Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Finse bedrijf Nokia ontslaat de volgende maanden 3.500 werknemers. De fabriek in de Roemeense stad Cluj gaat dicht, waar 1.300 banen verloren gaan. Daarnaast zullen ook vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten worden getroffen. De maatregel is noodzakelijk omdat het bedrijf geconfronteerd wordt met een dalende verkoop en dalende marges. Inmiddels heeft Nokia zijn marktleiderschap op het gebied van smartphones moeten afstaan aan Apple. Het Finse bedrijf hoopt het tij te keren door zijn toestellen geschikt te maken voor Microsoft Windows Phone. In april dit jaar schrapte Nokia al 4.000 banen.


De Duitse Bondsdag heeft zijn goedkeuring gehecht aan de uitbreiding van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), dat de schuldencrisis moet bestrijden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel behaalde daarbij een symbolisch belangrijke kanseliersmeerderheid. Daarmee is de bedreiging haar centrumrechtse regering geweken. Het was vooraf onduidelijk of de coalitie op eigen kracht wel een meerderheid zou halen. In de christendemocratisce alliantie van Merkel heerste immers onvrede over het beleid van de bondskanselier inzake de Europese schuldencrisis. Ook bij de liberale coalitiepartner FDP bestond daarover onenigheid. De goedkeuring is wel een krachtig signaal voor de verdere aanpak van de eurocrisis.


Amadeu Altafaj, woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn, is verontwaardigd opgestapt uit het nieuwsprogramma Newsnight van de Britse openbare omroep BBC. In het nieuwsprogramma werd met Altafaj gesproken over de euro crisis. Tegenspeler van Altafaj was Peter Oborne, Brits journalist en politiek commentator, maar voor een notoir tegenstander van de eurozone en de Europese Unie. Tijdens het debat werd Altafaj door Oborne tot drie keer voor idioot uitgescholden. Dat eindigde pas nadat de presentator de journalist had aangesproken op zijn onbeschoft gedrag en hem verweten had het debat onmogelijk te maken. Inmiddels was Altafaj echter opgestapt. De Europese Commissie heeft verontschuldigingen van de BBC gevraagd.


De sportartikelenproducent Reebok heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen in een zaak over claims dat zijn sportschoenen de spieren van dijen en benen versterken. Reebok zal 25 miljoen dollar betalen om misleide consumenten te vergoeden. De Amerikaanse Federal Trade Commission had een klacht geformuleerd tegen Reebok, een dochterbedrijf van het Duitse Adidas. Volgens de autoriteiten kon Reebok in de reclameboodschappen de vermeende voordelen van zijn modellen EasyTone en RunTone niet bewijzen. De schikking moet adverteerders er volgens de autoriteiten dan ook aan herinneren voldoende bewijs te hebben voor hun claims. Reebok zegt echter achter zijn technologie te blijven staan en zich niet akkoord te kunnen verklaren met de stelling van de autoriteiten.


De Nederlandse financiële groep ABN Amro neemt de divisie LGT Bank Deutschland van de Liechtensteinse LGT Group over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. LGT Bank Deutschland heeft een beheerd vermogen van 2 miljard euro. ABN Amro voegt overgenomen divisie met de eigen Duitse vermogensbeheertak Delbrück Bethmann Maffei. Het beheerd vermogen van de financiële dienstverlener komt na de overname uit op 20 miljard euro. De deal wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond. De overname past in de strategie van ABN Amro om zijn private banking-activiteiten in de eurozone en Azië te laten groeien. Deze tak wordt vaak gezien als de groeimotor voor de Nederlandse bank.


De Amerikaanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei gekend met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De resultaten betekenen een verbetering tegenover de eerste ramingen, waarbij sprake was van een groei met 1 procent. De meevaller is vooral te danken aan de betere cijfers van de Amerikaanse uitvoer en de bestedingen van de gezinnen, die hoger lagen dan oorspronkelijk was ingeschat. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar had de Amerikaanse economie nog een groei van 0,4 procent laten optekenen.


De politie en douane uit 81 landen hebben 2,4 miljoen dosissen aan vervalste geneesmiddelen in beslag genomen die op het internet verkocht werden. Er wordt gewag gemaakt van een recordvangst. De voorraden vertegenwoordigden een waarde van 4,6 miljoen euro. Tijdens de operatie, onder leiding van de internationale politiedienst Interpol, werden 55 personen opgepakt. De operatie werd voor het vierde jaar op rij uitgevoerd. Tegenover de vorige actie werd het aantal deelnemende landen verdubbeld. Met de medewerking van internetdiensten zoals providers en betaalsystemen werden tijdens de actie 13.485 onwettige sites gesloten en 606 online advertenties weggehaald. De in beslag genomen geneesmiddelen variëren van middelen tegen kanker, antibiotica tot antidepressiva.


China heeft het eerste deel van het onbemand ruimtelaboratorium Tiangong gelanceerd van het ruimtevaartcentrum in Jiuquan. De module zal worden gebruikt voor koppelingsmanoeuvres en tests voor de ontwikkeling van een eigen Chinees ruimtelaboratorium. Begin november zal de lancering van het onbemande ruimteveer Shenzhou 8 volgen. Dan wordt voor de eerste keer een vanop afstand gestuurde koppeling met de module getest. Door die operatie zouden er volgend jaar astronauten moeten kunnen worden gestuurd naar het 8,5 zware testplatform, dat als een experimenteel miniruimtestation wordt gebruikt. China wil tegen het einde van het decennium een volwaardig ruimtestation met een omvang van ongeveer 60 ton bouwen.


De Deense speelgoedfabrikant Lego Groep heeft concurrent BanBao voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op het copyright. De minifiguurtjes van BanBao vertonen volgens Lego grote gelijkenis met de poppetjes van de Deense groep. Een aantal producten zouden volgens Lego zelfs identiek zijn. Het Deense bedrijf heeft het over een systematisch kopiëren van zijn producten, met inbegrip van kleuren en verpakkingen. De bouwblokken van Lego zijn juridisch niet meer beschermd, maar de minifiguurtjes zijn wel beschermd als vormmerk. De figuren zijn vooral bekend in de hoedanigheid van politieman, brandweerman en bouwvakker. Lego eist dat BanBao de gecontesteerde producten onmiddellijk uit de handel neemt.


De verkopen van commerciële voertuigen op de Europese markt zijn tijdens de maand augustus met 15,7 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Over de eerste acht maanden van het jaar kwamen de verkopen uit op 1,26 miljoen voertuigen. Dat betekent een groei van 12,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op uitzondering van Spanje leverden volgens de sectororganisatie alle belangrijke markten een bijdrage aan de groei. In Spanje werd een terugval met 6,3 procent opgetekend. De grootste groei werd opgetekend in Duitsland (25,3 procent) en Groot-Brittannië (22,8 procent).


Tijdens de maand september telde Duitsland 2,79 miljoen werklozen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale arbeidsbureau. Daarmee kende de werkloosheid een daling met 149.000 eenheden. De Duitse werkloosheid ligt daarmee op het laagste niveau in twintig jaar tijd. In vergelijking met september vorig jaar kende de werkloosheid een daling met 231.000 eenheden. Duitsland heeft nu nog een werkloosheid van 6,6 procent, tegenover 7,2 procent tijdens de maand september vorig jaar. De situatie op de Duitse arbeidsmarkt heeft zich tijdens de maand september volgens het arbeidsbureau opnieuw verbeterd. Opgemerkt wordt dat de vraag naar arbeidskrachten hoog blijft.


De Nederlandse bierbrouwer Olm is failliet verklaard. Het bedrijf vocht de voorbije periode een juridische strijd uit met Heineken, dat de veel kleinere concurrent betichtte van illegale marktpraktijken. Die strijd kon de kleine brouwerij volgens directeur Marc Schneider onmogelijk winnen. Door het faillissement gaan acht banen verloren. Olm had geen eigen brouwerij, maar kocht bier in uit Duitsland. Schneider zei goede hoop te hebben dat de opbrengst van de failliete boedel in ieder geval de achterstallen bij de leveranciers zou kunnen dekken. Een rechter had eerder bepaald dat Olm merkinbreuk pleegde door zijn goedkoper bier in nagevulde Heineken-vaten te verkopen. Er loopt een bodemprocedure over een schadevergoeding tegen Olm.


De Spaanse regering heeft de beursgang van zijn nationale staatsloterij El Gordo afgeblazen. De regering wilde 30 procent van de aandelen van de loterij op de markt brengen. Gehoopt was daarmee een bedrag van 9 miljard euro te kunnen ophalen. Door het slechte beursklimaat zou de Spaanse regering echter afgezien hebben van een beursgang. Indien er uitzicht was geweest op een goede prijs zou de beursgang volgens Elena Salgado, Spaans minister van economische zaken, doorgang hebben gevonden. Insiders melden echter dat de regering de beursgang heeft afgeblazen onder druk van de conservatieve oppositie en de banken die bij de beursgang betrokken waren. Die zouden de staatsloterij als een concurrent hebben beschouwd om kapitaal op te kunnen halen.


Actrice Kate Winslet lanceert samen met Lancôme een limited collection van make-up voor het goede doel. Vorig jaar lanceerde Kate Winslet de Golden Hat Foundation, een organisatie die zich inzet voor autistische kinderen. De Golden Hat Foundation wil autistische kinderen beter leren communiceren, maar organiseert onder meer ook vrijetijdsactiviteiten voor autisten. Sinds vier jaar is Kate Winslet het gezicht van Lancôme. Het partnership tussen het modemerk en de actrice besliste om nu ook een make-uplijn op de markt te brengen waarvan de opbrengsten integraal bestemd zijn voor de Golden Hat Foundation. De nieuwe collectie zal vanaf november in de winkels liggen.


De Roemeense regering eist dat het Finse bedrijf Nokia een gedeelte van de ontvangen overheidssteun terugbetaalt. De Roemeense overheden investeerden 20 miljoen euro in de inrichting van infrastructuur om Nokia te lokken. De fabriek werd immers gebouwd op voormalige landbouwgrond, waar destijds geen enkele nutsvoorziening aanwezig was. Nokia heeft nu echter aangekondigd om in het kader van een herstructurering de fabriek te sluiten. De Roemeense regering wil onderzoeken in hoeverre Nokia zijn overeenkomst met overheid is nagenomen en welke sommen er zouden kunnen worden teruggeëist indien het Finse bedrijf in gebreke zou zijn gebleven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home