Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2011

Individu is van nature coöperatief en altruïstisch

Het individu is van nature coöperatief, altruistisch en sociaal ingesteld. Dat is de conclusie van het boek 'Origins of Altruism and Cooperation' van Robert Sussman en Robert Cloninger. Pas wanneer het individu zich gestresseerd, misbruikt of verwaarloosd voelt of aan een mentale ziekte lijdt, zou er volgens de auteurs een neiging naar geweld naar boven komen. Coöperatie is volgens de onderzoekers geen bijproduct van concurrentie of eigenbelang, maar wel een basiskarakter van primaten, met inbegrip van de mensheid.

"De filosoof Thomas Hobbes schreef in de zeventiende eeuw dat oorlog inherent is aan de mensheid," merken de onderzoekers op. "In de geschiedenis zijn ook talloze voorbeelden te vinden dat de natuur van het menselijk wezen bestaat uit agressiviteit, egoïsme en confrontatie. Maar uiteindelijk blijkt dat uitgangspunt niet te kloppen." Sussman voert onder meer aan dat kon worden worden opgemerkt dat chimpansees weeskinderen adopteren, ondanks de inspanningen en de tijd die moet worden besteed aan de verzorging.

"Positief sociaal gedrag is een essentieel bestanddeel van de gezondheid en het geluk van het menselijk wezen," stippen de onderzoekers aan. "Zelfzucht en een weigering om samen te werken is daarentegen een signaal van een mentale disfunctie, aangezien die gedragingen verband houden met een ontevredenheid over het leven en een slechte gezondheid." Sussman en Cloninger voegen er aan toe dat het onderzoek naar het menselijk gedrag belangrijk is om een inzicht te krijgen in de achterliggende redenen van conflicten en de mogelijkheden voor een vreedzame en productieve samenwerking.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home