Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

Rio Tinto vindt Iraans goud

Mijngigant Rio Tinto heeft een belangrijke goudbron ontdekt in Iran. Het Engels-Australische bedrijf stelde dat de Iraanse goudproductie met deze vondst wel eens zou kunnen vervijfvoudigen. Op dit ogenblik produceert Iran 800 kilogram goud per jaar.

John Bartram, exploratie-manager van Rio Tinto in Iran, stelde dat het gebied zich bevindt in Sari Gunayin Koerdistan. De productie zou over drie tot vier jaar kunnen opgestart worden. Op dit ogenblik produceert Iran amper 800 kilogram goud per jaar. De ontdekte voorraad zou dat ten minste met vijf vermenigvuldigen.

Rio Tinto heeft 70 procent in handen van de aandelen van het bedrijf Zar Kuh Mining, die het gebied van Sari Gunay heeft geëxploreerd. Dertig procent is in handen van een Iraans bedrijf. Verwacht wordt dat jaarlijks vier miljoen ton goudhoudende grond zaluitgegraven worden.

De goudproductie zou twaalf tot achttien jaar kunnen duren. De investering in het gebied zou ongeveer 120 miljoen dollar kosten. Over de financiering daarvan kon Rio Tinto echter nog geen details kwijt. Ook in Iran is de overheid veel terughoudender geworden over de exploitatie van natuurlijke rijkdommen. Het Turkse Turkcell zag zijn aandeel in een belangrijk Iraans telefooncontract eerder dit jaar van 70 procent teruggeschroefd worden tot 49 procent.

Bartram stelde echter dat Rio Tinto beveiligd is door een contract met het Iraanse ministerie van industrie.Wanneer Zar Kuh een certificaat heeft gekregen voor het gebied, kan gestart wordt met een haalbaarheidsstudie. Ook Persian Gold en Zarcan International Resources zijn in Iran op zoek naar goud.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home