Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 22, 2011

Nanocoating moet luchtvaart goedkoper maken

Luchtvaartmaatschappij EasyJet is een experiment gestart met een nieuwe verf. De speciale coating zou vliegtuigen aerodynamischer moeten maken, zodat ze minder brandstof verbruiken. Dat zou ook de kostprijs voor de consument moeten kunnen verlagen. EasyJet heeft acht toestellen met de experimentele coating geverfd. De test met de coating duurt een heel jaar. Indien de resultaten van het experiment meevallen, zal easyJet de coating ook toepassen op de rest van zijn vloot.

"De nieuwe coating, ontwikkeld door het bedrijf TripleO, maakt microscopisch kleine oneffenheden op de romp van het vliegtuig egaal," meldt de Britse krant The Daily Mail. "Volgens de ontwikkelaars is de coating, geproduceerd met nanotechnologie, honderd keer dunner dan een gemiddelde haar van een mens. De coating voegt in totaal slechts honderd gram extra toe aan het gewicht van het toestel. Experts stellen dat easyJet door de coating twee procent van zijn brandstofrekening per jaar kan besparen.

Budgetmaatschappij EasyJet betaalt op dit ogenblik 750 miljoen pond per jaar aan brandstof. "Rekening houdend met de verwachte prijsstijgingen, zouden de brandstofprijzen voor easyJet kunnen oplopen tot 1 miljard pond," aldus nog de Britse krant. "Dat betekent dat de nieuwe coating de maatschappij een besparing van 20 miljoen pond zou kunnen opleveren." De speciale verf is eerder getest op Amerikaanse militaire vliegtuigen. Volgens TripleO is easyJet de eerste commerciƫle groep die gebruikt maakt van de coating.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home