Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2011

Opleidingsniveau belangrijk in het rookgedrag

Bouwvakkers, mijnwerkers en werknemers uit de voedingsservices zijn de meest verstokte rokers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Office on Smoking and Health van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. De onderzoekers stellen echter dat de resultaten mogelijk niet zozeer te maken hebben met het beroep zelf, maar wel met het lage opleidingsniveau dat de meeste werknemers in die sectoren hebben genoten.

De hogere rookniveaus in de betrokken sectoren worden gelinkt met een jongere leeftijd, een lagere opleiding en een lager inkomensniveau. "Bovendien werkt in een aantal van de betrokken sectoren een groter aantal medewerkers in open lucht, waar niet dezelfde wettelijke beperkingen op het rookgedrag gelden," voert Tim McAfee, directeur van het Office on Smoking and Health, op. Uit het onderzoek blijkt dat 19,6 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking roker is.

In de mijnsector, bouwindustrie en voedingsservices ligt het aandeel van de rokers echter op 30 procent. Het laagste cijfer werd opgetekend bij leerkrachten en bibliothecarissen, waar minder dan 9 procent roker is. De onderzoekers merken op dat rokende bouwvakkers een belangrijk gezondheidsrisico lopen, vooral wanneer ze ook worden blootgesteld aan asbest. De combinatie zou het risico op longkanker gevoelig verhogen. In de mijnsector lopen rokers volgens de onderzoekers bij het ontsteken van een sigaret ook methaangas te laten ontploffen.

Sinds de tweede helft van de jaren zeventig zouden vier grote mijnexplosies in de Verenigde Staten veroorzaakt zijn door rokende werknemers. In totaal kwamen bij de explosies vierentwintig mensen om het leven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home