Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2005

Ieren doven hun sigaret

In Ierland is het aantal rokers gedaald tot minder dan een kwart. Dat zou onder meer te danken zijn aan het rookverbod op de werkvloer, in restaurants en bars, dat vorig jaar inging. In 1998 rookte bijna één derde van de Ieren. Nu wil men ook het rookgedrag van jongeren aanpakken.



"De rookvrije werkplaats heeft al bijgedragen tot de volksgezondheid," benadrukte Michael Boland, voorzitter van het Ierse Office of Tobacco Control (OTC). "Ierland heeft op dit vlak een leidinggevende positie ingenomen, met vijf andere EU-landen in zijn kielzog."

Het rookverbod op het werk werd door de Ierse regering ingevoerd in maart 2004. Daarmee haalde het land een wereldprimeur. Sindsdien hebben ook Noorwegen en Italië gelijkaardige maatregelen genomen. Ook Engeland overweegt om tegen 2008 een rookverbod op het werk in te voeren.

Volgens het OTC volgt 94 procent van de 34.957 onderzochte bedrijven het rookverbod. Ondernemingen die de wet overtreden, riskeren een boete van 3.000 euro. In totaal zouden er onder meer daardoor nog 24 procent Ieren roken, tegenover 31 procent in 1998. Het OTC voegde er aan toe dat de maatregel geen enkele economische impact heeft gehad op de horeca-sector.

De omzet van de Ierse bars zou volgens officiële cijfers zelfs met 5,8 procent gestegen zijn tegenover vorig jaar. Maar anderen wijzen erop dat de omzet de voorbije vier jaar met 9 procent is gedaald. Volgens de Vintners' Federation of Ireland zouden de verkoopcijfers van sommige pubs in het jaar na het rookverbod met 30 procent zijn gedaald.

Het OTO wil dat de Ierse regering de tabakstaks gevoelig verhoogt, zodat het rookgedrag van jongeren zou aangepakt kunnen worden. Ongeveer 20 procent van de Ierse jongeren zouden volgens de organisatie roken. "Jongeren kunnen zich sigaretten financieel gemakkelijk veroorloven," aldus een woordvoerder. "Dat moeten we dringend aanpakken."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home