Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 22, 2011

Nieuwsoverzicht

De lancering van het nieuwe seizoen van de Formule Eén half maart in Bahrein wordt uitgesteld. Dat is het gevolg van de protesten tegen het politieke beleid in het Arabische land. Onderhandelingen van Salman bin Hamad, de kroonprins van Bahrein, met Bernie Ecclestone, leidden tot de beslissing om de wedstrijd te verschuiven naar november. Daardoor wordt het nieuwe seizoen gelanceerd door de Grote Prijs van Australië in Melbourne op het einde van de maand maart. Salman bin Hamad benadrukte achteraf dat Bahrein zich op dit ogenblik vooral wil toespitsen op het opbouwen van een nationale dialoog. Bij de raceteams heerste er begrip voor de beslissing om de wedstrijd uit te stellen. Onder meer autopiloot Mark Webber merkte op dat het op dit ogenblik niet het geschikte tijdstip is om een autorace te organiseren in Bahrein.


Moody's Investors Service heeft de outlook voor Japanse schulden verlaagd naar negatief van stabiel, vanwege de politieke patstelling die de mogelijkheden op reductie van de schulden verkleint. Sectorgenoot Standard & Poor's verlaagde eind januari al de kredietrating voor Japan. De kredietwaardigheidsbeoordelaar schreef dat destijds toe aan de visie dat de regering geen eenduidige strategie heeft om de schulden te verlagen. De stap van Moody's is geen verlaging van het kredietoordeel, maar een wijziging van de verwachting, vaak een eerste stap om weg naar een volledige downgrade. De staatsschuld van Japan bedraagt bijna 200 procent van de totale economische productie. Dat is het hoogste niveau van alle belangrijke geindustrialiseerde landen. Moody's wijst erop dat zelfs Masaaki Shirakawa, de gouverneur van de Centrale Bank van Japan, heeft gezegd dat de geschiedenis laat zien dat geen enkel land voor eeuwig met grote begrotingstekorten kan functioneren.


De Duitse autobouwer BMW heeft een duurzaam submerk gelanceerd. Het merk BMW i zal worden gebruikt voor wagens met een lage uitstoot van broeikasgassen. Het nieuwe submerk brengt over twee jaar twee modellen op de markt. Naast een herlaadbare hybride zal de Duitse autobouwer ook een zuiver elektrische wagen aanbieden. BMW maakte eerder bekend rond de 400 miljoen miljoen te investeren in een productiefaciliteit voor elektrische wagens in Leipzig. BMW maakte ook de lancering bekend van de divisie iVentures, die zal investeren in leveranciers van verschillende mobiliteitsdiensten. Mobiliteit is volgens BMW het magische woord dat bij vrijwel alle autofabrikanten de ronde doet. Zeker in grote steden met verkeersopstoppingen wordt er gezocht naar mileu-oplossingen voor het transport. Door te investeren in mobiliteitsproviders, zal iVenture volgens de autobouwer dergelijke ontwikkelingen stimuleren.


De Britse openbare omroep BBC heeft de bekende reisgids Lonely Planet helemaal overgenomen. De Britse omroep kocht Tony en Maureen Wheeler, de oprichters van de reisgids, uit. De BBC was vier jaar geleden al meerderheidsaandeelhouder geworden van Lonely Planet, één van de meest succesvolle uitgevers van reisgidsen ter wereld. Nu koopt de zender ook de resterende 25 procent van de aandelen over van de Wheelers. De BBC betaalt 67,2 miljoen Australische dollar voor het resterende kwart van de aandelen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro. In Australië reageren de media ontgoocheld op de overname. Daarbij wordt opgemerkt dat opnieuw een Australisch icoon in buitenlandse handen is terecht gekomen. Het echtpaar Wheeler richtte Lonely Planet bijna veertig jaar geleden op.


Dominique Strauss-Kahn, de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is niet te spreken over de bonussencultuur in de financiële sector. In een Frans kranteninterview zei Strauss-Kahn het schandalig te vinden dat de banken teruggekeerd zijn naar praktijken die gemene zaak waren voor de wereldwijde financiële crisis. Vooral de verloning en de bonussen stuiten de topman van het Internationaal Monetair Fonds tegen de borst. Hij wijst erop dat een hele reeks politiek verantwoordelijken tijdens de crisis aankondigden dat deze praktijken nooit nog zouden worden toegelaten, maar toch zijn de bonussen volgens Strauss-Kahn weer helemaal terug. De verloningscultuur in de financiële sector zet volgens hem gewoon aan tot misdrijven. Strauss-Kahn zei ook weinig waardering te hebben voor de ratingbureaus, die volgens hem met vaak niet goed doordachte beoordelingen toch grote gevolgen kunnen hebben.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum heeft met sectorgenoot Reliance, het grootste beursgenoteerde bedrijf van India, een samenwerkingsovereenkomst getekend voor gezamenlijke projecten voor de winning van olie en gas. Het contract vergt van British Petroleum een investering van 7,2 miljard dollar. De bedrijven gaan zich gezamenlijk toeleggen op de aanlevering en promotie van aardgas in India. Daarnaast krijgt BP een belang van 30 procent in drieëntwintig velden die in het bezit zijn van Reliance. Afhankelijk van het succes van de samenwerking zal het Britse concern nog eens een bedrag van 1,8 miljard dollar betalen aan zijn Indiase branchegenoot. Robert Dudley, chief executive van British Petroleum, benadrukte dat India één van de snelstgroeiende economieën van de wereld is. Door de overeenkomst krijgt British Petroleum volgens hem toegang tot het meest vruchtbare gasbassin in India en verzekeren het concern zich van een postie op de Indiase gasmarkt.


De Britse regering gaat voorstellen om de klok één uur vooruit te draaien, zodat Groot-Brittannië zou toetreden tot de Centraal-Europese tijdzone. De Britse regering zegt dat de maatregel het buitenlandse toerisme zou kunnen stimuleren. De uurwisseling zou immers tot zonniger zomeravonden leiden. De Britse premier David Cameron had vorig jaar gezegd de wijziging te overwegen, maar dat kon volgens hem alleen wanneer het hele land zich comfortabel zou voelen met een andere uurtabel. Vooral in Schotland is er veel protest tegen de nieuwe regeling. Tegenstanders zeggen ook dat de maatregel tot meer verkeersongevallen zou leiden en ook problemen zou opleveren aan landbouwers. Voorstanders zeggen dat de maatregel echter niet alleen het toerisme zou stimuleren, maar ook energie zou besparen en de uitstoot van broeikasgassen gevoelig zou terugbrengen omdat de Britse gezinnen de verlichting een uur later zou aansteken.


De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,4 miljard Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 724,4 miljoen euro. Tijdens het jaar voordien werd een nettowinst opgetekend van 3,6 miljard kronen. De omzet steeg van 59,4 miljard kronen naar 60,1 miljard kronen. Carlsberg heeft het over een sterk jaar, ondanks een gevoelige accijnsverhoging in Rusland. Om het drankmisbuik tegen te gaan verdrievoudigden de Russische autoriteiten de accijns op bier. Voor het lopende jaar heeft Carlsberg zich de ambitie gesteld om de snelstgroeiende bierbrouwer van de wereld te zijn. Daarbij rekent de groep vooral op een herstel van de Russische biermarkt. In Scandinavië en West-Europa wordt nog steeds uitgegaan van een lichte daling van de biermarkt. Carlsberg zet ook steeds nadrukkelijker in op de Aziatische groeimarkten.


De Australische krantenuitgever West Australian Newspaper Holdings neemt voor ruim 4 miljard Australische dollar het mediabedrijf Seven Media Group over. Dat komt overeen met een bedrag van 3 miljard euro. Door de overname ontstaat het grootste mediabedrijf van Australië. Het overnamebedrag is inclusief een schuld van ruim 2 miljard dollar. Seven Media bezit het populairste televisienetwerk van Australië en een goed bezochte website. Ook telt het bedrijf vijfentwintig tijdschriften met titels als Men's Health en Marie Claire. Om de overname te financieren, geeft West Australian Newspaper meer dan 1 miljard Australische dollar aan nieuwe aandelen uit. Seven Media is nu nog voor bijna de helft in bezit van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts. West Australian Newspaper is het concern van de Australische mediatycoon Kerry Stokes.


Het Britse drankenconcern Diageo neemt de Turkse groep Mey Icki over. Met de overname is een bedrag van 1,5 miljard euro gemoeid. Diageo, bekend als producent van merken zoals Smirnof en Johnnie Walker, hanteert een strategie om overnames te doen in de grootste markten met een groeiende middenklasse. Naast Turkije vallen volgens Paul Walsh, topman van Diageo, ook China en Vietnam hieronder. Mey Icki kwam vijf jaar geleden voor een bedrag van 600 miljoen euro in handen van het Amerikaanse fonds Texas Pacific Group. Mey Icki is bekend als producent van de drank Raki. In Turkije heeft het bedrijf een marktaandeel van 90 procent voor Raki. Waarnemers stellen dat de Turkse markt voor Diageo een grote groeipotentie heeft en bovendien ook een aantrekkelijke marktpositie en winstmarge kan voorleggen.


Genève is officieel volzet. Sinds twee grote Londense hedgefondsen naar het Zwitserse kanton zijn verhuisd, heeft Genève een tekort aan scholen, huizen en kantoren. Hedgefondsen laten zich vooral verleiden door het gunstige klimaat op het gebied van belastingen en regelgeving. Daarmee ontlopen de financiële instellingen de stijgende belastingen en strengere regelgeving waarmee ze in Londen te maken hadden. Genève richtte zich met de soepele regelgeving op investeringsmaatschappijen, maar bleek vooral hedgefondsen aan te trekken. Een woordvoerder van de kantonregering merkte op dat Genève niet de ambitie heeft om het wereldwijde centrum van de hedgesector te worden. Hij voegde er aan toe dat niemand de toegang tot Genève zal worden ontzegd, maar er is volgens hem daadwerkelijk geen ruimte meer vrij.


Het Duitse farmabedrijf Merck Group heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 46,5 miljoen euro. Dat is een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De terugval is te wijten aan de kosten die verbonden waren met de overname van de Amerikaanse groep Millipore, leverancier van apparatuur voor biotechnologiebedrijven. De omzet steeg met een kwart tot 2.6 miljard euro. Voor het lopende jaar verwacht Merck een omzetgroei tussen 13 procent en 18 procent en ook voor volgend jaar wordt een verdere groei in het vooruitzicht gesteld. Karl-Ludwig Kley, voorzitter van Merck, merkt op dat het concern een transformatiejaar achter de rug heeft. De overname van Millipore biedt het Duitse concern volgens hem nieuwe mogelijkheden, schaalvergroting en innovatieve producten.


Het de postdivisie Nederlands postbedrijf TNT heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1,22 miljard euro, tegenover 1,21 miljard euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 25 miljoen euro naar 126 miljoen euro. Bij de pakketdivisie steeg de omzet van 1,74 miljard euro naar 1,83 miljard euro. De operationele winst daalde met bijna 33 procent tot 74 miljoen euro. De postdivisie wordt naar eigen zeggen nog altijd geconfronteerd met een volumedaling. Het bedrijf zal zich naar eigen zeggen blijven richten op kostenbesparingen. Bij de pakketdivisie is er sprake van een herstel tot het niveau dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische crisis. In de maand mei moeten de aandeelhouders zich definitief uitspreken over de splitsing van de twee divisies. Dan krijgen beide takken aparte beursnoteringen.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan de oprichting van Actamax Surgical Materials, een gezamenlijke onderneming van het Nederlandse concern DSM en het Amerikaanse DuPont. Volgens de Europese Commissie is de transactie niet in strijd met de Europese concurrentieregels. Daarbij wordt opgemerkt dat de joint venture zich op een andere markt zal bewegen dan de twee oprichtende moederbedrijven. Actamax gaat zich bezighouden met het ontwikkelen van geavanceerde biomedische materialen voor chirurgische toepassingen. Het nieuwe bedrijf zal zijn hoofdkwartier hebben in de Verenigde Staten. Actamax zegt dat het eindresultaat van vele chirurgische ingrepen door verbeterde medische materialen gevoelig kan worden verbeterd. Het bedrijf heeft het over een wereldwijde markt van meer dan honderd miljoen chirurgische ingrepen per jaar.


Het Russische ministerie van gezondheid en sociale ontwikkeling werkt aan een plan om de impact van extreme weersomstandigheden op de volksgezondheid te beperken. Het plan wordt uitgewerkt naar aanleiding van de Russische hittegolf van de voorbije zomer, die aan 14.000 Russen het leven zou hebben gekost. Het plan vormt volgens het ministerie een onderdeel van een bredere strategie om de bevolking van Rusland tegen het midden van het decennium stabiel te houden op ongeveer 142 miljoen mensen. In de plannen is onder meer de installatie van airconditioning in openbare instellingen, zoals ziekenhuizen. Ook zou ervoor gezorgd worden dat er voldoende verwarming is voorzien om te kunnen weerstaan aan een extreme koudegolf. De Russische overheid wil ook meer ziekenwagens om de effecten van de verkeersongevallen te beperken en wil interventiediensten ook met hightech-materiaal uitrusten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home