Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2005

Anglo-American krijgt volle laag

Mijngigant Anglo American heeft van Zuid-Afrikaanse politici zware kritiek gekregen omdat het bedrijf de arme zwarte meerderheid van het land in de steek zou hebben gelaten. Dochteronderneming De Beers probeert een herstructurering van de diamantsector af te wentelen.

Anglo American bezit 45 procent van de aandelen van De Beers, de grootste diamantproducent van de wereld. De Beers heeft de Zuid-Afrikaanse overheid de helft van zijn locale verkoopsactiviteiten aangeboden. Daarmee hoopt het bedrijf een dreigende herstructurering van de sector te kunnen afwentelen.

Door een herstructurering zou de Zuid-Afrikaanse regering willen bereiken dat de juwelenproductie en diamantbewerking meer ter plaatse zou gebeuren en meer in handen zou komen van de zwarte bevolking.

Woordvoerders van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij African National Congress (ANC) verweet Anglo American dat het bedrijf zijn zakken vulde ten koste van de arme bevolking. "Waarom is Anglo American tegen de nieuwe wet?" wierp Christopher Molefe, lid van eenparlementaire mineralencommissie, op. "Het bedrijf heeft honderd jaar lang niets gedaan om de zwarte bevolking op te leiden."

Molefe stelde daarbij dat Anglo American alleen maar aan zichzelf denkt en zijn positie wil behouden. "Zewillen mijnen sluiten en besparen op personeel," voerde hij aan. "Waarom wordt de zwarte bevolking gegijzeld?"

Anglo American stelde dat de plannen om een staatsbedrijf op te richten voor de diamanthandel en een uitvoertaks van 15 procent de sector zware schade zou toebrengen en zou kunnen leiden tot het opdoeken van de Diamond Trading Company, de verkoopstak van De Beers. Het bedrijf stelde dat minder lucratieve mijnen gesloten zouden worden, wat zou leiden tot een grotere werkloosheid.

Godfrey Gomwe, directeur van Anglo American South Africa, wierp echter op dat het concern erg met Zuid-Afrika is begaan en een grote bijdrage heeft geleverd tot het transformatie-proces. "We hebben hier meer dan 122.000 personeelsleden," benadrukte hij. "Bovendien doen we hier voor 17 miljoen rand zaken metzwarte bedrijven."

De Beers stelde de regering te ondersteunen in haar pogingen om kleine diamantbewerkers te stimuleren. "Maar dat kan best via gevestigde kanalen," aldus het bedrijf. Daarom werd aan de Zuid-Afrikaanse regeringde helft van Diamdel, de locale verkoopstak van de diamantproducent, aangeboden.

Tot op dit ogenblik transfereert De Beers haar complete productie in landen als Zuid-Afrika en Botswana naar Londen, waar de Diamond Trading Companyde diamanten verdeelt over verschillende bewerkers en handelaars over de hele wereld.

Langs Diamdel bevoorraadt het concern echter ook 111 kleine en middelgrote Zuid-Afrikaanse bedrijven. Diamdel haalde vorig jaar een omzet van 71,6 miljoen dollar. De Beers zou ook bereid zijn om een aantal activiteiten - het mixen van haar diamantvoorraden - over te brengen naar Zuid-Afrika.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home