Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 28, 2011

Corruptie blijft economische groei bedreigen

Een duidelijke toename van het aantal corruptie-gevallen ondermijnt de voordelen van de economische liberalisering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Greenwich. Door hun contraproductieve impact op menselijk kapitaal en openbare financiën vertragen praktijken zoals nepotisme, omkoperij en verduistering volgens de onderzoekers de economische groei op een directe en indirecte manier.

"Corruptie is een internationale publieke zonde en blijft niet beperkt tot landen met een laag inkomen," voeren onderzoekers Mehmet Ugur en Nandini Dasgupta aan. "Om een duurzame economische groei te creëren moet er een beleid uitgestippeld worden dat het bestrijden van corruptie stimuleert." Er wordt echter aan toegevoegd dat die maatregelen gekoppeld worden aan een beter bestuur, vooral bij het management van openbare investeringen en bestedingen. Pas dan krijgt de strijd tegen corruptie volgens hen een significante impact op de economische groei.

"Hoewel corruptie praktijken over de hele wereld worden aangetroffen, blijkt er in vele landen een groeiende vastbeslotenheid opgemerkt te kunnen worden om oneerlijke praktijken, die de rijken bevoordelen ten koste van de arme bevolking en de bredere economie in het algemeen, uit te roeien," aldus het webmagazine Science Daily. "De voorbije periode werd onder meer in Brazilië en India geprotesteerd tegen geheime partijfinanciering, het gedogen van illegale praktijken en het uitdelen van voordelen voor bewezen diensten."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home