Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

EBRD bezorgd om Sakhalin-project

Siberische Sakhalin-project, waar naar gas geboord zou worden. De EBRD zou vooral vragen hebben bij de mogelijke effecten op de zalmtrek en de risico's voor walvissen en de visrijke Aniva-baai ten zuiden van het eiland Sakhalin.

Sakhalin Energy Investment is eigendom van Shell, dat 55 procent van de aandelen in bezit heeft, Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent). Het consortium bereidt een megaproject voor dat een van de grootste gasinstallaties met pijpleidingen ter wereld moet worden. Shell en zijn partners voeren gesprekken om een lening van vijf miljard
dollar los te krijgen bij internationale publieke geldverschaffers, waarvan de EBRD slechts een klein deel voor zijn rekening zou nemen.

De EBRD-woordvoerder zei dat de bank hoopt eind dit jaar een besluit te nemen over het al dan niet voldoen aan de milieurichtlijnen. Indien de bank groen licht geeft, volgt er nog een periode van 120 dagen voor inwinnen van advies. Het afsluiten van een financiering is dit jaar al eens uitgesteld. Gehoopt wordt nu dat de financiering in
het eerste kwartaal van 2006 rond komt.

EBRD-president Jean Lemierre had rond het project in Londen een ontmoeting met een aantal organisaties om de effecten van het Sakhalin-project te bespreken. Volgens een EBRD-woordvoerder is het normaal dat een dergelijk groot project zorgen met zich meebrengt die bekeken moeten worden, maar hij benadrukte tegelijk dat nog niet was besloten of het project voldoet aan de milieuvoorschriften.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home