Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 12, 2005

Veel soorten slechte bazen

Iedereen is al wel eens woest op de baas, maar een aantal maakt het daarbij echt wel bijzonder bont en slaagt erin om de sfeer op de werkvloer grondig te verpesten. Dat doen ze volgens het Amerikaanse Workplace Bullying and Trauma Institute op heel uiteenlopende manier.

Eén eerste categorie bullebakken wordt door het instituut beschouwd als een slang. "Ze glimlachen in je gezicht, maar slaan vervolgens van achter met hun staart," wordt er opgemerkt. "Ze gaan met mensen om als met schaakstukken. Bij hen voelen werknemers zich uitgeperst en misbruikt."

De tweede categorie afgrijselijke bazen bestaat uit de brulapen, die graag in het openbaar hun woede en agressie etaleren. "Motivatie staat voor hen gelijk met angst," voert het instituut aan. "Er valt alleen mee samen te werken door die uitbarstingen van woede te negeren."

De vitter doet het volgens het instituut al niet veel beter. "Hij legt op alle slakken zout en is nooit tevreden," wordt er gesteld. "Ze ondermijnen daardoor het zelfvertrouwen van de werknemers. Die kunnen in de ogen van de baas nooit iets goed doen en proberen dat uiteindelijk ook niet meer."

Tenslotte is er ook nog de poortwachter. "Dat is een koud en berekenend type dat zijn lieverdjes heeft," meent het instituut. "Zij slagen erin te bereiken wat onmogelijk is voor harde werkers die niet op intieme voet staan met de baas. Die gebruikt informatie om te manipuleren."

1 Comments:

  • At 5:47 PM , Blogger kornpa said...

    Ja slechte baas?
    Vandaag zwaar onder mijn voeten gekregen omdat een een radiootje durfde aan te leggen.
    Gereputeerd bedrijf in was machines lapauw uit heule.
    Werkende in een smidse waar slijpen/lassen mag zelfs zonder afzuiging , maar een radio? hmmm.
    Wat zou dat raar staan op mijn c4 ontslag door aanzetten radio.
    Van slechte bazen gesproken.

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home