Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2005

Spammers buigen voor strengere wet


De Verenigde Staten blijven nog altijd de spam-kampioen van de wereld, maar de Amerikaanse computers versturen toch minder junkberichten dan één jaar geleden. Dat meldt het computer-beveiligingsbedrijf Sophos. De verzender kan daarentegen meer teruggevonden worden in China en Zuid-Korea.

Volgens Sophos is ongeveer 26 procent van het wereldwijde spamverkeer afkomstig uit de Verenigde Staten. Vorig jaar was dat echter nog 41,5 procent. Zuid-Korea komt met bijna 20 procent op de tweede plaats, maar dat is een groei met 8 procent. Het spamaandeel van China groeide van 9 tot 16 procent.

Volgens Sophos is de evolutie in de Verenigde Staten grotendeels te wijten aan de strijd die de regering heeft aangebonden met de verzenders van frauduleuze e-mails, dankzij het uitspreken van effectieve gevangenisstraffen, een striktere wetgeving en een betere beveiliging. "Dat heeft beruchte spammers uit de markt gehouden of hen verplicht naar andere oorden uit te wijken," stipt Sophos-consulent Graham Cluley aan.

Sophos stelde dat strengere wetten ook resultaten opleveren in Canada, dat zijn aandeel op de internationale spammarkt zag dalen van 7 naar 2,5 procent. "Maar er moet gevreesd worden dat spammers zich steeds meer zullen richten op spyware en phishing," waarschuwt het bedrijf.

Meer dan 60 procent van de spam-berichten is volgens Sophos trouwens afkomstig van zombie-computers, die door een virus of andere code zijn gekraakt en zonder medeweten van hun eigenaars junkberichten doorsturen. "Daardoor kunnen de schuldigen zich in een ander land ophouden dan in het gebied waar ze de onwetende computer misbruiken," aldus nog Sophos.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home