Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 24, 2011

Hersenen in staat om autonoom auto te besturen

Duitse wetenschappers hebben een auto ontwikkeld die rechtstreeks door de hersenen van de chauffeur kan worden bestuurd. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Berlijn ontwikkelden de BrainDriver-technologie, die met behulp van een headset de hersenactiviteit van de bestuurder meet. De wetenschappers hebben voorlopig nog geen concrete plannen om een versie van BrainDriver te ontwikkelen die geschikt zou kunnen zijn voor de consumentenmarkt.

"Verschillende patronen van hersenactiviteit worden door de software van de auto gekoppeld aan acties, zoals accelereren, remmen en sturen," merkt het webmagazine Physorg.com op. "Een testrit op een oud vliegveld verliep zonder problemen, maar er zit nog wel een kleine vertraging in de besturing. De BrainDriver is volgens hoofdonderzoeker Raul Rojas een demonstratie-model, dat dan ook niet geschikt is voor het gebruik op de openbare weg."

Interfaces die mensen en machines toelaten om op deze manier met elkaar te communiceren, zullen volgens de onderzoekers in de toekomst wel veel mogelijkheden bieden om een auto op een autonome manier te besturen. Vooraleer ze in de auto plaats nemen, moeten bestuurders voorlopig echter nog altijd een training volgen waarin ze de verschillende hersenactiviteiten in hun brein leren activeren om de gepaste signalen te kunnen doorgeven aan de wagen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home