Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2005

Fair trade belangrijker dan hulpprojecten

Afrika moet vooral werken aan een vrijhandel voor landbouwproducten. Dat is volgens David Triesman, Brits minister voor Afrikaanse zaken, belangrijker om de Afrikaanse armoede te bestrijden dan het opdrijven van hulp. Hij hoopte dat daarover tijdens de WTO-vergadering in december een overeenkomst gesloten zou kunnen worden.

Triesman benadrukte dat een fair trade-overeenkomst op de vergadering van de World Trade Organisation in december de Afrikaanse groeivooruitzichten zou kunnen stimuleren. Hij voegde er aan toe dat Groot-Brittannië bij de rijkste landen (G8) zou blijven aansturen op het verhogen van de hulp, maar voegde er aan toe dat dit niet voldoende is om de Afrikaanse economie te lanceren.


"De inspanningen van de G8 zullen slechts een fractie betekenen van wat fair trade kan realiseren," vertelde Triesman tegen de deelnemers aan het Africa Investment Forum. "Fair trade moet als een prioriteit beschouwd worden," benadrukte hij.

Triesman schaarde zich daarbij aan een plan voor regionaal economisch herstel, ontwikkeld door het New Partnership for Africa's Development (Nepad), waarin Afrikaanse landen zetelen. De organisatie stelde een plan voor met een jaarlijkse investering van 110 miljard dollar in verschillende sectoren, zoals landbouw en gezondheid.

Daarmee wil men de VN-doelstellingen halen om de armoede in de wereld tegen 2015 te halveren. Nepad wil dat donors ten minste één derde van het nodige geld ophoesten. Triesman voerde aan dat een gedeelte van dat geld kon worden
samengebracht door het sneller uitkeren van beloofde financiële hulp.

De African Union voert aan dat de subsidies aan Westerse boeren de Afrikaanse landbouwproducten te duur hebben gemaakt, zodat ze de markten van de geïndustrialiseerde landen niet kunnen bereiken. Triesman benadrukte dat nieuwe Amerikaanse voorstellen om de landbouwsubsidies te beperken een uitweg zouden kunnen bieden op de WTO-vergadering van december in Hong Kong.

Een mislukking in Hong Kong zou volgens Triesman rampzalig zijn. Hij voegde er echter ook aan toe dat Afrikaanse leiders zich ook zouden moeten wapenen tegen de invoer van goedkope Chinese textiel. In vele Afrikaanse landen zou de locale textielindustrie door de Chinese import nagenoeg zijn lamgeslagen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home