Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 24, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Duitse bankconcern Commerzbank heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 257 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 1,86 miljard euro een jaar eerder. Over het hele jaar werd een nettowinst van 1,43 miljard euro geboekt. Een jaar eerder moest de bank nog een verlies van 4,5 miljard euro optekenen. De ommezwaai was vooral te danken aan goede resultaten van Mittelstandsbank, een divisie die zich richt op de financiering van middelgrote ondernemingen. Het bankbedrijf profiteerde het voorbije jaar van de aantrekkende Duitse economie. Commerzbank werd tijdens de financiële crisis zwaar getroffen. De bank begint dit jaar met het aflossen van de staatssteun die men tijdens de financiële crisis had ontvangen. Ongeveer een tiende van die schuld van 16 miljard zou terugbetaald worden.


Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 28,2 miljard Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 3,87 miljard euro. Dat is de hoogste winst die de Deense groep ooit heeft gerealiseerd. Het jaar voordien werd nog een recordverlies geleden van 5,49 miljard kronen. Het concern is onder meer eigenaar van Maersk Line, de grootste containervervoerder van de wereld. Maersk verhoogde zijn winstverwachting het voorbije jaar een aantal keren, vooral dankzij een herstel van de containermarkt. Voor dit jaar verwacht de onderneming dat de winst lager zal uitpakken. Dat heeft te maken met olievolumes, die naar verwachting zullen afnemen, de onzekerheid over de olieprijzen en de vrachttarieven in de containersector. Maersk haalt 40 procent van zijn omzet in groeimarkten en wil zich daar naar eigen zeggen verder op toeleggen.


De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq overweegt om een tegenbod uit te brengen op NYSE Euronext, een week nadat Deutsche Börse en het Europees-Amerikaanse beursbedrijf het eens waren geworden over een fusie. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Nasdaq is al tijden op zoek naar een fusiepartner, in een markt waar beursbedrijven het steeds meer van schaalgrootte moeten hebben om concurrerend te blijven. Als blijkt dat Nasdaq geen sterk tegenbod kan uitbrengen op NYSE Euronext, wil het verder op zoek naar een andere partner. Het bedrijf zelf in de etalage zetten zou voor Nasdaq-topman Robert Greifeld ook nog een optie zijn. NYSE Euronext en Deutsche Börse sloten vorige week een akkoord om samen het grootste handelsplatform voor aandelen ter wereld te vormen. Het nieuwe bedrijf komt voor 60 procent in handen van Deutsche Börse en wordt voor 40 procent eigendom van NYSE Euronext.


De verkoop van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers aan het Britse Barclays is weliswaar niet perfect gelopen, maar was door de omstandigheden wel aanvaardbaar. Dat heeft een Amerikaanse faillissementsrechter beslist. Daarmee wees de rechter een verzoek van de schuldeisers van Lehman Brothers af. De schuldeisers hoopten op een schadevergoeding van 11 miljard dollar. Volgens de schuldeisers van Lehman Brothers had Barclays bij de overname van de Amerikaanse zakenbank een voorkeursbehandeling gekregen. Barclays had minder dan 2 miljard dollar betaald voor Lehman Brothers, wat volgens de schuldeisers veel te laag was. Achteraf bleek de val van Lehman het hoogtepunt van de kredietcrisis. De rechter verwees echter onder meer naar de systeemrisico's en het feit dat een grotere economische kon worden vermeden. De rechter zag ook geen beter alternatief voor de verkoop, die uiteindelijk duizenden banen redde in de sector.


Autobouwer Mini, dochter van de Duitse BMW-groep, gaat ervan uit dat de verkoop de komende jaren stevig zal toenemen. Wolfgang Armbrecht, topman van Mini, zegt dat de autobouwer op middellange termijn rekening houdt met een jaarproductie van 300.000 wagens. Het voorbije jaar haalde Mini nog een wereldwijd verkooprecord van 234.000 exemplaren. Het bedrijf stoelt zijn prognoses op de lancering van een aantal nieuwe modellen. Onder meer komt dit jaar de nieuwe Mini Countryman ook in de Verenigde Staten en China op de markt. De Verenigde Staten zijn de grootste markt voor Mini, gevolgd door Groot-Brittannië. Duitsland komt op de derde plaats. Armbrecht gaf ook nog aan dat het productgamma van Mini opnieuw uitgebreid zou kunnen worden. Het zou daarbij gaan om het project Rocketman, dat binnenkort zou worden voorgesteld.


Antonio Fazio, de gewezen president van de Italiaanse centrale bank, hangt een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd omdat hij enkele jaren geleden de overname van de Italiaanse bank Antonveneta door ABN Amro zou hebben geprobeerd tegen te houden. Het schandaal kostte Fazio eerder ook al zijn baan. De Italiaanse justitie wil de gewezen bankier naast een celstraf ook een boete van 100.000 euro opleggen. Fazio zou ten onterechte de Banca Popolare Italiana (BPI) hebben voorgetrokken in het overnamegevecht. ABN Amro nam Antonveneta uiteindelijk zes jaar geleden over. De gewezen bankier zou vaker op deze manier zijn opgetreden. Ook de overname van de Banca Nazionale del Lavoro door de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) zou hij hebben tegengewerkt, door de Italiaanse verzekeraar Unipol voor te trekken. Fazio heeft altijd volgehouden volledig onpartijdig te hebben gehandeld.


In Rotterdam hebben zich vorig jaar twintig internationale bedrijven gevestigd via een speciaal daarvoor opgericht bureau. Die leverden de Nederlandse stad 1.400 directe nieuwe arbeidsplaatsen op en ongeveer duizend indirecte banen. Dat heeft directeur Remco Buurman van het Rotterdam Investment Agency (RIA) gemeld. Uit de jaarrapportage blijkt wel dat het vooralsnog een probleem blijft om internationale bedrijven in de creatieve en zorgsector aan Rotterdam te binden, terwijl de stad wel ambities heeft op dat gebied. Het Rotterdam Investment Agency werd twee jaar geleden opgericht om internationale bedrijven naar Rotterdam te halen. Adviseurs hadden immers opgemerkt dat Rotterdam kansen liet liggen om internationale ondernemingen aan te trekken. Van de twintig nieuwe bedrijven komen er acht uit China. Het jaar voordien werden twaalf bedrijven aangetrokken, waarvan er vijf uit China kwamen.


Voor India is de tijd gekomen om opnieuw tarwe en rijst te exporteren en daarmee een rem te zetten op de stijging van de voedselprijzen in de wereld. Dat heeft Sharad Pawar, minister van landbouw van India, gezegd. India is de tweede producent van tarwe en rijst in de wereld en het land heeft de export de voorbije jaren gevoelig beperkt. Volgens minister Pawar heeft India echter voldoende voorraden en hij wil dat de regering zich gaat beraden om het roer om te gooien. Pawar denkt dat de productie van tarwe in India tijdens het huidige oogstjaar naar een record van 84 miljoen ton gaat, na 80,7 miljoen ton in het voorgaande jaar. De productie van rijst zal volgens hem toenemen van 89 miljoen ton naar 94 miljoen ton. India voerde de exportbeperkingen ongeveer vier jaar geleden in om de afzet in eigen land veilig te stellen.


De groepering Conspiracy Cells of Fire (CCF) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een drietal brandstichtingen in het in aanbouw zijnde hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Ook een recente cyberaanval op de website van de bank, zou door de groepering in gang zijn gezet. Dat claimt Conspiracy Cells of Fire in een bericht op de nieuwswebsite Indymedia.nl. Volgens de groepering investeert Rabobank in de wapenindustrie en was dat één van de belangrijkste redenen voor de aanslagen. Een woordvoerder van Rabobank liet weten nog nooit van de organisatie gehoord te hebben en zei zich niet te herkennen in het beeld dat de organisatie van de Nederlandse financiële groep schetst. De groep zegt ook andere bedrijven aan te willen pakken. Daarbij worden Shell, ING Groep, ABN Amro en Randstad genoemd. Conspiracy Cells of Fire is een van oorsprong Griekse anarchistische actiegroep. De verklaring zou afkomstig zijn van de Nederlandse cel van de groep.


Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft van het Franse concern Imerys een bod ontvangen op zijn talkdivisie Luzenac. Het Franse concern biedt ongeveer 248 miljoen voor de divisie. Er is nu een periode van exclusiviteit afgesproken om te onderhandelen over het bod. Luzenac is de grootste producent van talk ter wereld. Dat mineraal wordt onder meer gebruikt in diervoeding, verf en plastic. De divisie heeft circa duizend werknemers, verdeeld over 24 locaties in Europa, Noord-Amerika, Australië en Azië. Imerys merkt op dat de overname van Luzenac zou passen binnen zijn groeistrategie. Door de overname zou het Franse zijn portfolio immers kunnen uitbreiden en een belangrijke speler worden op de talkmarkt. Er wordt er aan toegevoegd dat de acquisitie Imerys zou toelaten zijn activiteiten op het gebied van polymeren, verven, keramiek en papier uit te breiden.


De investeringsmaatschappij RHJ International (RHJI) heeft zijn belang van 77,9 procent in het Japanse Niles aan de Franse autotoeleverancier Valeo verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 15,5 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 138 miljoen euro. Die extra financiële middelen geven RHJ International volgens chief executive Leonhard Fischer een grotere armslag om zijn transformatie naar een financiële dienstengroep verder te zetten. Na de overname vorig jaar van het Britse Kleinwort Benson koos RHJ International voor een toekomst van privaatbankier. De holding wil daarom af van haar industriële participaties. Na de verkoop van Niles is de industrie in de portefeuille van RHJ International van 41 procent naar 24 procent teruggevallen. Er blijven nog enkele industriële participaties over. Auto-onderdelenbedrijf Honsel vroeg eind vorig jaar een gerechtelijk akkoord aan, terwijl het Japanse Asahi Tec een schuldherschikking aankondigde.


De kredietbeoordelaar Moody’s heeft ermee gedreigd de rating van IJsland te verlagen als bij een referendum de schuldaflossing aan Nederland en Groot-Brittannië opnieuw wordt afgeschoten. IJsland is beide landen 5 miljard dollar verschuldigd. Nederland en Groot-Brittannië betaalden dat bedrag aan landgenoten die gedupeerd waren door het faillissement van de IJslandse internetbank Icesave als gevolg van de mondiale bankencrisis drie jaar geleden, die IJsland financieel deed imploderen. Bij een eerste referendum stemden de IJslanders vorig jaar tegen het afbetalingsplan. Zopas schreef de IJslandse president Olafur Grímsson een nieuwe volksraadpleging uit. Volgens een opiniepeiling zou dit keer 57 procent van de IJslanders de heronderhandelde schuldaflossing goedkeuren. Die is minder nadelig voor de eilandbewonders.


De universiteit van Bayreuth in Beieren heeft de doctorstitel van de Duitse minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg ingetrokken. Eerder al had christendemocraat zelf al aangegeven definitief te verzaken aan zijn academische titel. Guttenberg is al enkele tijd het onderwerp van een plagiaatschandaal. In zijn doctoraalscriptie, die hij vijf jaar geleden indiende, zou de jurist tal van bronnen overgeschreven hebben zonder daarvan melding te maken. In het Duitse parlement erkende Guttenberg zeer slordig tewerk gegaan te zijn, maar hij benadrukte geen bewuste fouten gemaakt te hebben gepleegd. Er is dus volgens hem ook geen sprake van plagiaat en een ontslag zou dan ook niet aan de orde zijn. De socialistische oppositie blijft wel het aftreden van Guttenberg eisen. Guttenberg had met zijn doctoraat de hoogste onderscheiding gehaald.


De Amerikaanse groep Toll Brothers, bouwer van luxewoningen, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,4 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 40,8 miljoen dollar. In de resultaten is wel een eenmalig belastingvoordeel van 20,4 miljoen dollar. Het bedrijf kon echter ook profiteren van hogere verkoopprijzen. De omzet steeg met 3 procent tot 334,1 miljoen dollar. De gemiddelde prijs van een koopwoning van Toll Brothers steeg met 7 procent tot 586.000 dollar. Voor de rest van het jaar verwacht Toll Brothers dat de prijzen zullen dalen tot een niveau van 540.000 dollar tot 565.000 dollar. Het bouwbedrijf sloot het kwartaal af met een orderboek voor 1.472 nieuwe woningen, goed voor 825,2 miljoen dollar. Toll Brothers denkt over het volledige boekjaar 2.200 tot 2.800 huizen te verkopen. Vooral de oostkust en Texas zouden in trek zijn.


De groep Dutch Brand Management (DBM), distribiteur van het merk Björn Borg in de Benelux, is nu ook eigenaar van de eenendertig winkels van de kledinglijn. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overname zou geen gevolgen hebben voor het personeel van de winkels. De Björn Borg Stores worden overgenomen van Detail Line, dat de voorbije jaren franchisenemer van de winkels was. Met de winkels in eigen beheer zegt Dutch Brand Management veel meer greep op het merk te krijgen. Dankzij de overname groeit de omzet van de distributeur dit jaar naar 55 miljoen euro. De winkels ondergaan dit jaar een metamorfose naar het voorbeeld van het nieuwe internationale Björn Borg-concept. De eerste winkel volgens deze formule is al in Stockholm geopend. Winkels in Spanje, Duitsland, Engeland en België volgen binnenkort.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home