Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2005

Downloads kennen snelle groei

De enorme groei van de digitale muziek blijft zich doorzetten. In Groot-Brittannië nadert de verkoop de muziekdownloads nu bijzonder snel de kaap van 25 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de British Phonographic Industry (BPI). Tijdens 2004, het eerste jaar dat het format beschikbaar was, werden 5,7 miljoen downloads verkocht. Dit jaar kwam men al aan 16,9 miljoen exemplaren.

Wekelijkse statistieken vermelden dikwijls meer dan een half miljoen downloads en vertegenwoordigen in Engeland geregeld meer dan 60 procent van de single-verkoop. Vorig jaar was dat amper 3,6 procent. Bovendien kent ook het digitale aandeel bij de top 75-singles een groei. Bij de start in april was dit aandeel 15,9 procent, maar dat is nu al gestegen tot 25,5 procent.

De verkoop van fysieke singles kende in het derde kwartaal weliswaar met 21,8 procent, maar daar staat tegenover dat de digitale downloadverkopen een groei met 288 procent kenden, waardoor de globale Britse single-markt zijn groei met 49 procent zag toenemen. Opmerkelijk is dat deze statistieken geen rekening houden metabonnementen en betaalde muziekstreams. Het succes van de digitale muziek is in realiteit dan ook nog veel groter.

Met meer dan 1,5 miljoen verschillende nummers die legaal online beschikbaar zijn, bestaat 81 procent van de downloads uit songs die niet in de hitlijsten staan. Wekelijks werden in september ongeveer 80.000 verschillende nummers verkocht, tegenover 55.000 in augustus.

In het begin van het jaar waren het volgens de BPI voor 96 procentmannelijke luisteraars die online digitale muziek aankochten. Vandaag hebben vrouwelijke liefhebbers echter al 31 procent van de markt ingenomen. Met 42,4 procent is rockmuziek het meest populaire download-genre. De legale downloads worden ook populairder bij jongeren onder de twintig jaar. Zij vertegenwoordigen nu 13,3 procent van alle aankopen.

Het onderzoeksbureau TNS benadrukt echter dat de digitale markt op dit ogenblik gedomineerd wordt door zware kopers, die meer dan 20 aankopen per jaar doen. Zij vormen 20 procent van alle Britse consumenten van digitale muziek. Minder dan 3 procent van de Britse populatie heeft dit jaar legaal muziek gedownload.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home