Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2005

Tweede warmste jaar ooit?


We beleven het tweede warmste jaar uit de recente wereldgeschiedenis. Dat is de vaststelling van het Britse meteorologisch instituut, dat sinds 1861 statistieken over de temperatuur bijhoudt. Bovendien behoorden ook de voorbije jaren tot de warmste uit de voorbije 150 jaar.

Volgens Wayne Elliott, woordvoerder van het Britse Met Office, staathet nog niet helemaal vast dat 2005 het tweede of derde warmste jaar uit de recente geschiedenis zal worden. "Dat hangt af van de weersomstandigheden in Siberiƫ tijdens de volgende maanden," voerde hij aan.

Het warmste jaar uit de voorbije anderhalve eeuw was 1998. Daarna volgen tot nu toe 2002, 2003, 2004 en 2001. Die trend voedt de theoriedat we in een periode van opwarming zitten, een klimaatverandering die te wijten zou kunnen zijn aan het verbranden van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen.

Onder meer Portugal en Spanje hebben dit jaar de ergste droogte uit hun geschiedenis gekend, terwijl Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije en Romeniƫ getroffen werden door zware regens en overstromingen.

"Een grote meerderheid van de wetenschappers zal dit beschouwen als een duidelijk teken van de menselijke invloed op het milieu," benadrukte Craig Hutton, project-manager aan het GeoData Institute van de University of Southampton. De universiteit werkt samen met IBM aan een waarschuwingssysteem voor stormen en overstromingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home