Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 27, 2011

Voorraden rivierbekkens voldoende voor eenentwintigste eeuw

De grote rivierbekkens van de wereld hebben voldoende watervoorraden om de behoeftes van voeding, energie, industrie en milieu tijdens de eenentwintigste eeuw te voldoen. Dat is de conclusie van een rapport van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR). Daarbij wordt opgemerkt dat schaarste niet de belangrijkste uitdaging voor de toekomst vormt, maar wel het inefficiënt gebruik en de gebrekkige distributie van de grote watervoorraden van onder meer de Nijl, Ganges, Andes, Yellow River, Niger en Volta.

"De mogelijkheid om voldoende voeding te produceren, wordt niet in gevaar gebracht door een eventuele waterschaarste," merkt Alain Vidal, directeur van het Challenge Program on Water and Food (CPWF) van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) op. "In bepaalde regio's is er weliswaar sprake van schaarste, maar het grootste probleem is de moeilijkheid om de watervoorraden in deze rivierbekkens op een efficiënte en eerlijke manier te gebruiken. Het probleem ligt niet bij de beschikbare bronnen, maar bij het politiek beleid."

Vidal voegde er aan toe dat gigantische voorraden regenwater verloren gaan of nooit worden gebruikt. Dat is volgens hem vooral het geval in de regengebieden in de Sub-Sahara in Afrika. "Zelfs met beperkte middelen kan de omvang van de voedselproductie twee tot drie keer worden opgedreven," stipt Vidal aan. Maar ook in een aantal gebieden in Azië en Latijns-Amerika ligt de productie volgens rapporten minsten 10 procent onder de potentiële mogelijkheden. In het gebied van de Indus en Ganges zou 23 procent van de rijstsystemen slechts de helft van de mogelijke productie opleveren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home