Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 25, 2011

Nieuwsoverzicht

De videowebsite YouTube wil proberen de live uitzendrechten van Europese voetbalwedstrijden binnen te halen. Daarover zouden op dit ogenblik gesprekken worden gevoerd met de Europese voetbalbonden. De videowebsite, dochter van het internetbedrijf Google, zou ook geïnteresseerd in onder meer de Amerikaanse ijshockey-competitie. Het is niet bekend in welke landen of met welke organisaties YouTube spreekt over het uitzenden van Europees voetbal. De Union of European Football Associations (UEFA) kent binnenkort de uitzendrechten voor de periode tot het midden van het decennium toe. YouTube verwierf vorig jaar voor twee seizoen de live zendrechten van de Indiase nationale cricketcompetitie. Ook werden al eerder live evenementen uitgezonden, zoals de State of the Union van de Amerikaanse president Barack Obama.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard dollar. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 23,5 miljard dollar. Dat jaar moest het concern met 50 miljard dollar steun van de Amerikaanse overheid van de ondergang worden gered. Het is voor het eerst in zes jaar dat het bedrijf opnieuw winstgevend is geworden. De verliezen liepen de voorgaande jaren op tot ruim 90 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een winst opgetekend van 510 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,5 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. In totaal verkocht General Motors vorig jaar 8,35 miljoen wagens. Dat is een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. General Motors bleef daarmee 30.000 exemplaren onder de cijfers van Toyota, de grootste autobouwer van de wereld.


Het Franse telecomconcern France Télécom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,5 miljard euro. Dat betekent een beperkte groei van 0,6 procent tegenover het jaar voordien, te wijten aan de groeiende concurrentie op de Franse thuismarkt. De Franse telecommarkt is immers in beweging door de entree van een vierde marktspeler. De omzetgroei is onder meer te danken aan de overname van Mobinil, een Egyptische aanbieder van mobiele telefonie. Ook de sterke koers van de Poolse zloty ten opzichte van de euro droeg bij tot de omzetgroei. Het Franse bedrijf zegt te verwachten dat de omzet ook dit jaar naar alle verwachtingen eenzelfde trend zal volgen. De nettowinst steeg van 3,02 miljard euro naar 4,88 miljard euro, onder meer dankzij een winst van 870 miljoen euro bij de oprichting van een Britse joint venture.


Een Britse rechter heeft beslist dat Julian Assange, de Australische stichter van WikiLeaks, moet worden uitgeleverd aan Zweden. Assange moet daar terechtstaan voor seksueel misbruik van twee vrouwen. De verdediging van Assange kondigde onmiddellijk na de uitspraak aan dat in beroep te gaan tegen de beslissing. De uitleveringsprocedure kan nog maanden aanslepen. Tot een definitieve beslissing blijft Assange onder strikte voorwaarden vrij op borgtocht. Assange blijft zijn onschuld volhouden en stelt dat de vrouwen de zaak tegen hem gefabriceerd hebben. Assange heeft ook zware kritiek op het Zweedse juridische systeem. Hij is echter vooral bang door Zweden uitgeleverd te zullen worden aan de Verenigde Staten. WikiLeaks raakte bekend door het openbaar maken van geheime documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan en vertrouwelijke diplomatieke rapporten. In de Verenigde Staten wordt onderzocht of Assange zich schuldig heeft gemaakt aan verraad.


De Nederlandse holding Spyker Cars verkoopt zijn sportwagendivisie aan de Engelse groep CCP Global Holdings Limitied van de Russische miljardair Vladimir Antonov. Spyker produceerde oorspronkelijk uitsluitend sportwagens, maar nam vorig jaar het Zweedse automerk Saab over van General Motors. Met de verkoop van de Spyker-sportwagendivisie is een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro, samen met een winstaandeel van 17 miljoen euro over een periode van zes jaar. Spyker Cars zal de opbrengst van de verkoop gebruiken om zijn schulden af te bouwen. Vladimir Antonov was eerder ook al betrokken bij Spyker Cars. Viktor Muller, de Nederlandse eigenaar van Spyer Cars, zegt zich door de verkoop van de sportwagentak meer te willen richten op Saab. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse holding na de verkoop van het Spyker-merk zijn naam zal veranderen.


De fusieplannen tussen de Duitse autoconstructeurs Porsche en Volkswagen worden wellicht uitgesteld tot volgend jaar. Dat is een gevolg van een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke manipulatie met de prijs van het Porsche-aandeel. Het openbaar ministerie in Stuttgart zei dat uit onderzoek is gebleken dat er gegronde vermoedens zijn dat Porsche tijdens het laatste gedeelte van het voorbije decennium de markt onvoldoende heeft geïnformeerd over zijn plannen om de controle over Volkwagen te verwerven. Porsche dreigde uiteindelijk echter onder druk van de schulden te bezwijken en had de hulp van Volkswagen nodig om te overleven. Twee jaar geleden werden er in de affaire huiszoekingen verricht in de kantoren van Porsche en in de woningen van toenmalig bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking en zijn financieel directeur Holger Härter. Institutionele beleggers claimen in het dossier 2,5 miljard euro van Porsche.


De Amerikaanse entertainmentgroep Walt Disney neemt Togetherville, een sociaal netwerk voor kinderen, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Togetherville werd in mei vorig jaar gelanceerd in een experimentele versie en presenteert zich als een online ontmoetingsplaats voor kinderen en voor de grote mensen die hen omringen. Op het netwerk komen kinderen van zes tot tien volgens het sociale netwerk in contact met elkaar om te praten, te spelen, video’s te bekijken en creatief te zijn in een omgeving zonder publiciteit. Ouders krijgen via Facebook toegang tot de Togetherville-link van hun kinderen. Daardoor kunnen ze onder meer controleren welke vrienden van hun kinderen toegang tot het netwerk krijgen. De inhoud van het akkoord tussen Facebook en Togetherville is niet bekend. Met de overname wil Walt Disney zijn aanwezigheid in de online gamesector versterken.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 63,9 miljard euro. Dat is een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,41 miljard euro naar 4,56 miljard euro. Jürgen Hambrecht, voorzitter van BASF, heeft het over absolute recordcijfers voor zowel winst als omzet. De sterke groei komt vooral uit China. De autoverkoop daar is met een derde toegenomen tot 13,8 miljoen voertuigen. Een vierde van de omzet heeft direct of indirect met de auto-industrie te maken. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro, tegenover een winst van 455 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 13,17 miljard euro naar 16,42 miljard euro. Hambrecht stelde ook optimistisch te zijn over de prestaties van het concern tijdens het eerste kwartaal en het volledige jaar.


De Franse financiële groep Crédit Agricole heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 328 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het voordien werd nog een winst geboekt van 433 miljoen euro. Er wordt echter opgemerkt dat het kwartaalverlies te wijten is aan een eenmalige afschrijving van 1,25 miljard euro op zijn belang in de Italiaanse groep Intesa Sanpaolo. De financiële groep maakte ook bekend geen extra kapitaal nodig te zullen om te kunnen voldoen aan de nieuwe Basel-normen voor de financiële sector. Dat is het gevolg van een overeenkomst met de Franse financiële toezichthouder, waardoor Crédit Agricole 5,5 miljard euro intern kan doorschuiven die anders van het eigen vermogen had moeten worden afgetrokken. Over het hele jaar werd een winstgroei met 12 procent tot 1,26 miljard euro opgetekend.


Het Franse defensiebedrijf Thales heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 45 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg het verlies nog 128 miljoen euro, maar de daling was vooral te danken aan belastingvoordelen. Het tekort is in belangrijke mate te wijten aan een provisie van 721 miljoen euro voor slechtlopende contracten. Het gaat onder meer om de Airbus A400M, het militaire transportvliegtuig van Airbus dat met ruim drie jaar vertraging kampt en kostenoverschrijdingen laat optekenen die in de miljarden lopen. De omzet steeg met 2 procent tot 13,12 miljard euro. Luc Vigneron, chief executive van Thales, zegt echter te verwachten dat de situatie langzaamaan verbetert en dat het bedrijf opnieuw in de richting van winstgevendheid zal evolueren. Dit jaar verwacht hij nog wel druk van de beperkingen van defensiebudgetten van de Europese regeringen.


Royal Bank of Scotland (RBS) heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 1,1 miljard pond. Het jaar voordien bedroeg het verlies 3,6 miljard pond. Er wordt echter opgemerkt dat de operationele winst 1,9 miljard pond bedroeg, tegenover een operationeel verlies van 6,1 miljard pond het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat Royal Bank of Scotland, dat voor 83 procent in handen is van de Britse overheid, het voorbije jaar minder geld opzij hoefde te zetten voor slechte leningen. De Britse bank leed tijdens de wereldwijde financiële crisis zware verliezen. Om de bank voor de ondergang te behoeden, injecteerde de Britse staat meer dan 45 miljard pond in Royal Bank of Scotland. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar boekte de bank een winst van 12 miljoen pond, tegenover een verlies van 765 miljoen pond tijdens dezelfde periode het jaar voordien.


De Amerikaanse spaceshuttle Discovery is vanop Cape Canaveral met een nieuwe missie naar het International Space Station vertrokken. De missie zal ongeveer elf dagen duren en moet onder meer nieuwe onderdelen voor het ruimtestation aanbrengen. Het is de negendertigste en meteen laatste missie van Discovery, want het Amerikaanse spaceshuttle-programma wordt beëindigd. Tot nu toe verbleef Discovery 352 dagen in de ruimte, waarbij 5.628 banen om de aarde werden getrokken. In totaal vervoerde Discovery 246 astronauten. Discovery werd ook als eerste opnieuw ingezet na de ongevallen met de ruimteveren Challenger en Columbia. In april maakt ook Endeavour zijn laatste vlucht. De volgende zomer wordt het Amerikaanse spaceshuttle-programma definitief afgesloten met de laatste vlucht van het ruimteveer Atlantis.


De Japanse autofabrikant Toyota roept opnieuw miljoenen auto's terug naar de garage. Wereldwijd moeten bijna 2,4 miljoen exemplaren van Toyota en Lexus, het luxemerk van Toyota, worden gecontroleerd. In Europa moet het tapijt rond het gaspedaal gecontroleerd worden, terwijl in de Verenigde Staten de voetmatten een inspectie krijgen. Mogelijk is er sprake van oneffenheden die het gaspedaal kunnen belemmeren. Het euvel heeft voor zover bekend geen ongevallen veroorzaakt. Het gaat in Europa om 37.200 exemplaren van de Lexus RX-serie. Toyota heeft de voorbije periode al ongeveer tien miljoen auto's terug moeten roepen, onder meer omdat sommige voetmatten verschoven en gaspedalen konden klemmen. De terugroepacties hebben een bijzonder negatieve impact gehad op het uitstekende imago van de Japanse autofabrikant.


De Nederlandse horecasector heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzetgroei met 3,7 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt een einde aan een periode van drie jaar omzetdalingen. De groei is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume van de verkopen. Alle branches in de horeca haalden een grotere omzet dan tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. Hotels lieten een omzetgroei met 9,3 procent optekenen. Ook de restaurants beleefden na lange tijd opnieuw een opleving. Daar werd een omzetgroei met 1,4 procent opgetekend. De prijsstijging bedroeg 1,8 procent, maar het volume daalde met 0,4 procent. Over het hele jaar was het volume van de verkopen van de horeca 2,9 procent lager dan een jaar eerder. De prijzen stegen echter met 2 procent. Hierdoor bleef de omzetdaling beperkt tot 0,9 procent.


Het Britse concern British American Tobacco (BAT), de tweede grootste sigarettenfabrikant ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,9 miljard pond. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. De volumes kenden echter een daling met 2 procent. Het concern - eigenaar van merken zoals onder meer Dunhill, Kent en Lucky Strike - merkt echter op dat de hele sector met die dalende markt geconfronteerd hebben. Het concern zegt zijn aandeel in belangrijke markten verhoogd te kunnen hebben. De omzet steeg met 5 procent tot 14,9 miljard pond, te danken aan hogere prijzen en gunstige wisselkoersen. Het Britse concern zegt een aantal kleine overnames niet uit te sluiten. Volgens waarnemers zou onder meer het Columbiaans Productora Tabacalera de Colombia Protabaco een overnamedoelwit kunnen zijn.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home