Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2011

Patenten moet integraal onderdeel bedrijfsbeleid zijn

De toenemende complexiteit van technologieën zoals laptops en smartphones vormt een grote hindernis voor bedrijven die de vruchten willen plukken van eventuele innovaties. Ondernemingen moeten de strategie rond patenten dan ook binnen het algemene bedrijfsbeleid integreren. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Illinois. Het uitstellen van een strategie rond intellectuele eigendom tot het bedrijf succes heeft geboekt, is volgens de onderzoekers vaak een dure vergissing.

"Nagenoeg elk product dat op de markt wordt gebracht, is het gevolg van verschillende technologieën en uitvindingen, waarvan de meeste door een patent worden gedekt," voert onderzoeker Deepak Somaya, professor economie aan de University of Illinois, aan. "Om een succesvol product uit te bouwen moeten vaak een reeks verschillende uitvindingen samengebracht worden. Vaak zijn die technologieën en uitvindingen echter eigendom van verschillende organisaties."

Er moet volgens Somaya dan ook een specifiek patentbeleid uitgestippeld worden dat binnen het kader van de algemene bedrijfsvoering past. "Daarbij moeten de kosten en voordelen van de verschillende zakelijke modellen worden bekeken, zodat de meest efficiënte strategie kan worden ontwikkeld. Voor sommige bedrijven of activiteiten zal het belangrijk zijn om patenten in eigendom te hebben, terwijl voor andere projecten een samenwerking met een partner of een licentie aangewezen is."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home