Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 28, 2011

Amerikaans publiek gelooft niet in onafhankelijkheid pers

Bij het Amerikaanse publiek is de negatieve houding tegenover de pers in bepaalde categorieën tot een recordhoogte gestegen. Dat is de conclusie van een rapport van het Pew Research Center. Daarbij blijkt vooral dat 80 procent van de Amerikanen van mening is dat de nieuwsmedia te vaak worden beïnvloed door machtige personen en organisaties. Slechts 15 procent van de Amerikanen is van mening dat de media relatief onafhankelijk zijn.

Daarnaast zegt 77 procent dat de nieuwsmedia geneigd zijn om één partij te steunen, terwijl slechts 16 procent van mening is dat in de pers alle partijen op een evenwichtige manier aan bod komen. Ook wordt opgemerkt dat de media proberen hun eigen blunders te maskeren (72 procent), vaak incorrecte verhalen brengen (66 procent), politiek bevooroordeeld zijn in hun verslaggeving (63 procent) en zich niet bekommeren over de mensen waarover ze berichtgeving brengen (63 procent).

Er zijn echter ook een aantal positieve percepties over de pers. Daarbij wordt opgemerkt dat de pers erover waakt dat het journalistieke werk goed wordt gedaan (62 procent), ervoor zorgt dat leiders op het juiste pad worden gehouden (58 procent) en bijzonder professioneel is. Ook zegt 41 procent dat de pers de Verenigde Staten verdedigen. Volgens 42 procent beschermen de media de democratie. Een even grote groep zegt echter dat de pers schade toebrengt aan de democratie. (MH)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home