Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2005

Economie in de media

In Shanghai neemt teambaas Peter Sauber na 36 jaar afscheid van de autosport. Dan rijdt zijn team immers zijn laatste Formule 1-wedstrijd. De Sauber-stal betwistte 215 F1-wedstrijden, maar boekte geen enkele zege. Na dertien jaar teamchef en 36 jaar in de autosport zegt de 62-jarige Zwitser zijn passie in Shanghai vaarwel. Sauber verkocht zijn firma aan BMW, voor ongeveer 100 miljoen euro.



Op 1 januari verdwijnt de naam Sauber definitief uit de Formule 1. "Ik maak mijn bureau eind december leeg. In januari zal ik er wel achterkomen dat ik iets mis. De mensen van de firma, het circus van de Formule 1." Sauber hield donderdag een afscheidsdiner in Shanghai. Sauber bracht veel talenten voort. Bijvoorbeeld Heinz-Harald Frentzen, Nick Heidfeld en Kimi Raikkonen leerden bij de Zwitser het vak van de Formule 1. De renstal won weliswaar nooit op het hoogste platform van de autosport, in andere disciplines waren er wel degelijk successen. Sauber won bijvoorbeeld de 24 uur van Le Mans.

Canada zal niet aarzelen zijn olie-export te verleggen van de Verenigde Staten naar China als de Amerikaanse autoriteiten de afspraken over de onderlinge handel blijven negeren. Daarmee heeft de Canadese premier Paul Martin gedreigd in een vrijdag gepubliceerd interview met de krant La Presse. Canada ergert zich vooral aan de weigering van de VS om 4 miljard dollar aan invoerrechten op hout terug te betalen, waarvan bindend is bepaald dat die in strijd zijn met de onderlinge handelsovereenkomst. Premier Martin gaf te verstaan dat Canada voor het eerst in zijn geschiedenis meer opties heeft en zijn afhankelijkheid van de handel met de VS kan verminderen. "Eerst verkochten we alles aan Groot-Brittannië en later alles aan de VS." Premier Martin heeft sinds zijn aantreden begin 2004 prioriteit gegeven aan het ontwikkelen van handelsbetrekkingen met China en India.

De videotheekketens Movie MAX en FILMstation gaan hun activiteiten samenvoegen als antwoord op het krimpen van de markt en de concurrentie van piraten die illegaal films downloaden. "Steeds minder mensen gaan naar de videotheek en er zweven steeds meer illegale kopieën van dvd's op internet," aldus een woordvoerder van Movie MAX. De nieuwe combinatie, die verder gaat onder de naam Movie MAX, heeft in Nederland 210 vestigingen en in België 75 ontstaat een videothekenorganisatie die volgens Movie MAX marktleider is in de Benelux. Volgens een woordvoerder van Stichting Brein, die tegen piraterij strijdt, gingen er vorig jaar 5,6 miljoen illegale filmschijfjes rond in Nederland met een marktwaarde van 33,5 miljoen euro. Dat is exclusief illegale bestanden die van internet zijn afgehaald. "Schrikbarende aantallen," aldus een woordvoerder van Brein. Het overgrote deel van de piraten werkt vanuit huis. Het zijn mensen die van internet een film downloaden en deze voor zichzelf en enkele anderen branden.

Een ICT-bedrijf uit Groningen, in het noorden van Nederland, dat veel moeite heeft met het invullen van vacatures, gaat sollicitanten voor een gesprek betalen. Het bedrijf Wisdom heeft op korte termijn tien ervaren programmeurs nodig. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Om mensen te stimuleren op gesprek te komen, staat er bij het sollicitatiegesprek een grote klok en krijgt de gegadigde een vergoeding voor iedere minuut van het gesprek. Volgens directeur Schoenmakers van Wisdom is de dip in de ICT-branche van enkele jaren geleden weer helemaal voorbij. Het bedrijf heeft dit jaar negen medewerkers aangenomen maar kent een dusdanige groei dat het opnieuw dringend verlegen zit om personeel. Het gaat om senior IT-specialisten, ervaren Java- en Microsoft.net-programmeurs. Het lukt het bedrijf maar niet vacatures op de traditionele manier in te vullen. Wisdom zal sollicitanten die in het profiel passen, 5 euro betalen voor elke minuut dat het gesprek duurt. Het is voor het uit te betalen bedrag niet van belang of de sollicitant uiteindelijk wordt aangenomen of afgewezen.

Elektronicaconcern Philips heeft in Chili een partij van 9000 scheerapparaten laten vernietigen. De scheerapparaten met de naam Princeshave waren Chinese imitaties van de bekende Philishave. De imitaties waren via internet en op straat te koop. De partij van 3,5 ton werd onder toeziend oog van Chileense autoriteiten door een wals platgewalst. Een woordvoerder van Philips zei dat het bedrijf met deze actie vooral de consument wil beschermen. De imitatie-scheerapparaten ontbrak het aan diverse veiligheidsmechanismen. Zo was de beschermkap van het apparaat van plastic gemaakt, waardoor die makkelijk stuk kon gaan. Volgens de woordvoerder ging het niet om een imitatie van het scheersysteem van Philips, maar wel van de vorm van de Philishave, waardoor consumenten gemakkelijk konden worden misleid. De partij scheerapparaten uit China is het Zuid-Amerikaanse land op legale wijze binnengekomen. Huishoudelijke producten kunnen in Chili legaal worden ingevoerd zonder certificaat. Pas wanneer de producten worden verhandeld is een certificaat vereist.

De Britse Hilton Group gaat zijn hotels wellicht verkopen. Het bedrijf voert daarover onderhandelingen met naamgenoot Hilton Hotels uit de Verenigde Staten. De waarde van de hotelactiviteiten van Hilton Group wordt door analisten geschat op 5,3 miljard euro. Hilton Group bevestigde vrijdag dat Hilton Hotels belangstelling heeft. Tot 1964 vormden deze bedrijven een geheel. In dat jaar kwam er een splitsing tot stand, waarbij Hilton Hotels de Amerikaanse hotels bleef runnen en Hilton Group de hotels in het buitenland, inclusief Groot-Brittannië. Hilton Group telt nu vierhonderd hotels in meer dan tachtig landen. Hilton Hotels is eigenaar van 2300 hotels. De twee bedrijven werken overigens al samen op het gebied van marketing en reserveringen. Hilton Group is ook eigenaar van het Britse gokbedrijf Ladbrokes, dat 60 procent van de operationele winst genereert. Na de eventuele verkoop van de hotels zal het zich daarop gaan concentreren. Op de beurs in Londen werd enthousiast gereageerd op het bericht over de eventuele hotelverkoop. Het aandeel Hilton Group noteerde meer dan 13 procent winst.

Vanaf het ruimtevaartcentrum Kourou in Frans Guiana is donderdagavond een Ariane-raket gelanceerd met een satelliet van het Franse leger en een Amerikaanse telecommunicatiesatelliet aan boord. De lancering was eigenlijk gepland voor eind september, maar moest toen door technische problemen worden uitgesteld. Later dit jaar wil Arianespace, de commerciële tak van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, nog twee raketten van het type Ariane-5 lanceren.

De vroegere Russische oliemagnaat Michaïl Chodorkovski moet zijn gevangenisstraf waarschijnlijk uitzitten in een strafkamp bij de stad Engels aan de rivier de Wolga. De ex-topman van olieconcern Yukos zou woensdag in kamp nummer 13 in de regio Saratov, ongeveer 720 kilometer ten zuidoosten van Moskou, zijn aangekomen. De kampautoriteiten in Saratov hebben echter tegen tegengesproken dat Chodorkovski daar nu verblijft. Chodorkovski werd eind september veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking en fraude. Zijn zakenpartner Platon Lebedev kreeg dezelfde straf opgelegd. Maandag kregen de advocaten van Chodorkovski en Lebedev te horen dat hun cliënten weg waren uit de gevangenissen in Moskou waar zij in voorarrest zaten, en op transport waren gezet. Zowel de advocaten als de familie van de twee krijgen pas zekerheid over de plaats waar de veroordeelden hun straf moeten uitzitten als zij op hun definitieve verblijfplaats zijn aangekomen. Over het lot van Lebedev is vrijdag al enige duidelijkheid gekomen. Hij is volgens gegevens van de Russische justitie overgebracht naar een strafkamp bij het dorp Charp in de regio Jamalo Nenetski, in het uiterste noorden van Rusland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home