Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 23, 2011

Nieuwsoverzicht

De Zweedse streamingsite Spotify heeft 100 miljoen dollar aan nieuw kapitaal opgehaald bij investeerders. De waarde van het Zweedse internetbedrijf wordt nu geraamd op 1 miljard dollar. De grootste nieuwe investeerder van Spotify is Kleiner Perkins, een bekende investeringsgroep uit Silicon Valley, die eerder al een belang nam in Amazon, Google, Twitter en Groupon. Het durfkapitaalfonds zou in zijn eentje 50 miljoen dollar in Spotify investeren. Ook het Russische DSTGlobal, bekend van zijn grote investeringen in Facebook en Groupon, zou een belang hebben genomen in het Zweedse bedrijf. Spotify is een onlinedienst die gratis muziek in streamingformaat aanbiedt. Gebruikers die een nummer aanklikken, krijgen dat onmiddellijk te horen, zonder dat het muziekbestand op de harde schijf wordt geplaatst. Gebruikers die de muziek advertentievrij of via mobiele apparaten willen beluisteren, betalen een bedrag van 5 dollar tot 10 dollar per maand.


De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 32,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 16 procent naar 2,6 miljard dollar. Het Amerikaanse concern heeft de verwachtingen voor dit jaar wel naar beneden bijgesteld, omdat de vraag van consumenten naar computers afneemt. Hoewel de verkoop van computers voor de zakelijk markt met 11 procent steeg, had de consumentendivisie te maken met een daling van de vraag. Vooral de populariteit van netbooks gaat door de opkomst van tablets achteruit . De computerfabrikant hoopt met de TouchPad, gebaseerd op besturingssysteem van het voormalige Palm, ook een aandeel in de tabletmarkt te veroveren.


De stijging van de olieprijzen vormt een zeer grote uitdaging voor de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. Door de hoge prijzen zou dit jaar, dat als winstgevend was aangekondigd, wel eens zeer moeilijk worden. Dat heeft Giovanni Bisignani, topman van de International Air Transportation Association (IATA) gezegd. De olieprijzen vormen volgens Bisignani een groot probleem dat de toestand van de sector radicaal zou kunnen omgooien. De olieprijzen zijn de jongste periode de hoogte in geschoten ten gevolge van de onrust in de Arabische wereld en vooral Libië. De vrees is dat die onrust gevolgen zou hebben voor de energiebevoorrading. De eerdere vooruitzichten van de internationale luchtvaartorganisatie was gebaseerd op een prijs van 84 dollar per vat olie. Door de stijging naar een prijsniveau van 104 dollar zouden de luchtvaartmaatschappijen volgens Bisignani met 32 miljard dollar extra onkosten worden geconfronteerd.


Het elektronicaconcern Philips heeft de commerciële introductie van het medische interventiehulpmiddel HeartNavigator aangekondigd. Hiermee wordt het vervangen van hartkleppen via een katheter vergemakkelijkt. Tijdens een hartklepvervanging via een katheter kunnen artsen niet direct op het hart kijken. De HeartNavigator is ontworpen om de chirurg door beeldvorming toch zo veel mogelijk informatie te verstrekken. De apparatuur combineert daarvoor beelden die voor de operatie van het hart zijn gemaakt, met actuele röntgenbeelden van de operatie. Hartoperaties worden steeds vaker uitgevoerd via een katheter. De operatie is daardoor voor een patiënt minder ingrijpend dan een open hartoperatie. Ook risicogroepen kunnen een dergelijke operatie ondergaan. De ingreep staat nog in de kinderschoenen, maar het aantal operaties kent een snelle stijging. Dit jaar werden in Europa 13.000 van deze operaties uitgevoerd.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum is van plan om een aantal olievelden in Groot-Brittannië te verkopen als onderdeel van een lopende herstructurering. Het gaat onder meer om het olieveld Wytch Farm, ten zuidoosten van het Engelse Dorset. Ook wil British Petroleum al zijn gasvelden in het zuidelijke deel van de Noordzee afstoten. British Petroleum gaat ervan uit dat de betreffende werknemers overgenomen zullen worden door de nieuwe eigenaar. British Petroleum zegt op koers te liggen met de verkoop van bezittingen ter waarde van ongeveer 30 miljard dollar om de kosten als gevolg van het olielek in de Golf van Mexico te dekken. Het Britse concern heeft eerder al ongeveer twee derde van dat bedrag opgehaald met de verkoop van bedrijfsonderdelen in onder meer Noord-Amerika, Argentinië, Vietnam en Egypte.


Medtronic, één van de belangrijkste leveranciers van pacemakers en defibrillatoren ter wereld, wil 2.000 banen schrappen. Daardoor zou het personeelsbestand met 4 procent tot 5 procent worden afgebouwd. Het bedrijf merkt op dat een groot gedeelte van de omzet gegeneerd wordt in domeinen waar er nog amper groei kan worden geboekt en in tegenstelling te kampen zullen hebben met prijserosie. Daarom moeten er volgens het concern maatregelen worden genomen, zodat de groei op lange termijn kan worden veiliggesteld. De kostenstructuur moet naar eigen zeggen aangepast zijn aan de marktomstandigheden. Daarom is volgens Medtronic een personeelsbesparing noodzakelijk. Medtronic realiseerde het voorbije kwartaal een winst van 924 miljoen dollar. Dat was een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 3 procent tot 3,96 miljard dollar.


Smartphones worden steeds vaker gebruikt om foto's te maken. Er wordt met de toestellen al bijna zoveel gefotografeerd als met digitale fototoestellen. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête van de website Studenten.nl. Daarbij bleek dat 43,7 procent van de studenten een mobiele telefoon gebruikt om te fotograferen, terwijl 50 procent het vaakst een digitale camera gebruikt. Bijna elke mobiele telefoon heeft tegenwoordig wel een ingebouwde camera, waarbij een aanbod van 5 megapixels geen uitzondering. Het is dus niet verwonderlijk dat de telefoon de digitale camera aan het inhalen is, want bijna iedereen heeft altijd een telefoon bij zich en de kwaliteit wordt steeds beter. Met de meeste smartphones kan men tegenwoordig ook videofilms maken en de toestellen laten ook het publiceren op sociale media gemakkelijk. De onderzoekers merkten op dat nog 2,4 procent van de studenten een analoge camera gebruikt, terwijl 3,8 procent beroep doet op wegwerpcamera's.


De kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's hebben de rating van Libië verlaagd. Standard and Poor's gaf als eerste met de ratingverlaging te kennen dat verwacht wordt dat de opstand tegen kolonel Kadhafi en de daaraan gekoppelde onlusten in het land nog een tijd zullen aanhouden. Het kredietagentschap voegde eraan toe dat de rating voor het land een negatieve outlook meekreeg. Dat betekent dat het agentschap binnen de drie maanden een volgende ratingverlaging kan doorvoeren. Nadien volgde ook sectorgenoot Fitch met een kredietverlaging. Fitch verlaagde eerder ook al de kredietrating van Egypte. Het ratingbureau voegde er aan toe dat de impact van de onlusten op de olieproductie, de belangrijkste inkomstenbron van Libië, tot verdere kredietverlagingen aanleiding zouden kunnen zijn.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google is door zijn Franse concurrent 1PlusV beschuldigd van machtsmisbruik. De Amerikaanse zoekmachine zou zijn eigen diensten bij zoekresultaten promoten ten koste van concurrerende diensten. Het Franse internetbedrijf heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het bedrijf is exploitant van drie Franse zoekmachines. Het gaat om de gerechterlijke zoekmachine Ejustice.fr, de muziekzoekmachine E-Musicpro.com en de culturele zoekmachine Eguides.fr. Het bedrijf stelt dat Google de concurrerende zoekmachines niet de rechtmatige plek tussen zoekresultaten geeft. Het zou gebruikers juist doorsluizen naar eigen internetdiensten. Ook klaagt 1plusV dat Google zogenaamde verticale zoekmachines, die op één specifiek onderwerp gericht zijn, zou dwingen om Google-technologie te gebruiken. De praktijk zou al meer dan vier jaar aan de gang zijn.


De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,1 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een omzet opgetekend van 14,6 miljard dollar. De nettowinst steeg van 301 miljoen dollar naar 587 miljoen dollar. Wereldwijd steeg de omzet van de bestaande winkels over het hele jaar met gemiddeld 3,9 procent. Voor de Amerikaanse vestigingen kwam de groei zelfs uit op 4,8 procent. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse consument opnieuw gestart is met het uitvoeren van klussen en zelfs kleine verbouwingen. Home Depot verlaagde de voorbije periode al de prijzen van verven, kranen en simpele klusprojecten om consumenten hun winkels in de krijgen. Het bedrijf verwacht dat de groei zich dit jaar verder zal doorzetten. Daarom werd een omzetgroei van minstens 2,5 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder was gewag gemaakt van minstens 2 procent.


Het lijkt er steeds meer op dat Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zal meedingen naar de socialistische nominatie voor de Franse presidentsverkiezingen van volgende jaar. Die conclusie hebben een aantal waarnemers en politieke tegenstanders getrokken na uitspraken van Strauss-Kahn tegen de Franse media. Frankrijk speculeert al enkele maanden over een mogelijke presidentiële kandidatuur van Strauss-Kahn. De topman van het Internationaal Monetair Fonds scoort erg goed in de peilingen. In een tweede ronde tegen huidig president Nicolas Sarkozy zou hij met gemak de bovenhand halen. Strauss-Kahn werd bijna vier jaar geleden directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds. In principe loopt zijn mandaat eind volgend jaar af. De voorverkiezingen bij de Franse socialisten vinden dit najaar plaats. Daardoor zou Strauss-Kahn zijn huidige functie vroegtijdig moeten opgeven.


Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart Stores heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 115,6 miljard dollar. Dat is een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 4 procent tot 5,02 miljard dollar. Het bedrijf werd op de Amerikaanse thuismarkt opnieuw geconfronteerd met een omzetdaling van 1,8 procent, maar dat kon worden opgevangen door een stijging op de internationale markten. In de Verenigde Staten wordt Wal-Mart al zeven kwartalen op rij met een omzetdaling geconfronteerd. Mike Duke, topman van Wal-Mart Stores, geeft toe ontgoocheld te zijn over de Amerikaanse omzet, maar voegt er aan toe dat een verbetering wellicht nog enige tijd op zich zal laten wachten. Over het hele jaar werd een winstgroei met 6 procent tot 15,4 miljard dollar opgetekend. De omzet steeg met 3,4 procent tot 419 miljard dollar.


Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 149 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een nettoverlies geleden van 60 miljoen euro. De omzet steeg met 18 procent tot 2,08 miljard euro. Het Nederlandse concern merkte op geprofiteerd te hebben van het economische herstel, al werd er wel gewag gemaakt van ongunstige wisselkoerseffecten en de nog altijd moeilijke marktomstandigheden in de farmaceutische industrie. Het Nederlandse concern gaf geen concrete verwachting voor de resultaten dit jaar, maar zei wel opnieuw een sterk jaar te verwachten. Het bedrijf voegde er aan toe dat men er alle vertrouwen in heeft om de vooropgesteld doelstellingen van een operationele winst tussen 1,4 miljard euro en 1,6 miljard euro over drie jaar te zullen kunnen halen.


Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam is het voorbije jaar sterk toegenomen. Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) maakt daarbij gewag van een groei met 15 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de Amsterdamse hotelsector zich sterk heeft hersteld van de terugval door de financiële en economische crisis. Drie jaar geleden werd een daling met 6 procent opgetekend, maar twee jaar geleden werd met een groei van 3 procent al een licht herstel opgemerkt. Amsterdam is volgens het toeristisch bureau één van de eerste Europese toeristensteden die de crisis te boven lijkt te zijn. Er werd het voorbije jaar vooral een groei opgetekend van toeristen uit de buurlanden. Het aantal Belgische toeristen steeg met 19 procent, gevolgd door Frankrijk (18,6 procent) en Duitsland (17,9 procent). Er wordt aan toegevoegd ook het bezoek aan musea en attracties opnieuw een groei kent.


De Europese Unie wil inspanningen doen de Britse tewerkstelling in Europese instellingen op te drijven, maar de taaleisen blijven ongewijzigd. Eurocraten moeten immers meerdere talen machtig zijn. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, tegen de Britse premier David Cameron gezegd. De bevolking van de Europese Unie bestaat voor 12 procent uit Britten, maar slechts 5 procent van de eurocraten heeft de Britse nationaliteit. Hoewel heel wat van die Britse eurocraten hoge en zichtbare functies innemen, wil de Europese Commissie volgens Barroso toch iets doen aan de algemene ondervertegenwoordiging. Er zijn weliswaar geen quota per land voorzien, maar er wordt toch gestreefd naar evenwichtige verhoudingen. De Britse regering vraagt dat de taalvereisten voor sollicitanten bij de Commissie minder streng zouden worden, maar daar wordt niet op ingegaan.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home