Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2005

Faam Agnelli-familie tanende


De Italiaanse autodynastie Agnelli (Fiat) werd op het Zuid-Europese schiereiland quasi als koningen behandeld. Maar de reputatie is zwaar aan het wankelen. Een aanzet werd al gevormd door de povere cijfers van het Italiaanse automerk, maar nu heeft kleinzoon Lapo Elkann daar nog een saus van schandalen over gegoten.

Fiat-patriarch Gianni Agnelli werd door het publiek en de pers altijd bewonderd, ondanks zijn playboy-achtige manieren en ondeugden. Wanneer er toch iets uit de hand dreigde te lopen, reageerden de media meestal vergoeilijkend. Maar dat lijkt nu niet langer op te gaan.

Lapo Elkann, kleinzoon van Gianni Agnelli, werd enkele dagen geleden immers naar een ziekenhuis overgebracht nadat hij een overdosis drugs zou genomen hebben in de woning van een travestie. Dat heeft hem tot een spotfiguur gemaakt in kranten, websites en satirische televisieprogramma's, waarbij geen details worden verhuld over zijn nachtelijke avonturen met drie travesties.

Fiat ontkende eerst het drugsgebruik, maar kon dat niet blijven volhouden nadat de berichten over de hospitalisatie werden bevestigd. "Nu laten de Italianen de Agnelli's vallen," vertelde Alan Friedman, die een biografie schreef over Gianni Agnelli, aan het persbureau Reuters.

Elkann (28) kreeg zijn eerste job bij de gewezen Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger. De Agnelli-telg werd maandag in het ziekenhuis opgenomen en kwam daar woensdag weer tot het bewustzijn. In televisieprogramma's werden prompt figuren uit de travestie-scène van Turijn opgevoerd.

Van Elkann werd verwacht dat hij het merkimago van het automerk na de vernietigende verliezen van 2002 zou herstellen. Hij probeerde jonge autobestuurders aan te trekken met feestjes, het sponsoren van een café, een strand en een Jamaicaans bobslee-team en door een Fiat Panda te laten optreden in de James Bond-film 'Casino Royale'.

Fiat-topman Luca di Montezmolo meende dat het schandaal het bedrijf niet zou benadelen. Reuters merkt echter op dat een aantal anonieme twijfelen of Elkann zijn job zal terugkrijgen. "Men kan geen merknaam-manager hebben wiens eigen imago is beschadigd," stelden ze.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home