Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 22, 2011

Vijftig miljoen klimaatvluchtelingen tegen einde decennium

Tegen het einde van het decennium zullen vijftig miljoen mensen naar het noordelijke deel van de aarde zijn getrokken op de vlucht voor voedseltekorten als gevolg van klimaatveranderingen. Dat hebben experts gezegd op een conferentie van de American Association for the Advancement of Science (AAAS). Er wordt daarbij op gewezen dat Zuid-Europa op dit moment al te maken heeft met een grote toestroom van migranten uit Afrika, van wie velen hun leven riskeren om over zee naar landen als Spanje of Italiƫ te gaan.

Door onder meer droogte, ontbossing en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering zal er volgens de experts onvoldoende voedsel geproduceerd kunnen worden. Ook toegenomen regenval op andere locatis als gevolg van de klimaatverandering heeft volgens hen vaak desastreuze gevolgen voor de landbouw. "Wanneer de levensomstandigheden niet meer vol te houden zijn, wordt er uiteindelijk beslist om te migreren," merkt Cristina Tirado, professor aan de University of California, op.

"Situaties zoals in Tunesiƫ, waar politieke onrust voor een massale migratie zorgt, zullen een patroon worden," voert Ewen Todd, professor aan de Michigan State University. De volksopstanden waren volgens hem vooral het gevolg van voedseltekorten, wijdverbreide werkloosheid en armoede. In die omstandigheid zijn het volgens Todd de armste mensen die het besluit nemen naar Europa te trekken om te kunnen overleven. Daarnaast zijn er de klassieke vluchtelingen die het Afrikaanse continent ontvluchten omdat ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home