Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 28, 2011

Nieuwsoverzicht

De Portugese economie zou volgend jaar nog meer kunnen inkrimpen dan eerder werd verwacht. Dat heeft de Portugese staatssecretaris Carlos Moedas gezegd. Tegenover een Portugese radiozender maakt Moedas gewag van een mogelijke inkrimping met 2,5 procent van het bruto binnenlands product. De internationale onzekerheid zou volgens Moedas een sterkere dan verwachte recessie kunnen uitlokken. Moedas is belast met de coördinatie van de uitwerking van het noodhulpplan voor Portugal van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Portugal kreeg eind mei nog een steunpakket ter waarde van 78 miljard euro toegezegd in ruil voor een streng besparingsprogramma en hervormingen de komende drie jaar.


Het Amerikaanse embargo tegen Cuba heeft het communistische eiland de voorbije vijftig jaar tegen de huidige goudkoers al 975 miljard dollar gekost. Dat heeft Bruno Rodriguez Parilla, de Cubaanse minister van buitenlandse zaken, in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gezegd. Parilla bood de Amerikaanse regering aan opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om de relaties tussen beide landen te herstellen. Volgens de Cubaanse minister hebben de Verenigde Staten hun inspanningen om de Cubaanse regering omver te werpen, nog geïntensifieerd. In het overleg wil Cuba ook onderwerpen als de strijd tegen de drugs, het terrorisme en de naleving van de mensenrechten op tafel leggen.


De Europese Commissie doet onderzoek naar mogelijke belemmering van de concurrentie door bedrijven die zich bezighouden met de levering, transport en opslag van aardgas. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Verscheidene bedrijven in tien overwegend Oost-Europese lidstaten hebben onaangekondigde inspecties gekregen. De Europese Commissie verdenkt de de ondernemingen onder meer van het maken van verboden onderlinge afspraken over bijvoorbeeld marktverdeling en prijzen. Onder meer het Duitse Eon en het Pools PGNiG hebben bevestigd het voorwerp te zijn van een onderzoek. Ook Transgas, de Tsjechische dochter van het Duitse concern RWE, is bij het onderzoek betrokken.


Frankrijk zal een aantal nieuwe voorstellen op tafel leggen om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. Dat heeft de Franse premier François Fillon bekend gemaakt. Fillon zei wel dat de voorstellen pas zullen worden gepresenteerd als het Duitse parlement heeft ingestemd met aanpassingen aan de European Financial Stability Facility (EFSF) die al eerder door Europese leiders waren afgesproken. De plannen moeten de eurozone volgens Fillon beschermen tegen speculatieve aanvallen. Volgens een aantal ingewijden zal de Franse regering omvangrijke voorstellen doen om zowel Griekenland te helpen als de Franse bankensector te ondersteunen.


Het Griekse parlement heeft ingestemd met de invoering van een belasting op onroerend goed. Daarmee voldoet Griekenland aan de voorwaarden die de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank hebben gesteld aan uitbetaling van de volgende 8 miljard euro uit een vorig jaar opgezet noodfonds. Alle afgevaardigden van de socialistische partij van premier George Papandreou stemden voor het impopulaire voorstel. Daarmee kreeg het voorstel een nipte meerderheid. De nieuwe belasting moet de Griekse staat de komende twee jaar 2 miljard euro aan extra inkomsten opleveren. In totaal moet Griekenland tientallen miljarden bezuinigen om in aanmerking te komen voor Europese noodhulp.


Een uitbreiding van de European Financial Stability Facility (EFSF) is niet aan de orde. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble gezegd. Schäuble is bang dat de uitbreiding van fonds tot een ratingverlaging zou leiden van de landen met de hoogste kredietwaardigheid. Volgens een woordvoerder van Schäuble is het Duitse kabinet volledig eensgezind tegen een vergroting van het fonds. Het Duitse parlement moet nog stemmen over het huidige noodfonds van 440 miljard euro. Een eventuele vergroting van het fonds tot 2.000 miljard euro zou begin volgende maand worden besproken door de Europese regeringsleiders.


Als luchtvaartbedrijven moeten betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide, gaat dat ten koste van investeringen in energie-efficiëntie. Daarvoor heeft de Association of European Airlines (ARA), de federatie van Europese luchtvaartmaatschappijen, gezegd. Daarmee reageert de organisatie op een bericht van de Europese Commissie, die aangekondigd heeft dat de luchtvaartmaatschappijen gratis emissierechten aangeboden zou krijgen. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatactie, stelt wel dat het pakket zou moeten worden besteed aan innovatie. Dat is volgens de organisatie echter een absurde redenering. Er wordt opgemerkt dat de sector ook met het pakket nog altijd meer dan een kwart van de emissierechten zullen moeten aankopen.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zakenman Giampaolo Tarantini aangezet om tegenover de openbare aanklagers een verzonnen verhaal op te hangen over de aanwezigheid van prostituees op feesten van de regeringsleider. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Napels gezegd. Tarantini heeft toegegeven dat hij vrouwen betaalde om de feesten van de premier op te luisteren, maar hij stelde dat Berlusconi daarvan niet op de hoogte geweest was. De openbare aanklager merkte op dat telefoontaps duidelijk maakten dat Berlusconi van het inhuren van de escorte-meisjes op de hoogte was. Tarantini zou nadien Berlusconi hebben proberen af te persen. De raadkamer besliste om Tarantini vrij te laten.


De aanleg van een autostrade door het Amazone-regenwoud in Bolivië wordt voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales aangekondigd. De aanleg van de autostrade is volgens Morales noodzakelijk om Bolivië langs Brazilië en Chili toegang te verlenen tot de Atlantische Oceaan en Stille Oceaan. Tegenstanders stellen echter dat het traject van driehonderd kilometer door het Amazone-gebied de natuur bedreigd. Een protestmars van tegenstanders werd echter op hardhandige manier onderdrukt. Er werd gewag gemaakt van doden, maar dat wordt door de regering tegengesproken. Sinds de incidenten hebben al twee ministers ontslag genomen. Morales heeft nu een referendum beloofd over de aanleg van de autostrade.


In tegenstelling tot wat de Amerikaanse president Barack Obama lijkt te denken, liggen de problemen van Europa niet aan de basis van de economische moeilijkheden in de Verenigde Staten. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, gezegd in een reactie op uitlatingen van Barack Obama, die kritiek had geuit over de traagheid van besluitvorming in de eurozone. Obama had daarbij opgemerkt zich zorgen te maken over de wereldwijde gevolgen van de Europese schuldencrisis. Schäuble merkte op dat de Amerikanen er beter aan zouden doen zich op hun eigen economie en overheidsfinanciën te concentreren in plaats van Europa de schuld te geven van alle problemen.


De technologiebedrijven IBM en Intel investeren de volgende vijf jaar samen 4,4 miljard dollar in een centrum voor onderzoek en ontwikkeling rond nanotechnologie in Albany. Dat werd bekend gemaakt door Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York. Volgens Cuomo zal ook New York 400 miljoen dollar investeren in het College of Nanoscale Science and Engineering van de State University of New York in Albany. Naast IBM en Intel nemen ook Samsung en Globalfoundries, een Taiwanese producent van halfgeleiders, deel aan het project. Het initiatief zou 6.900 banen moeten creëren. Daarbij zouden 2.500 hoogtechnologische werkplaatsen worden gecreëerd.


Het Russische leger koopt dit jaar geen halfautomatische geweren van producent Kalasjnikov. Het is de eerste keer dat er geen beroep wordt gedaan op de wereldberoemde wapenproducent. Het Russische leger zou een moderner wapen willen met een grotere draagwijdte en trefzekerheid. Ook voor de volgende twee jaar zijn voorlopig geen nieuwe aankopen gepland. Het Russische leger werkt aan de grootste hervorming in zijn geschiedenis. Het model AK-47 van Kalasjnikov, met het opvallend gekromde magazijn, behoort tot de meest verspreide wapens ter wereld. Uit respect voor zijn slechte gezondheid werd de legendarische ontwerper Michail Kalasjnikov (91) volgens familieleden niet over de plannen van het leger ingelicht.


De Griekse premier Papandreou heeft gezegd dat zijn land alle eisen zal vervullen die zijn gesteld door de zogenoemde trojka van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Griekenland streeft er volgens Papandreou naar om al voor volgend jaar en begroting op te stellen die, exclusief de rentebetalingen, sluitend zal zijn. Hij stelde dat het voor zijn land heel belangrijk was steunbetuigingen te krijgen van de Europese landen. De Duitse bondskanselier Merkel voerde aan een sterk Griekenland te willen zien. De bondskanselier zei daarbij alles te zullen doen wat nodig is om dat streven te realiseren.


De Palestijnen kunnen producten uit de landbouw en visserij vanaf volgend jaar direct naar de Europese Unie exporteren. Dat is het gevolg van de goedkeuring van een nieuwe handelsovereenkomst met de Palestijnse Autoriteit in het Europees Parlement. Groenten en fruit zijn in de overeenkomst echter niet opgenomen. Door de beslissing van het Europees Parlement is een doorvoer via Israël niet langer noodzakelijk. Bovendien moeten de Palestijnen voortaan ook geen heffingen meer te betalen voor een toegang tot de Europese markt. De nieuwe overeenkomst moet volgens het Europees Parlement bijdragen om de welvaart van de Palestijnen te verhogen.


Het Zwitserse farmabedrijf Novartis wil een experimenteel product voor de behandeling van chronisch obstructieve longziekte (COPD) op de markt brengen. Novartis verwacht dat de ingediende aanvraag voor de Europese markt in de loop van volgend jaar definitief zal worden beoordeeld. Wereldwijd lijden 80 miljoen mensen aan de longziekte. De patiënten hebben meer moeite met ademhalen. Het product van Novartis verbetert de werking van de longen en remt de verergering van de ziekte. Volgens analisten zou het product jaarlijks 500 miljoen dollar aan extra omzet opleveren. Een combinatiebehandeling met een ander product zou daar op jaarbasis nog eens 2 miljard dollar aan kunnen toevoegen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home