Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 22, 2011

Peru start militaire acties tegen illgale goudproductie

Peru is gestart met militaire acties tegen illegale gouddelvers in de Madre de Dios, gelegen in de zuidoostelijke Amazone-regio van het land. Veiligheidsdiensten kregen de opdracht om de installaties van de gouddelvers te vernietigen. Aan de actie namen ruim duizend militairen en politie-agenten deel. Onder meer werden zeven baggerboten tot zinken gebracht of verbrand. Volgens de overheid produceren de gouddelvers ongeveer 18 ton goud per jaar. Bovendien vernietigen ze volgens de regering een gebied één van de gebieden met de grootste biodiversiteit van de wereld.

"De operatie was een eerste belangrijke slag die aan de illegale goudproductie in Peru werd toegebracht," aldus BBC News. "Op een piekdag kunnen de delvers voor bijna 30.000 dollar goud winnen, maar er wordt niets afgedragen aan de staat. De impact van de illegale activiteit gaat echter veel verder dan honderden miljoenen onbetaalde belastingen. Voor elke gram goud wordt immers drie gram kwik gebruikt. Geraamd wordt dat jaarlijks meer dan 40 ton kwik wordt geloosd in de atmosfeer en de rivieren van Madre de Dios, waardoor de voedselketen wordt vergiftigd."

Er wordt op gewezen dat de vissen in de regio drie keer meer kwik bevatten dan toegelaten is door de veiligheidsgrenzen van de World Health Organization. "De hoge goudprijzen hebben migranten uit de arme berggebieden in Peru echter naar de Madre de Dios gelokt om fortuin te zoeken. Maar ze degraderen grote gebieden regenwoud tot woestijnen. De illegale inkomsten en de wetteloosheid creëren bovendien ook sociale problemen, zoals kinderprostitutie, dwangarbeid, drugshandel en witwaspraktijken."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home