Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 29, 2011

Crisis leidt niet tot andere ontwikkelingsmodellen

Wereldwijde crisissen en de klimaatverandering hebben een diepgaande impact op het leven van de arme bevolking over de hele wereld. De evoluties hebben ertoe geleid dat de basisideeën van ontwikkeling in vraag moeten worden gesteld. Dat is de conclusie van een rapport van het Institute of Development Studies. Er wordt echter aan toegevoegd dat men zich moet afvragen of de nieuwe ideeën rond ontwikkeling efficiënter zijn dan de traditionele opvattingen.

In het rapport wordt onder meer opgemerkt dat economische groei niet altijd een goede ontwikkeling betekent. "Er is weliswaar geen alternatief voor groei, maar er bestaan wel alternatieve vormen van groei," wordt er opgemerkt. "Net zoals bij technologie is vooral de manier waarop die groei wordt beheerd, doorslaggevend." Er wordt aan toegevoegd dat de civiele maatschappij niet adequaat omgaat met de uitdagingen die door crisissen worden opgeworpen.

Ook stelt het rapport dat de nationale staat in het kader van ontwikkeling relevanter is dan multilaterale mechanismen. "Internationale akkoord rond klimaat, handel of drugs vormen geen basis voor het nationaal gedrag, maar nationale allianties bieden zuurstof en credibiliteit aan wereldwijde akkoorden," wordt er opgemerkt. "Uit diverse praktijkvoorbeelden kan worden afgeleid dat nationale belangen vaak een collectieve actie die op de lange termijn in het belang van iedereen is, ondermijnen."

"De wereldwijde crisissen van de voorbije vier jaar en de klimaatverandering hebben de levenswijze van de mensheid in vraag gesteld en hebben een fundamentele impact gehad op de internationale ontwikkeling," aldus Lawrence Haddad, directeur van het Institute of Development Studies. "Het onderzoek toont echter aan dat er weliswaar een aantal nieuwe ideeën aan de oppervlakte zijn gekomen, maar die zijn er niet in geslaagd om de gevestigde concepten uit te hollen en zijn ingebed geraakt in het ontwikkelingsdenken."

"Het is duidelijk dat de opkomende machten - zoals China, India en Brazilië - en de nieuwe verstrekkers van hulp en filantropen niet noodzakelijk andere wegen zullen bewandelen," zegt Haddad nog.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home