Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 12, 2005

Economie in de media


De Amerikaanse computerproducent Apple Computer heeft in het vierde kwartaal een nettowinst geboekt van 430 miljoen dollar. Dat is fors meer dan de winst in dezelfde periode een jaar eerder. Die bedroeg 106 miljoen dollar. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. De hogere winst is vooral te danken aan een goede verkoop van de populaire muziekspeler iPod en de Macintosh-personal computer. Ook profiteerde het bedrijf van een belastingvoordeel. De winst per aandeel kwam uit op 50 dollarcent. Zonder de belastingbate was dit 38 dollarcent. Dat is niet veel hoger dan de verwachtingen van analisten, die rekenden op een winst per aandeel van 37 dollarcent. De omzet van Apple viel wat tegen. Die kwam uit op 3,68 miljard dollar tegen 2,35 miljard dollar vorig jaar. Analisten gingen gemiddeld uit van 3,74 miljard dollar.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft dinsdag een schikking getroffen ter waarde van 761 miljoen dollar met het Amerikaanse RealNetworks. RealNetworks beschuldigde Microsoft ervan misbruik te maken van zijn monopoliepositie door de gratis afspeelfunctie Media Player in het besturingsprogramma Windows op te nemen. Daardoor kregen rivalen zoals de RealPlayer van RealNetworks geen kans om de concurrentie met Microsoft aan te gaan op dat gebied.

Microsoft betaalt RealNetworks 460 miljoen dollar in contanten. Daarnaast levert het bedrijf uit Redmond voor 301 miljoen dollar aan diensten om de producten van RealNetworks te promoten. Bovendien gaan beide ondernemingen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. RealNetworks klaagde eind 2003 Microsoft aan. Het bedrijf eiste toen een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Microsoft ging eerder al akkoord met schikkingen ter waarde van 4 miljard dollar met bedrijven als IBM en Oracle. De zaak van RealNetworks was de laatste grote antitrustzaak tegen Microsoft.

Maradona is afgekickt, afgevallen en sinds kort in Italië succesvol als presentator. Voor een geweldig salaris presenteert de voormalige voetbalster een tv-programma. Dat herinnerde de Italiaanse belastingdienst aan een schuld van circa 3 miljoen euro die Maradona nog heeft uitstaan. De Argentijn was in de jaren 1985 tot 1991 in dienst van SC Napoli. Volgens de belastingen vergat de voetballer destijds aan veel van zijn financiële verplichtingen te voldoen en verzweeg hij nogal wat inkomsten. Rente en straf hebben de schuld inmiddels doen oplopen tot het lieve sommetje van 50 miljoen euro. Parlementsleden in Rome opperden dinsdag dat de 44-jarige wondervoetballer van weleer maar eens moet gaan aflossen.

Het Japanse Toyota heeft zijn excuses aangeboden omdat het in de jaren negentig heeft gezegd geen asbest meer te gebruiken, terwijl dat wel het geval was. Tussen 1995 en 1999 werden in ruim 165.000 auto's, bestemd voor de binnenlandse markt, onderdelen verwerkt waarin asbest zat. Toyota liet dinsdag weten de auto's niet te zullen terugroepen omdat de stof volledig is afgedicht en geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Het concern had aangekondigd dat er per 1994 geen asbest meer in zijn auto's zou zitten, maar kortgeleden liet toeleverancier Mahle Tennex weten dat er in luchtfilters en oliekoelers toch nog asbest zat. Halverwege de jaren tachtig werd bekend dat asbest gevaar voor de volksgezondheid oplevert. In juni dit jaar kreeg de stof in Japan weer grote aandacht doordat Kubota, een producent van industriële machines, had laten weten dat 75 van zijn medewerkers waren overleden aan ziektes die door asbest waren ontstaan. Daarna werden op grote schaal in Japan publieke instellingen als scholen en stations gecontroleerd op de aanwezigheid van de stof. Die bleek nog veel te zijn gebruikt. Japan wil er in 2008 helemaal van af zijn.

De Olympische Spelen in 2008 leveren Peking 1,8 miljoen banen op. Het bureau voor de statistiek van de stad heeft dit becijferd. "Vooral de enorme projecten als de aanleg van een metrotraject van 300 kilometer en snelwegen van 600 kilometer leveren ontzettend veel werk op," zegt een woordvoerder van het bureau dinsdag in de krant China Daily. Peking spendeert tussen 2004 en 2008 12,3 miljard dollar aan infrastructuur. Ook is de bouw van de sportcomplexen zeer bevordelijk voor de werkgelegenheid en zal de servicesector veel banen opleveren. Volgens het bureau zullen de investeringen ook een enorme impuls geven aan bereikbaarheid, telecommunicatie en het toerisme in Peking en omliggende gebieden.

Een op drie 18-jarigen veroorzaakt een verkeersongeval in het eerste jaar na het behalen van het rijbewijs. Dat blijkt uit de schadestatistieken van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars. Jongeren lopen veel meer risico om bij een ongeval betrokken te geraken dan volwassen bestuurders. Per jaar veroorzaken gemiddeld zeven Belgen op honderd een ongeval. In de leeftijdscategorie 18-25 jaar ligt dat aantal een stuk hoger. Zo raken 32 op 100 bestuurders van 18 jaar betrokken bij een ongeval in het eerste jaar na het behalen van hun rijbewijs. Over het algemeen zijn mannen grotere brokkenmakers dan vrouwen in het verkeer. Het gemiddelde bedrag van een schade-geval schommelt volgens Assuralia tussen 2.000 en 3.000 euro. "Bij een weekendongeval met slachtoffers kan dat bedrag al snel oplopen tot 25.000 euro," zegt Peter Wiels van Assuralia.

De raad van bestuur van de NMBS zal woensdag de nieuwe tariefstructuur vastleggen, op voorstel van het directiecomité. De gemiddelde prijsstijging bedraagt 3,85 procent vanaf 1 februari. Het gaat om de maximale prijsstijgingen die zijn toegestaan in het beheerscontract. Daarin zijn de prijsstijgingen gekoppeld aan de inflatie. Minister van overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte ((sp.a) wil geen hogere prijsstijgingen toestaan, ondanks de 300 miljoen euro die de NMBS jaarlijks moet betalen voor het gebruik van de infrastructuur. De gewone tickets zullen 4,25 procent duurder worden, de treinkaarten 3,49 procent. Volgens het directiecomité blijft het Belgische spoor nog steeds goedkoper dan Frankrijk of Nederland.

Scotland Yard heeft dinsdagochtend tien mensen opgepakt in de grootste operatie die ooit in Londen werd gevoerd tegen netwerken van mensensmokkelaars. Na een onderzoek van twee jaar, waarbij 200 Britse agenten waren betrokken, werden in Londen negen personen opgepakt en in Lincolnshire (Engeland) een persoon. De tien arrestanten, allen Turkse Koerden, zouden het netwerk hebben geleid. De groep zou de voorbije jaren tienduizenden mensen, vooral Turkse Koerden, illegaal naar Groot-Brittannië hebben overgebracht. Zij betaalden 3.000 tot 5.000 pond (4.500 tot 7.000 euro) voor hun reis. De tocht werd georganiseerd vanuit de Balkan. Na een reis van verschillende maanden werden de illegalen Groot-Brittannië binnengesmokkeld in vrachtwagens en auto's. Sommigen staken het Nauw van Calais zelfs over aan boord van kleine vliegtuigjes die landden op kleinere luchthavens. De Belgische, Franse, Italiaanse, Nederlandse en Deense politie verleenden hun medewerking aan het onderzoek. De enorme sommen die met de mensenhandel werden verdiend, werden gedeeltelijk geïnvesteerd in bars of biljartzalen.

DaimlerChrysler heeft een bestelling voor 500 hybride bussen voor het openbaar vervoer in New York bedongen. Dat maakte de Duits-Amerikaanse constructeur dinsdag bekend. De waarde van de bestelling werd niet vrijgegeven. Het is het grootste contract voor hybride bussen dat DaimlerChrysler ooit kreeg. De motor van de bussen werkt zowel op benzine als op elektriciteit. De stad New York bestelde 216 bussen van het merk Orion, de staat New York tekende voor 284 voertuigen. De leveringen beginnen in het tweede trimester van volgend jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home