Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2005

Economie in de media


Samsung, de grootste fabrikant van geheugenchips voor computers en andere elektronische apparatuur ter wereld, betaalt driehonderd miljoen dollar (250 miljoen euro) boete om een vervolging wegens illegale prijsafspraken af te kopen. Dat heeft het Amerikaanse federale openbaar ministerie donderdag meegedeeld. Het is de op een na hoogste boete in een antitrustzaak in de Verenigde Staten. De schikking vormt het sluitstuk van een drie jaar durend onderzoek naar kartelvorming van de grootste fabrikanten van dram-chips. Eerder betaalden Samsungs eveneens Zuid-Koreaanse rivaal Hynix en het Duitse Infineon al boetes van respectievelijk 185 miljoen dollar (154 miljoen euro) en 160 miljoen dollar (134 miljoen euro). De Amerikaanse justitie opende het onderzoek in 2002, een jaar nadat de prijzen voor geheugenchips ondanks de malaise in de high-techsector begonnen te stijgen. Topman Michael Dell van Dell Computer weet de prijsstijging toen al aan kartelachtig gedrag van de chipfabrikanten.

Onlangs hebben bergbeklimmers nabij de stad Gracac de langste grot van Kroatië ontdekt. De grot, die gelegen is in het Crnopac massief ten zuiden van Gracac, is tot “Šibenik kanaal” gedoopt, naar de stad waar de archeologen die de ontdekking deden vandaan komen. De archeologen waren ter plaatse om een andere recent ontdekte grot nader te onderzoeken, toen zij onverwacht op het Sibenik kanaal stuitten. De grot is 10 tot 35 meter breed en meer dan een kilometer lang. De kans is groot dat de komenden jaren nieuwe ontdekkingen worden gedaan, aangezien een groot gedeelte van de grotten in Kroatië nog niet in kaart is gebracht. Het Šibenik kanaal is op dit moment nog niet opengesteld voor toeristen, maar zeker is dat Kroatië de komende jaren haar aanbod aan dergelijk adventure tourism sterk zal uitbreiden.

Zeker vijfhonderd toeristen zijn donderdag geëvacueerd van Machu Picchu, een bezienswaardigheid in Peru. Ongeveer 1500 mensen zitten nog steeds in de oude Inca-vesting in de Andes. Door modderstromen na hevige regenval zijn de spoorverbindingen van en naar Machu Picchu geblokeerd. De toeristen werden per trein en bus naar de stad Cusco gebracht. De resterende buitenlanders, onder wie veel Amerikanen en Europeanen, worden de komende uren van Machu Picchu gehaald, zei een woordvoerder van de stad Cusco. Het duurt zeker twee dagen voordat de spoorverbindingen in het gebied zijn hersteld. Op sommige plaatsen bedekt een modderkoek van 2 meter de rails. Machu Picchu wordt 'de verloren stad van de Inca's' genoemd en werd in 1911 ontdekt. Volgens archeologen was de op 2560 meter hoogte gelegen stad in de 15e eeuw de verblijfplaats van de grote Inca-keizer Pachacutec. Jaarlijks komen een half miljoen bezoekers naar Machu Picchu.

De Amerikaanse televisieshow van rijkeluisdochter Paris Hilton (24) verdwijnt mogelijk van de buis. De zender Fox zegt geen plek meer te hebben voor de vierde reeks van de realityshow The Simple Life. Volgens Amerikaanse media donderdag reageerde de 24-jarige Hilton niet boos of verdrietig. Ze zou blij zijn meer tijd te hebben voor haar nieuwe album, haar filmprojecten en andere ondernemingen. Fox overweegt de serie met een gewijzigde inhoud bij een andere zender onder te brengen. In The Simple Life werden Hilton en de eveneens steenrijke Nicole Richie, de dochter van popster Lionel Richie, met de harde arbeidswereld geconfronteerd. Hilton verbrak ruim een week geleden haar verloving met de Griekse rederszoon Paris Latsis.

Akzo Nobel gaat twee fabrieken bouwen in China. Voor het project trekt het chemie- en farmacieconcern 15 miljoen euro uit. Dat heeft Akzo Nobel donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een polysulfidenfabriek in Taixing, die in 2007 in gebruik wordt genomen en een papierchemicaliënfabriek in Guangzhou. Deze zal in het vierde kwartaal van 2006 klaar zijn. Polysulfiden vormen het belangrijkste ingrediënt voor de productie van afdichtingsmiddelen. Deze worden gebruikt in de luchtvaartindustrie en bij de vervaardiging van isolerend glas. Akzo Nobel verwacht dat de productie van papier en karton in China in 2010 is verdubbeld.

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft zich na moeizame gesprekken met de vakbonden akkoord verklaard om voor 65 miljoen euro besparingen door te voeren. Tijdens de onderhandelingsmarathon werd beslist om de besparingen niet door middel van loonsverminderingen, maar wel door het bewerkstelligen van een efficiëntere organisatie door te voeren. Alitalia-topman Giancarlo Cimoli zal de afspraken nu aan de raad van bestuur voorleggen. Commentatoren in Rome spreken alvast van een overwinning voor de vakbonden. Cimoli had de vakbonden eerder opgeroepen om bij te dragen tot de sanering van het bedrijf. Hij moet binnenkort een herstelplan van ongeveer 550 miljoen euro voorleggen, waarvan het grootste deel dient om de gestegen brandstofprijzen te dekken. De Italiaanse regering trad Alitalia onlangs tegemoet met een hulppakket van 80 miljoen euro.

In september steeg de verkoop van nieuwe wagens in Europa met 1,9 procent. Dat is al de derde stijging in de voorbije vier maanden. De stijging kan vooral verklaard worden door het feit dat consumenten in Duitsland en Frankrijk ingegaan zijn op kortingen. De autobouwers Toyota en Volkswagen zagen hun marktaandeel stijgen. In september steeg het aantal verkochte wagens tot 1,44 miljoen stuks, tegenover 1,41 miljoen wagens in september 2004. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar daalde het aantal verkochte wagens met 0,1 procent tot 11,8 miljoen verkochte eenheden. Volkswagen, de grootste Europese autobouwer, verkocht in september 265.559 wagens, een stijging van 6,3 procent. Audi verkocht 4,8 procent meer wagens, bij Skoda bedroeg de stijging 2,1 procent. Volkswagen zag zijn marktaandeel in september stijgen tot 18,5 procent tegenover 17,7 procent een jaar ervoor. Autobouwer Toyota zag zijn verkoop in september stijgen met 3,2 procent tot 74.237 wagens, waardoor het marktaandeel steeg van 5,1 naar 5,2 procent.

Phillip Bennett, voormalig voorzitter en afgevaardigd bestuurder van het Amerikaanse beurshuis Refco, is woensdag door de gerechtelijke autoriteiten aangehouden voor beursfraude. Hij wordt er voorts van verdacht nog een persoonlijke schuld te hebben van 430 miljoen dollar tegenover Refco. Bennett werd gearresteerd omdat er aanwijzingen waren dat hij naar Europa zou vluchten. Volgens de openbaar aanklager verborg de 57-jarige Bennett de afgelopen drie jaren "honderden miljoenen dollars voor investeerders en beursautoriteiten. Dat bedrag was een van Bennetts eigen vennootschappen schuldig aan Refco". Door de transacties verborgen te houden was Refco op papier financieel gezonder dan het in realiteit was. Grote zakenbanken als Crédit Suisse First Boston hadden de beursgang van het bedrijf in augustus mee voorbereid. Bennett verkocht bij de beursgang 5 procent van de aandelen voor ruim 116 miljoen dollar.

De tropische storm Stan heeft in Centraal-Amerika niet alleen 2180 levens geëist en duizenden dakloos gemaakt, ook de drugshandel is getroffen. De politie meldde donderdag dat 300 hectare papaver is verwoest. Uit papaver wordt opium gemaakt. "Naast de schade aan de papaveroogst, heeft de regen ook de smokkel van cocaïne uit Colombia geraakt. We hebben informatie dat ze er niet in slaagden iets via lucht, land of zee te vervoeren”, zei een woordvoerder van de narcoticabrigade in Guatemala. De Guatemalteekse papavers vormen een belangrijke bron voor de drugsproductie in het nabijgelegen Mexico. Daar wordt van de opium morphine en heroïne gemaakt voor de winstgevende markt in de Verenigde Staten.

Het besluit van een Oostenrijks luxehotel om kinderen onder de twaalf jaar niet meer toe te laten, heeft in het alpenland tot commotie geleid. De autoriteiten spreken over een slecht signaal. De Oostenrijkse organisatie van hoteliers bestempelt de maatregel als uiting van egoïsme en groeiende intolerantie. Het viersterrenhotel Cortisen in St.-Wolfgang bij Salzburg doet kinderen vanaf 1 mei in de ban. Directeur Ballner wil dat volwassenen rust hebben en zich kunnen ontspannen. "Kinderen gedragen zich als terroristen”, aldus de eigenaar. Ballner heeft een keer de notenpasta van de wand moeten bikken nadat een familie op bezoek was geweest, zegt hij in de krant Kronen-Zeitung. Honden blijven wel welkom.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home