Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

Amerikaanse wetenschap boert achteruit

Een groep experten van de Amerikaanse National Academies heeft de Verenigde Staten opgeroepen maatregelen te nemen om de wetenschappelijke concurrentiepositie van het land te versterken. Indien er niet ingegrepen wordt, dreigen de Verenigde Staten volgens hen hun leidende positie op dat vlak te verliezen.

De experten wijzen er op dat de wetenschappelijke en industriële kracht van het buitenland groeit, terwijl tegelijkertijd het oude overwicht van de Verenigde Staten wordt uitgehold. "De bouwstenen van ons economisch leiderschap verdwijnen," waarschuwde Norman R. Augustine, gewezen topman van Lockheed Martin. "De uitdagingen waar ons land voor staat, zijn enorm."

De onderzoekers stelden vast dat het voorbije jaar in China 600.000 ingenieurs hun diploma haalden, tegenover 350.000 in India en 70.000 in de Verenigde Staten. Ook bleek dat Amerikaanse achttienjarige in een vergelijkende internationale studie beneden het gemiddelde scoorden voor mathematica en wetenschappen.

Eén ingenieur of scheikundige kost in de Verenigde Staten evenveel als vijf collega's in China en elf in India. Bovendien sloten chemische bedrijven in Verenigde Staten 70 vestigingen, terwijl er nog eens 40 op het punt staan de deuren dicht te doen. Verder bleek dat er op dit ogenblik wereldwijd 120 grote chemische bedrijven worden gebouwd. Eén daarvan bevindt zich in de Verenigde Staten, vijftig in China.

Onder meer willen de experts de oprichting van een Advanced Research Projects Agency om nieuw onderzoek te ondersteunen naar energie-oplossingen op lange termijn. Verder zouden 200 beloftevolle jonge wetenschappers over een termijn van vijf jaar 500.000 dollar moeten krijgen voor hun onderzoek.

Buitenlandse studenten zouden volgens het rapport ook een automatische verlenging van hun visum moeten krijgen, waardoor ze aangezet zouden kunnen worden om in de Verenigde Staten naar werk te zoeken. Bedrijven die een belangrijk deel van hun budget investeren in onderzoek en ontwikkeling, zouden belastingsvoordelen moeten krijgen.

Uit het rapport blijkt verder dat in de Verenigde Staten beurzen zouden moeten gecreëerd worden om jaarlijks 10.000 topstudenten te bewegen wetenschap en wiskunde te gaan doceren. Tevens zouden jaarlijks ook 30.000 extra studiebeurzen voor wetenschap, wiskunde en techniek moeten toegewezen worden.

Tevens werd gesteld dat de investeringen in basiswetenschap de volgende zeven jaar met tien procent per jaar zouden moeten opgedreven worden. Daarnaast wordt ook gevraagd dat breedband-internet aan goedkope tarieven ter beschikking gesteld zou worden. De maatregelen moeten volgens de experten hoogwaardige jobs creëren, dankzij het ontwikkelen van nieuwe industrieën en nieuwe energiebronnen, steunend op de geniale ideeën van wetenschappers en technici.

Deze nieuwe koers zou jaarlijks 10 miljard dollar kosten. Het rapport - 'Rising Above the Gathering Storm' - is te lezen op de website www.nationalacademies.org.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home