Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2011

Transportnetwerk belangrijk in verspreiding resistente ziektes

Het transportnetwerk speelt een belangrijke rol in de verspreiding van bacteriën die resistent zijn aan antibiotica. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. Onderzoeksleider Joe Eisenberg, professor aan de School of Public Health van de University of Michigan, stelt dat niet alleen het gebruik van antibiotica de verspreiding van resistente organismes mogelijk maakt. Het fenomeen moet volgens hem in een bredere context worden bekeken.

"De resistentie E.coli-bacterie werd veel meer opgemerkt in dorpen langsheen verbindingswegen dan in afgelegen, landelijke gemeenschappen," merkt Joe Eisenberg op. "Dat geeft aan dat wegen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van resistente bacteriën. Niet alleen het individuele gebruik van antibiotica speelt een rol in de verspreiding van de ziektes, maar ook de verplaatsingen in en uit een gebied, samen met de waterkwaliteit en hygiëne. Maar ook die twee laatste factoren worden beïnvloed door de aanwezigheid van wegeninfrastructuur."

Resistente bacteriën kunnen onder meer worden doorgegeven wanneer een besmette persoon voedingsproducten verwerkt of in contact komt met water. "Wegeninfrastructuur beïnvloedt de gezondheid niet alleen door een grotere toegang te verschaffen tot antibiotica, maar ook door het creëren van een ander niveau van hygiëne en waterkwaliteit," voert Eisenberg nog aan. "Wanneer er een beleid rond antibiotica moet worden opgezet, mag dan ook niet alleen gekeken worden naar het voorschrijfgedrag van artsen, maar ook aan bredere omgevingsinvloeden."

Eerder was ook al aangetoond dat verbindingswegen een cruciale rol speelden in de verspreiding van infectieziektes.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home