Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

Amerikaan wil niet onderdoen voor buur

De Amerikaan wil niet onderdoen voor de buren. Dat is volgens het tijdschrift Manager Magazin één van de grote redenen waarom de consumptiedrang in de Verenigde Staten zo hoog ligt. Amper één procent van het inkomen wordt er gespaard. Dat zorgt echter voor een groot tekort op de Amerikaanse betalingsbalans.

"De Amerikanen zijn de grootste consumenten van de wereld," schrijft het tijdschrift Manager Magazin. "In een gemiddeld huishouden gaat 99 procent van het inkomen op aan consumptie-uitgaven. Amper één procent wordt opzij gelegd. Bovendien wordt er heel wat geleend, geleasd en op afbetaling gekocht."

Het magazine merkt op dat de Amerikaanse economie daar volop van profiteert. "Vorig jaar kende die immers een groei van vier procent," aldus het tijdschrift. "Maar ook de rest van de wereld profiteert van die Amerikaanse consumptiedrang. De Verenigde Staten importeren meer goederen dan ze exporteren. Dat tekort op de betalingsbelans jaagt de wereldconjunctuur op."

Manager Magazin merkt op dat een groot gedeelte van de Amerikaanse bevolking naar een bepaald spaardoel streven. "Indien ze dat hebben bereikt, stoppen ze met het opzij leggen van geld," benadrukt het tijdschrift. "De voorbije kwarteeuw hebben de Amerikanen bovendien veel geld verdiend aan de waardestijgingen van aandelen en onroerend goed."

Maar belangrijk is volgens Manager Magazin echter ook dat de Amerikaan niet wil onderdoen voor de buren. Bovendien is er ook het historisch gegroeid optimisme van de arme migranten die op enkele generaties tijd uitgroeiden tot de rijkste industrie van de wereld. "Daardoor durven de Amerikanen relatief vlug financiële risico's nemen," stipt het tijdschrift nog aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home