Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 12, 2005

Mobiele telefonie rem op Zuid-Amerikaans internet

Meer dan de helft van de Zuid-Amerikanen had vorig jaar een eigen telefoon. Dat is een verdubbeling in vergelijking met zes jaar geleden. Maar zes van de tien Zuid-Amerikanen belt mobiel en dat betekent volgens een rapport een obstakel voor de toegang tot het internet.

Op de conferentie Telecom Americas 2005 in het Braziliaanse Salvador da Bahía werd gesteld dat zaktelefoons in Latijns-Amerika veel populairder zijn dan vaste verbindingen. "Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Latijns-Amerika groeide de afgelopen vijf jaar jaarlijks met acht procent, terwijl het aantal mobiele bellers gemiddeld met 32,6 procent per jaar steeg," meldt OneWorld.

Ruim 80 procent van alle bezitters van een mobiele telefoon in Zuid-Amerika belt volgens de studie met een prepaid-card. "In Centraal Amerika is dat zelfs nog iets meer," wordt er opgemerkt. "Mensen die weinig te besteden hebben, zijn immers meestal voordeliger uit met een prepaid-abonnement. Miljoenen Latijns-Amerikanen gebruiken hun mobiel toestel dan ook alleen om bereikbaar te zijn en bellen zelf nauwelijks."

Het gebrek aan vaste aansluitingen remt volgens de studie echter de verspreiding van internettoegang, want een vaste telefoonaansluiting is er nog altijd de meest gebruikte methode om toegang tot internet te krijgen. Hoewel het aantal internetgebruikers snel groeit, hebben nog maar twaalf op de honderd inwoners van Latijns-Amerika en de Cariben toegang tot internet. In de Verenigde Staten en Canada is dat aantal vijf keer zo hoog.

"Digitale uitsluiting is een symptoom, de ziekte is economische uitsluiting," benadrukte Reza Jafari, voorzitter van het forum Telecom Americas 2005. "Armoede en ongelijkheid zijn de belangrijkste oorzaak voor de beperkte toegang die de bevolking heeft tot nieuwe communicatietechnologie. In een recent onderzoek gaf 59 procent van de Mexicanen aan dat een computer voor hen te duur is. Eenentwintig procent zei geen computer te bezitten omdat ze er de noodzaak niet van zagen.

Anders dan in de Verenigde Staten en Canada, is het aantal internetgebruikers in Latijns-Amerika veel hoger dan het aantal computerbezitters. Latijns-Amerikanen die zich geen computer kunnen veroorloven, surfen meestal in internetcafés, op hun werk, op school of bij vrienden. Gevolg van de beperkte internettoegang is dat alleen een kleine elite gebruik kan maken van nieuwigheden als goedkoop naar het buitenland bellen via internet. Belangrijker is dat veel mensen moeizaam toegang krijgen tot informatie en kennis die op het net aanwezig is.

Breedbandaansluiting, die in de meest rijke landen al is ingeburgerd, is een privilege waar slechts één procent van bevolking in Latijns-Amerika gebruik van maakt. Chili is met 5,9 procent een uitzondering. Een breedbandverbinding is voor de meeste Latijns-Amerikanen onbetaalbaar. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (ECLAC) heeft berekend dat een gemiddelde Peruaan voor een 256 kbps breedbandverbinding 40 procent van zijn maandinkomen kwijt is.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home