Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2011

Politieke verslaggeving heeft relatief weinig impact

De nieuwsverslaggeving over politici en hun retoriek heeft minder impact op het publiek dan andere berichtgeving. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Michigan State University. De onderzoekers voegen er aan toe dat het publiek gevoeliger is voor nieuwsverhalen over protest aan de basis en lokale gebeurtenissen. Het gebrek aan belangstelling kan volgens onderzoeksleider Corwin Schmidt diverse oorzaken hebben. Onder meer denkt hij aan een oversaturatie aan politieke verslaggeving.

"Het onderzoek geeft aan dat politici veel minder mogelijkheden hebben om het publiek via de media te beïnvloeden dan velen denken," merkt Corwin Schmidt, professor politieke wetenschappen aan de Michigan State University, op. Uit het onderzoek van Schmidt blijkt dat nationale onderwerpen zoals de wet op het wapenbezit en de hervorming van de gezondheidssector weinig impact hebben gehad op de publieke opinie. De Million Mom March elf jaar geleden voor een striktere wapenwetgeving was volgens Schmidt daarentegen een protestactie die wel een grote impact heeft gehad.

De onderzoeker voegt er aan toe dat een aantal misdrijven met wapengeweld eveneens een impact hebben gehad op de publieke opinie, al was die invloed volgens hem minder zwaar dan de draagwijdte van protestbewegingen. "Sommigen stellen dat de nieuwsmedia de publieke agenda bepalen, maar dat lijkt niet noodzakelijk het geval te zijn," benadrukt Schmidt nog. "De nieuwsmedia blijven gatekeepers, maar niet alles wat ze naar voor brengen heeft dezelfde invloed. Mogelijk is het verhaal binnen het nieuws dat de opinies stimuleert."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home