Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

Inco grootste nikkelproducent van wereld?

Nikkelproducent Inco wil 10,6 miljard dollar betalen voor de overname van Falconbridge. Door de samensmelting van de twee Canadese bedrijven zou meteen een nieuwe marktleider ontstaan. Inco staat op dit ogenblik immers op de tweede plaats. Maar ook de concurrentie zou geïnteresseerd zijn.

Falconbridge telt 14.500 werknemers en is één van de grootste producenten van nikkel en zink in de wereld en een grote speler op de markt van koper, zilver en goud. In juni fuseerde het bedrijf met Noranda. Inco telt meer dan 11.000 personeelsleden en heeft in zijn 103-jarig bestaan een aandeel van 20 procent op de wereldwijde nikkelmarkt toegeëigend. Daarmee stond het bedrijf op de tweede plek.

Een aantal analisten vreest echter dat het bod van Inco zou leiden tot een opbieden. Ook zijn Zwitserse rivaal Xstrata, dat al 19 procent van de Falconbridge-aandelen in handen heeft, zou geïnteresseerd zijn om meer in het Canadese bedrijf te investeren. Dat zou volgens de analisten kunnen leiden tot een overdreven overnameprijs.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home