van het probleem te kunnen aanpakken door koralen te kweken. Het bedrijf EcoDeco uit Utrecht hoopt over een tweetal jaar de eerste commercieel gekweekte koralen op de markt te kunnen brengen.

EcoDeco wil de volgende twee jaar de economische levensvatbaarheid van het project uittesten. "Koralen worden vooral gekocht omdat ze er in een aquarium heel mooi uitzien," benadrukt een woordvoerder tegenover het webmagazine Oneworld.nl. "Koraal wordt nu nog door vissers en duikers van de zeebodem gehaald en verkocht. Een stuk koraal ter grootte een menselijke vuist wordt voor ongeveer 50 euro verkocht. Het is de bedoeling om de koralen te kunnen kweken voor ongeveer dezelfde prijs."

"Onder de meest gunstige omstandigheden kan het koraal met ongeveer een procent per dag groeien," merkt Ronald Osinga, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, op. "Per twee tot drie maanden verdubbelt het koraal in omvang. Door de opwarming van het klimaat zijn die gunstige omstandigheden in de natuur zeldzaam geworden." Het bedrijf maakt gebruik van een nieuw filtersysteem, dat het koraal in leven houdt. Traditionele waterpompen doden het plankton in het water zit, terwijl dat net het voedsel is dat koraal nodig heeft.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home