Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 26, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 126,8 miljard euro. Dat is een stijging met 21 procent tegenover het jaar voordien. Het Duitse concern verkocht tijdens het voorbije jaar voor het eerste meer dan zeven miljoen exemplaren. De operationele winst bedroeg 7,1 miljard euro. Dat is drie keer meer dan het jaar voordien. Martin Winterkorn, chief executive van het Duitse concern, merkte op dat Volkswagen daarmee het beste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug heeft. De nettowinst steeg van 960 miljoen euro naar 6,84 miljard euro. Volkswagen heeft de groei voor een groot deel te danken aan groeimarkten als China en Brazilië. Het concern verwacht de verkoop en de winst dit jaar verder te verhogen, maar concrete details werden niet naar voor geschoven.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft een contract binnengehaald om 179 tankvliegtuigen te bouwen voor het Amerikaanse leger. Het contract heeft een waarde van 35 miljard dollar. De tankvliegtuigen zijn gebaseerd op de Boeing 767 en het contract zou ongeveer 50.000 banen creëren. De vliegtuigen zullen in de vestiging van Boeing in Everett in de staat Washington en tot tankers omgebouwd worden in Wichita in de staat Kansas. Pratt & Whitney, een dochter van United Technologies, zal de motoren leveren. De huidige vloot tankervliegtuigen van de Air Force dateert uit de jaren vijftig en zestig en was dringend aan hernieuwing toe. Het contract was eerder toegekend aan Airbus en Northrop Grumman, maar Boeing had tegen die beslissing beroep aangetekend. William Lynn, de Amerikaanse vice-minister van defensie, benadrukte dat een eerlijke keuze werd gemaakt, waarbij rekening gehouden met een veelheid aan factoren, waaronder prijs en de gevechtscapaciteiten.


De Duitse autobouwer Opel wil zijn aanbod verruimen en neemt weer een cabriolet in zijn programma op. De wagen, gebaseerd op het model van de Astra, zal over twee jaar in de Poolse fabriek van Opel in Gliwice gebouwd. Nick Reilly, topman van Opel, had eerder al gezegd dat de Duitse autobouwer te weinig modellen in zijn aanbod had en in andere segmenten wou doorstoten. Alles bij elkaar kondigde hij voor de komende jaren investeringen van 11 miljard euro aan in nieuwe producten en technologieën. De nieuwe cabrio is volgens Reilly een ideale aanvulling van de productportfolio. De productie van de Astra Twin-Top werd eind vorig jaar stopgezet. Opel en zijn Britse zustermerk Vauxhall leden vorig jaar een operationeel verlies van 1,8 miljard dollar. De combinatie produceerde 1,23 miljoen wagens in Europa.


De Italiaanse autofabrikant Fiat gaat op jaarbasis 300.000 auto's bouwen in Rusland. Dat heeft Fiat bekend gemaakt, kort nadat de Russische onderneming Sollers had gemeld zich terug te trekken uit een gepland samenwerkingsverband met het Italiaanse concern. Fiat had al vergevorderde plannen samen met Sollers op grote schaal wagens te gaan produceren voor de groeiende Russische markt. Sollers bleek uiteindelijk te kiezen voor een alliantie met het Amerikaanse Ford. Volgens een aantal bronnen zouden de voorwaarden van Fiat voor Sollers te hoog zijn geweest. Het Italiaanse concern heeft inmiddels aan de Russische regering gemeld bij zijn plannen te blijven om Rusland auto's te willen produceren. Het gaat zowel om personenwagens als commerciële voertuigen. De Russische vestiging zou ook het Jeep-model van Chrysler, de Amerikaanse partner van Fiat, produceren.


De Zweedse autofabrikant Volvo Cars gaat de volgende vijf jaar tot 11 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken en automodellen. Het bedrijf mikt vooral op een sterke groei op de lucratieve Chinese automarkt. Dat heeft Stefan Jacoby, topman van Volvo, gezegd tijdens bij een bezoek aan China. Over twee jaar moet Volvo in Chengdu een fabriek met een capaciteit van 100.000 wagens in gebruik kunnen nemen. Daarnaast is Volvo van plan om ook een fabriek te bouwen in de stad Daqing. Daarnaast zal Volvo een Chinees hoofdkantoor en onderzoekscentrum vestigen in Shanghai. Het dealernetwerk in China wordt uitgebreid tot 220 filialen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Volvo werd in augustus vorig jaar overgenomen door het Chinese autobedrijf Geely overgenomen van het Amerikaanse concern Ford. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar.


Een lokale divisie van Deutsche Bank heeft van de Korea Stock Exchange een boete opgelegd gekregen van 1 miljard won. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 642.000 euro. De Zuid-Koreaanse beurs is van oordeel dat Deutsche Bank zich schuldig gemaakt heeft aan ongepaste transacties. Het is de hoogste boete die de Korea Stock Exchange ooit heeft opgelegd. Deutsche Bank zou onder meer misleidende informatie hebben verspreid over de aard van bepaalde transactie en zou de regels voor grote verkooporders hebben gebroken. De handelaren van Deutsche Bank zouden expres de Koreaanse Kospi-index hebben laten dalen. De plaatselijke financiële autoriteiten hadden eerder al de handel in onder meer beursgenoteerde derivaten van Deutsche Bank in Zuid-Korea vanaf begin april voor een periode van zes maanden verboden.


De Britse Lloyds Banking Group heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,2 miljard pond. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 6,3 miljard pond. De Britse financiële groep moest het voorbije jaar echter 4,3 miljard pond opzij zetten voor slechte leningen door de financiële en economische problemen in Ierland. Het jaar voordien moest daarvoor een bedrag van 2,9 miljard pond worden opzij gezet. Daarmee ontwikkelde de Ierse leningportefeuille zich tegengesteld aan de algemene trend. Over de hele linie daalden de verliezen op leningen immers met 45 procent tot 13,2 miljard pond. Een groot gedeelte van de Ierse schulden erfde Lloyds Banking van Halifax Bank, dat tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis werd overgenomen. De bank merkte verder op dat de leningen aan consumenten met 2 procent terugvielen tot 363,7 miljard pond.


Spanje gaat een snelheidsbeperking invoeren op de autosnelwegen om het brandstofverbruik te drukken. Het gaat om één van de tijdelijke energiebesparingsmaatregelen die de Spaanse regering aankondigde omdat de olieprijzen door de onlusten in Libië fors de hoogte in gaan. Door de maatregel mag op de Spaanse snelwegen nog slechts 110 kilometer per uur worden gereden. Normaal is dat 120 kilometer per uur. Om het openbaar vervoer te stimuleren, worden korte treinritten 5 procent goedkoper. Ook zal het aandeel biobrandstoffen op de markt opgetrokken worden van 5,8 procent tot 7 procent. Een prijsstijging van 10 euro per vat olie in de afgelopen dagen houdt volgens de Spaanse vice-premier Alfredo Perez Rubalcaba een verhoging van de Spaanse energiefactuur met 6 miljard euro in. Dat zal volgens Rubalcaba ernstige problemen met zich meebrengen die op de Spaanse economie zullen wegen.


Saoedi-Arabië heeft de olieproductie opgeschroefd naar 9 miljoen vaten per dag vanwege de onrust in de Arabische wereld. Dat heeft een bron rond de Saoedische olieindustrie bekend gemaakt. In Libië is de olieproductie door de politieke onlusten in het gedrang gekomen. Sommige buitenlandse oliebedrijven hebben de productie deels of geheel opgeschort. Onder meer heeft de Italiaanse oliemaatschappij Eni, de grootste buitenlandse olieproducent in Libië, ruim de helft van zijn activiteiten stopgezet. Eni produceert 280.000 vaten olie per dag in Libië, maar op dit ogenblik is de productie teruggeschroefd tot 120.000 vaten per dag. Het Duitse oliebedrijf Wintershall en het Spaanse Repsol hebben de olieproductie in Libië ook stopgezet. Het Franse olieconcern Total heeft de activiteiten in het Noord-Afrikaanse land deels opgeschort.


Verena Ross, een Duitse experte in financieel toezicht, zal de dagelijkse leiding op zich nemen van de European Securities and Markets Authority (ESMA), de nieuwe Europese regulator voor de financiële markten. Ross werkt al jaren in Londen en was onder meer bij de Bank of England gespecialiseerd in Oost-Aziatische economieën. Op dit ogenblik is Ross directeur van de internationale tak van de Britse Financial Services Authority (FSA). Ook was ze een tijdlang adviseur van de Securities and Futures Commission in Hongkong. De opdracht van de nieuwe executive director van de Europese regulator heeft een looptijd van vijf jaar. Voorzitter van de Europese financiële regulator wordt de Nederlander Steven Maijoor, die begin april zijn nieuwe functie zal opnemen. Het Europees Parlement met de benoeming van Ross nog bekrachtigen.


De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 11,2 miljard dollar. Het grootste gedeelte van die winsten was echter afkomstig van de verkoop van een aantal divisies, zoals AIA Group en American Life Insurance Comany. Die verkoop bracht de Amerikaanse verzekeraar in totaal 17,6 miljard dollar op. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies geleden van 8,87 miljard dollar. Over het hele jaar boekte de Amerikaanse verzekeraar een nettowinst van 7,8 miljard dollar. Dat is de eerste winst in drie jaar tijd, maar dat is uitsluitend toe te schrijven aan een eenmalig overschot uit de verkoop van de activa. Zonder dat effect was er een operationeel verlies van 2,2 miljard dollar. Na de verkoop van de divisies bestaat de groep nog hoofdzakelijk uit levensverzekeraar SunAmerican Financial Group en Chartis, gespecialiseerd in hypotheken en schadeverzekeringen.


International Consolidated Airlines Group (IAG), de fusiegroep van British Airways en het Spaanse Iberia, boekte het voorbije kwartaal een operationele winst van 6 miljoen euro. Dat is merkelijk beter dan het pro-formaverlies van 114 miljoen euro een jaar eerder. Het gaat om de eerste kwartaalcijfers van de luchtvaartcombinatie sinds de fusie vorige maand definitief werd. Volgens Willie Walsh, chief executive van International Consolidated Airlines, hadden het gure winterweer in Engeland in december en de staking van de Spaanse verkeersleiders een negatieve invloed op de resultaten. De omzet steeg met 13 procent tot 3,81 miljard euro. Over het hele jaar boekte de Brits-Spaanse luchtvaartgroep een winst ven 84 miljoen euro. Het jaar voordien werd er nog een verlies opgetekend van 1,15 miljard euro. De omzet steeg met 10 procent tot 14,79 miljard euro.


De economie van de Verenigde Staten heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een groei gekend van 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van handel. Bij een eerdere meting in januari was er nog sprake geweest van een groei met 3,2 procent. Bovendien hadden analisten een herziening naar boven verwacht tot 3,3 procent. De zwakkere economische groei hing onder meer samen met de sterker gedaalde overheidsuitgaven in het vierde kwartaal, vooral door bezuinigingen bij de individuele staten en lokale overheden. Daarnaast gingen de consumentenuitgaven minder sterk omhoog dan eerder voorzien. In het derde trimester van vorig jaar bedroeg de economische groei 2,6 procent op jaarbasis. Volgens de herziening kende het bruto binnenlandse product van de Verenigde Staten het voorbije jaar een groei met 1,8 procent. Het jaar voordien was er nog sprake van een inkrimping met 2,6 procent.


De inwoners van IJsland lijken het akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden te steunen. Dat blijkt uit een peiling door de IJslandse krant Frettabladid en televisie-zender Stöd 2. Het referendum is voorzien voor de eerste helft van de maand april. Volgens de enquête wil meer dan 61 procent van de ondervraagden voor het Icesave-verdrag stemmen. De IJslanders moeten zich uitspreken over het akkoord, omdat president Olafur Grimsson had geweigerd de deal te ondertekenen. De IJslandse regering heeft afgesproken om al het geld dat is voorgeschoten van zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de ingestorte IJslandse internetspaarbank te compenseren. Met de deal is in totaal een bedrag van 3,8 miljard euro gemoeid. In maart vorig jaar had een meerderheid van de IJslanders tegen een eerste overeenkomst met Groot-Brittannië en Nederland gestemd.


Het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) en het bedrijf Amonix hebben een nieuw type zonnepaneel ontworpen. Het systeem produceert volgens de ontwerpers twee keer zoveel energie als traditionele zonnepanelen. Het systeem volgt de zon zodat steeds de juiste hoek van inval voor de meeste efficiëntie wordt gevonden. Ook zorgen speciale lenzen voor een betere intensiteit van het zonlicht. Hierdoor heeft het systeem een efficiëntie van 26 procent, terwijl traditionele panelen een maximale efficiëntie van 13 procent halen. In een testomgeving zou zelfs een efficiëntie van 42 procent zijn behaald. Dat zou een wereldrecord zijn. Traditionele zonnecellen zijn gebaseerd op silicium, maar de nieuwe producten van Amonix zijn gebaseerd op gallium. Deze cellen worden ook gebruikt in de ruimte en zijn veel sterker. Het systeem neemt tevens twee keer minder ruimte in dan traditionele zonnepanelen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home