Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 21, 2011

Videoconferencing verlaat de traditionele vergaderzaal

De markt van videoconferencing en aanverwante sectoren zal over vijf jaar een waarde hebben van 5,5 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ABI Research. Het voorbije jaar vertegenwoordigde die markt een waarde van 2,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Tijdens het voorbije jaar werd daarbij volgens ABI Research een verschuiving opgetekend naar opkomende toepassingen zoals desktop-video, geïntegreerde communicatie-omgevingen en mobiele videoconferencing.

"In het hogere marktsegment ziet men steeds meer de integratie van het hologram en de driedimensionale technologieën," merkt ABI Research op. "In de lagere marktdivisies ziet men daarentegen de opkomst van persoonlijke telepresence-producten, waardoor de adoptie van de technologie steeds verder zal worden doorgedreven. Bovendien proberen verkopers de telepresence-ervaring ook steeds meer naar de consumentenmarkt, onder meer met huishoudelijke toepassingen."

Er wordt aan toegevoegd dat er ook op de infrastructuurmarkt duidelijke evoluties kunnen worden opgetekend. De onderzoekers merken op dat een reeks acquisities de voorbije twee jaar ook heeft geleid tot de opkomst van grotere en sterkere concurrenten die een brede portfolio van oplossingen aanbieden. Daarbij wordt opgemerkt dat er weliswaar een consolidatie kan worden opgemerkt aan de top, maar daarnaast worden nieuwe concurrenten opgemerkt met innoverende en disruptieve benaderingen.

De onderzoekers merken op dat videoconferencing steeds meer multi-modaal worden. "De toenemende penetratie van consumenten-tablets zoals de iPad in de bedrijfsomgeving heeft producenten ertoe gebracht om eigen alternatieven met geïntegreerde videoconferencing te lanceren," stelt ABI Research. "Verwacht wordt dan ook dat telepresence en videoconferencing door de integratie van de technologie met mobiele apparaten steeds meer uit de vergaderzaal zal worden weggehaald."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home