Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 29, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse investeringsgroep North Street Capital neemt het sportwagenmerk Spyker over van Swedish Automobile. Daarover hebben beide partijen een voorlopige overeenkomst gesloten. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 32 miljoen euro. Swedish Automobile, ook het moederbedrijf van de Zweedse autobouwer Saab, wil de sportwagendivisie eerder verkopen aan de Russische miljardair Vladimir Antonov. Die verkoop werd vorige maand echter voorlopig opgeschort vanwege de onzekere toekomst van Swedish Automobile. Victor Muller, topman van Swedish Automobile, zou ook na de verkoop de leiding van Spyker in handen houden. Daarmee zou gestreefd worden naar een continuïteit van Spyker bij de aandeelhouders en klanten.


Het internetbedrijf Amazon heeft in New York de Kindle Fire, de eerste tablet van het concern, aan het publiek voorgesteld. De Kindle Fire zou medio november op de markt komen en kost 199 dollar. Daarmee is de Kindle Fire gevoelig goedkoper dan andere tablets. De Kindle Fire is uitgerust met de eigen browser Silk. Ook hebben de klanten toegang tot de online mediawinkel van Amazon. Voor de Kindle-content sloot Amazon contracten met onder meer filmstudio Twentieth Century Fox. Voorlopig wordt de Kindle Fire alleen in de Verenigde Staten op de markt gebracht. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de consument aan de Kindle Fire door de goedkope prijs de voorrang te zullen geven boven de iPad van Apple, die twee keer zoveel kost.


De Europese Commissie wil de banken een taks op financiële transacties opleggen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, in het Europees Parlement aangekondigd. Barroso stelde dat de financiële sector de voorbije drie jaar 4.600 miljard euro steun en waarborgen heeft gekregen van de lidstaten. Het is volgens hem dan ook tijd dat de financiële iets terugdoet voor de maatschappij. Barroso stelt een taks voor van 0,1 procent op transacties met aandelen en obligaties en 0,01 procent op afgeleide financiële producten zoals opties. De belasting zou enkel gelden voor transacties tussen de financiële instellingen, maar niet voor de aandelen die burgers of bedrijven kopen of verkopen. Barroso schat dat de taks 55 miljard euro per jaar kan opbrengen.


De acht grootste autofabrikanten van Japan hebben tijdens de maand augustus 670.836 wagens geproduceerd. Dat betekent een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste toename sinds de aardbeving en tsunami in maart van dit jaar. De Japanse fabrieken kampen als gevolg van de ramp nog steeds met toeleveringsproblemen. Globaal is er een toename in de productie, maar vier van de acht autofabrikanten produceren nog steeds minder wagens dan vorig jaar. Bij marktleider Toyota werd een toename met 11,9 procent tot 252.374 exemplaren opgetekend. Dat betekent de eerste groei in één jaar tijd voor het bedrijf. Ook Daihatsu, Mazda en Suzuki zagen hun productie herstellen.


Het sociale netwerk Facebook heeft toegegeven de internet-activiteit van zijn leden op te volgen, ook wanneer de gebruiker niet op de website is ingelogd. Daarmee moet Facebook opnieuw een privacy-blunder toegeven. Eerder was gebleken dat Facebook zijn 750 miljoen leden continu opvolgt. Volgens Facebook gaat het om een onbewuste fout, waarbij er automatisch software op de computers van gebruikers werd gedownload van zodra ze inlogden op de netwerksite. De privacyblunder werd ontdekt door een Australische blogger. Facebook zegt dat de gegevens niet werden gebruikt voor commerciële doeleinden. Het probleem zou inmiddels zijn verholpen.


Op het proces tegen de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft de verdediging de vrijspraak gevraagd. Timosjenko staat voor een rechtbank in Kieve terecht voor ambtsmisbruik omdat ze twee jaar geleden een contract met Rusland over de import van aardgas tekende. De prijs die hierbij bedongen werd zou volgens de openbaar aanklager met opzet te hoog zijn gehouden. De verdediging stelt echter dat het openbaar ministerie niet heeft bewezen dat Timosjenko schuldig is. De openbare aanklager had zeven jaar cel geëist voor Timosjenko, die de oppositie in Oekraïne leidt. Ook werd geëist dat Timosjenko een verbod zou opgelegd krijgen om nog een positie binnen de overheid te bekleden. Dat verbod zou drie jaar gelden. Ook werd een boete van 140.000 euro gevraagd.


De Brits-Zuidafrikaanse bierbrouwer SABMiller mag zijn Australische branchegenoot Foster's overnemen. Dat heeft de Australische mededingingsautoriteit meegedeeld. Het bestuur van Foster's verzette zich aanvankelijk tegen de overname, maar ging uiteindelijk toch akkoord met een verbeterd bod van SABMiller. Met de overname is een bedrag gemoeid van 9,9 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 7,3 miljard euro. De Australische mededingingsautoriteit zegt van mening te zijn dat de concurrentie op de biermarkt door de overname niet zal worden aangetast. SABMiller hoopt de overname tegen het einde van het jaar te kunnen afronden.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn minister van financiën Giulio Tremonti zijn het niet eens over de aanduiding van een nieuwe Italiaanse centrale bankier. Mario Draghi, de huidige centrale bankier, wordt begin november hoofd van de Europese Centrale Bank. Volgens een aantal bronnen zou Silvio Berlusconi een voorkeur hebben voor Fabrizio Saccomanni, op dit ogenblik de nummer twee bij de Italiaanse centrale bank, om Draghi op te volgen. Tremonti zou echter Vittorio Grilli, zijn rechterhand op het ministerie van financiën, naar voor willen schuiven. Tremonti, de enige Italiaanse minister die nog het vertrouwen en respect van de markten geniet, ligt al langer overhoop met Berlusconi.


Alessio Rastani, die ophef maakte door zijn uitspraken over de beurswereld in een interview met de Britse omroep BBC, is geen echte beurshandelaar. Dat is gebleken uit een interview van de Britse krant Daily Telegraph met Rastani. De man gaf toe enkel maar op zoek te zijn naar aandacht. De omroep had Rastani als een professionele trader geïnterviewd. Rastani had onder meer verklaard dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de wereld dirigeerde en de beurswereld niet geïnteresseerd is in de gezondheid van de economie. De uitlatingen van Rastani zorgde voor heel wat protest. In het kranteninterview geeft Rastani toe dat beurshandel voor hem slechts een hobby is. Rastani is eigenaar van een communicatiebedrijf.


De Franse kernenergiegroep Areva overweegt om een aantal van zijn Duitse fabrieken te sluiten. Het Franse concern, de grootste producent van kerncentrales en nucleaire brandstof ter wereld, verwacht naar eigen zeggen immers een overcapaciteit na de kernramp in het Japanse Fukushima. Luc Oursel, topman van Areva, liet verstaan dat de sombere vooruitzichten voor kernenergie zouden kunnen leiden tot ontslagen, de verkoop van activa en het uitstellen van investeringen. Concrete plannen worden echter pas in december verwacht. Volgens een aantal bronnen zouden de drie Duitse fabrieken daarbij het eerst geviseerd worden. Duitsland besliste immers eerder dit jaar om zijn kerncentrales versneld te sluiten, wat een belangrijke negatieve impact zou kunnen hebben op de omzet van Areva.


Het Europees Parlement heeft de zes wetgevingsvoorstellen goedgekeurd die het economisch bestuur van de eurozone en de Europese Unie anders moeten organiseren. Het zogenaamde sixpack zorgt ervoor dat het begrotingsbeleid, de schuldgraad en het macro-economisch beleid van de lidstaten nauwlettender in de gaten worden gehouden. Bovendien kunnen hardleerse landen voortaan makkelijker financieel gesanctioneerd worden. De socialistische en groene fracties stemden tegen de sixpack. Volgens hen ligt de klemtoon van de besparingen te veel op besparingen en te weinig op investeringen. Eens de maatregelen van kracht zijn, kan Europa volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, eindelijk werk maken van Europese obligaties.


De winkelketen 7-Eleven is in Taiwan gestopt met de verkoop van gadgets met daarop de beeltenis van een figuur die lijkt op Adolf Hitler. Dat heeft een vertegenwoordiger van de winkelketen bekend gemaakt. Met de maatregel wordt ingegaan op protesten van het Israëlische Economisch en Cultureel Bureau in Taipei. De sleutelhangers, USB-sticks en magneten droegen een afbeelding van een vampierfiguur met een snorretje zoals dat van Hitler. De kleuren van het bijhorende dollarteken refereerden volgens het protest teveel aan de symboliek van de Nazi-partij. Volgens de winkelketen was het echter niet de bedoeling een Hitler-lookalike op de gadgets af te beelden. De gadgets waren al drie jaar op de markt.


De Zwitserse bank UBS neemt zijn bedrijfsmodel onder de loep en heeft het personeel opgeroepen om achter de onderneming te blijven te staan na het fraudeschandaal waarbij het concern 2,3 miljard dollar heeft verloren. Dat blijkt uit een interne memo van interim-topman Sergio Ermotti. In de memo merkte Ermotti op dat alle werknemers diep gefrustreerd zijn vanwege het fraudeschandaal, dat de bank volgens hem een zware terugval heeft bezorgd in de pogingen het vertrouwen terug te winnen. UBS kwam onder zware druk te staan na het fraudeschandaal. Uiteindelijk nam topman Oswald Grübel ontslag, terwijl hij er eerder nog van overtuigd was te kunnen rekenen op de volledige steun van het bestuur.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verzet zich tegen het idee van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel om een regering te vormen voor de eurozone, geleid door Europees president Herman Van Rompuy. De Europese Commissie is volgens Barroso de economische regering van de Europese Unie. Daarvoor heeft Europa volgens hem zeker geen nieuwe instellingen nodig. Het plan van Sarkozy en Merkel wordt niet overal goed onthaald. Kleine lidstaten en het Europees Parlement vrezen dat de grote lidstaten op die manier enkel nog hun macht zullen vergroten, ten koste van de Europese Commissie en het Europees Parlement.


China heeft kritiek geuit op de Europese plannen voor een belasting op de uitstoot van broeikasgas voor luchtvaartmaatschappijen. Volgens China voert de Europese Unie de heffing unilateraal in. De Europese Commissie wil dat luchtvaartmaatschappijen die in Europa actief zijn vanaf volgend jaar bijdragen aan de bestrijding van klimaatverandering door een systeem van emissierechten. China vreest dat Chinese luchtvaartmaatschappijen jaarlijks 92 miljoen euro extra kwijt zullen zijn door de maatregel. Ook wordt gevreesd dat dit bedrag nog gevoelig zal stijgen. De luchtvaartbedrijven Air China, China Southern en China Eastern gaan samen een klacht indienen bij de Chinese luchtvaartassociatie. Amerikaanse maatschappijen hebben al een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home