Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

Economie in de media


Het Japanse bandenconcern Bridgestone betaalt de Amerikaanse autofabrikant Ford 240 miljoen dollar. De schikking volgt na het vervangen van miljoenen autobanden in 2000 en 2001. Alle kwesties in de bandenaffaire zijn nu van de baan, zo liet Firestone, de Amerikaanse divisie van de Japanse bandenproducent, weten. Ford moest tegen de 30 miljoen banden vervangen. De Amerikaanse autoriteiten waren na onderzoek van veel ongelukken met de terreinwagen Explorer van Ford tot de conclusie gekomen dat de banden niet deugden. Het loopvlak liet in veel gevallen los, waardoor de wagen bij hoge snelheid kon kantelen. Ford en Bridgestone beschuldigden elkaar over en weer, maar de meeste schuld kwam uiteindelijk bij de bandenfabrikant te liggen. Met de schikking kan Firestone een hoofdstuk afsluiten en zich weer op te toekomst richten, aldus directeur Shoshi Arakawa van Bridgestone.

Van de Nederlandse vertaling van 'De Da Vinci Code' van Dan Brown is dinsdag het miljoenste exemplaar over de toonbank gegaan. Tachtig procent werd verkocht in Nederland, twintig procent in België. Het is de eerste keer dat er zo veel exemplaren van een thriller verkocht worden in Nederland. Dat meldt de uitgeverij Veen Bosch & Keuning Uitgevers (VBKU), die het boek in ons land verdeelt. Ook andere boeken van Dan Brown scoren goed. Van 'Het Bernini Mysterie', de opvolger van 'De Da Vinci Code', zijn inmiddels ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het 'Juvenalis Dilemma' en de luxe geïllustreerde editie van 'De Da Vinci Code' zijn eveneens een succes. De Nederlandse uitgeverij Luitingh verwacht dit najaar twee miljoen boeken van Dan Brown verkocht te hebben.

China heeft woensdagochtend (Belgische tijd) probleemloos zijn tweede bemande ruimtevlucht gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Nieuw China meegedeeld. In tegenstelling tot de eerste bemande missie twee jaar geleden zijn er deze keer twee taikonauten aan boord. Op de basis Jiuquan, 1.000 km ten westen van Peking aan de rand van de Gobi-woestijn, vertrok om 03.00 uur Belgische tijd een Lange Mars 2F draagraket met in de nok de Shenzhou VI capsule. De start was rechtstreeks op de nationale televisie, radio en het internet te zien. Om 03.21 uur bevond het ruimteschip zich in een baan om de Aarde, aldus een woordvoerder van de lanceerbasis. In de Shenzhou zaten Fei Junlong (40) en Nie Haisheng (41) die de tweede en derde Chinees in de ruimte werden. De eer om de eerste te zijn was op 15 oktober 2003 weggelegd voor de toen 38-jarige Yang Liwei.

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA hoopt tegen 2008 een nieuwe Cryosat de ruimte in te sturen, als alternatief voor de milieusatelliet die zaterdag bij een mislukte satelliet in zee is gestort. Door een officieel nog niet uitgeklaard defect in de lichte Russische draagraket Rockot ging de 136 miljoen euro kostende Cryosat verloren. De satelliet diende drie jaar lang de evolutie van de ijsmassa's in de poolgebieden te bestuderen, in functie van het fenomeen van klimaatsverandering. Volgens Liebig moet het mogelijk zijn binnen de drie jaar een nieuwe Cryosat te bouwen. Alles hangt af van de vraag of er een "betaalbaar aanbod" van de industrie komt. Ook moeten de lidstaten van ESA met middelen voor de pinnen komen.

Het aantal mensen dat in het voormalige Oostblok onder de armoedegrens leeft, is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen. In 2003 was het aantal 40 miljoen kleiner dan vijf jaar ervoor. De afname is vooral het gevolg van meer economische groei, zo staat in een rapport dat de Wereldbank woensdag heeft vrijgegeven. Ook het geld dat familieleden die in het buitenland werken overmaken, heeft tot een vermindering van de armoede geleid. In 2003 hadden 61 miljoen mensen - 12 procent van de bevolking - minder dan 2 dollar per dag te besteden. Vijf jaar ervoor waren het er 101 miljoen. Volgens de Wereldbank zal het aantal verder dalen tot 40 miljoen in 2007. De opsteller van het rapport, Asad Alam, liet weten dat regeringen de economische groei moeten stimuleren. Ze moeten er ook voor zorgen dat iedereen daarvan kan profiteren. In Rusland nam de armoede sterker af dan was verwacht. Daarentegen telden Polen en Georgië meer arme mensen dan vijf jaar geleden. Dat laatste is een gevolg van een tegenvallende economische ontwikkeling en van steeds grotere inkomensverschillen. Volgens de Wereldbank zijn er vooral in de landelijke gebieden en de kleine steden meer arbeidsplaatsen nodig.

Het satellietbedrijf Eutelsat gaat naar de beurs en beoogt tussen de 1,2 en 1,7 miljard euro op te halen. Het in Parijs gevestigde satellietbedrijf gaat maximaal 78 miljoen aandelen plaatsen tegen een openingskoers van tussen de 15,25 en 17,75 euro, afhankelijk van de belangstelling van beleggers en investeerders. Met het nieuwe geld wil Eutelsat delen van de 2,2 miljard euro grote schuld aflossen en markten aan gaan boren in het oosten van Europa en het Midden-Oosten. Zo liet het satellietbedrijf in de afgelopen weken weten tijdens presentaties aan institutionele beleggers. Eutelsat is met een netwerk van 23 satellieten de nummer drie exploitant van bandbreedte via de ruimte, na Intelsat en marktleider SES Global. De satellietexploitant rekent onder meer bedrijven als Deutsche Telekom, France Telecom, RTL Group, BBC en CNN tot de klantenkring. Zo'n 120 miljoen huishoudens in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten kijken naar 1.700 televisiekanalen via de ruimtelijke communicatielijnen van Eutelsat. In juni van dit jaar boekte het satellietbedrijf, ooit mede opgericht door France Telecom, British Telecom en KPN, een omzet van 750 miljoen euro en een winst voor bijzondere lasten van 579 miljoen euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home