Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2005

Sterkere positie vrouwen bestrijdt armoede


Bestrijding van armoede is onmogelijk zonder de positie van vrouwen te verbeteren. Dat merkt het United Nations Populations Funds (UNFPA) op in zijn jaarrapport 'De Belofte van Gelijkheid'. Daarbij wordt opgemerkt dat gender-apartheid de pogingen ondermijnt van de Verenigde Naties om de armoede in de wereld in 2015 te halveren.

"De wereldleiders kunnen pas een eind maken aan de armoede als ze ook een eind maken aan de discriminatie van vrouwen," benadrukte UNFPA-directeur Thoraya Obaid bij de presentatie van het rapport. "Armoede kan geen geschiedenis worden zonder dat we een eind maken aan het geweld tegen vrouwen en meisjes."

Het UNFPA stelt dat het stoppen van gender-apartheid niet alleen een kwestie is van mensenrechten, maar ook van verstandig economisch en sociaal beleid. "De meeste van de millenniumdoelen hangen samen met de maatschappelijke status van vrouwen," aldus de organisatie. "Verbetering van hun positie leidt tot economische groei."

Zo wordt er op gewezen dat beter onderwijs voor meisjes hun gezondheid en economische prestaties verbetert, maar op termijn ook die van hun man en kinderen." Onderzoek in Kenia wees immers uit dat in gebieden waar vrouwen evenveel onderwijs genieten als mannen, de landbouwopbrengsten 22 procent zijn gestegen."

Een betere positie van de vrouw in economie, politiek en onderwijs levert volgens het UNFPA een snelle winst op. "Het leidt immers tot economische groei, kleinere gezinnen, gezondere en slimmere kinderen, minder aids en minder laakbare traditionele praktijken, zoals eerwraak, genitale verminking en het doden van pasgeborenen," voert de organisatie aan. "Vrouwen investeren bovendien meer in de behoeften van het gezin."

De kosten van gender-discriminatie zijn volgens de organisatie het hoogst in arme landen en bevolkingsgroepen. "De ongelijkheid dringt door op allerlei gebieden," wordt er opgemerkt. "Van de welgestelde vrouwen in Guatemala bijvoorbeeld gebruikt zestig procent voorbehoedsmiddelen, van de armsten slechts vijf procent."

Het UNFPA benadrukt daarbij het belang van reproductieve gezondheid, namelijk alles wat samenhangt met het krijgen van kinderen. "Goede voorlichting, beschikbaarheid van zorg en voorbehoedsmiddelen en keuzevrijheid voor de vrouw verminderen de sterfte onder jonge moeders en zuigelingen," merkt de organisatie op. Een goede reproductieve gezondheid leidt ook tot kleinere gezinnen. Hoe kleiner het gezin, hoe sterker de maatschappelijke en economische positie van de vrouw."

In Afrika en sommige gebieden van Aziƫ is de reproductieve gezondheid van vrouwenvolgens het UNFPA nog altijd zeer slecht. "Problemen op dit vlak veroorzaken wereldwijd de hoogste sterftes onder vrouwen," wordt er opgemerkt. "Een groot gedeelte daarvan kan echter relatief gemakkelijk worden vermeden. Zo heeft 99 procent van alle sterfgevallen in het kraambed plaats in ontwikkelingslanden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home