Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2011

Journalist mentaal even kwetsbaar als reddingswerker

Journalisten zijn bij de verslaggeving over grote catastrofes even gevoelig voor depressies en posttraumatische stress dan hulpverleners. Dat is de conclusie van het boek 'Trauma Journalism' van Mark Massé, professor journalistiek aan de Ball State University. Massé stelt dat de maatschappij bijzonder bezorgd is om de mentale gezondheid van soldaten, brandweerlui, politiemannen en andere reddingswerkers die bij grote catastrofen met grote trauma's worden geconfronteerd, terwijl pas recent ook de aandacht is gevestigd op de verslaggevers.

"Journalisten die de verslaggeving hebben gedaan over aanslagen van nine-eleven of Oklahoma City, werden rechtstreeks geconfronteerd met een ongelooflijke tragedie," merkt Mark Massé op. "Niet alle journalisten die met dergelijke situaties worden geconfronteerd, zullen met emotionele problemen te kampen krijgen, maar er is bewijs dat ze een verhoogd risico lopen. Ongeveer een kwart van de oorlogscorrespondenten blijkt aan een even zware posttraumatische stress te lijden als militairen."

Massé wijt een groot gedeelte van de problemen aan de journalistieke cultuur van onafhankelijke en afstandelijke verslaggeving. "Voor politiemensen, soldaten en reddingswerkers zijn debriefings en opvang voorzien, maar dat is bij de journalisten nagenoeg nooit het geval," merkt hij op. "Meestal krijgen de journalisten de raad in een café eventjes het probleem weg te drinken en de zorgen met ander werk te vergeten. Journalisten hebben meestal een grote weerstand. Dat is de aard van het beroep. Maar journalisten zijn geen superhelden. Ook zij hebben recht op bijstand."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home