Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2011

Naamgeving vormt wereldwijde netwerken

Links tussen honderden miljoenen voornamen en achternamen vormen duidelijke wereldwijde netwerken van culturele, etnische en linguïstische gemeenschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University College London en de University of Auckland. Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten van de studie een interessante leidraad kan zijn voor het onderzoek naar migratie, industrie en integratie.

"Er kunnen wereldwijde netwerken van voornamen en achternamen worden opgetekend," voert Pablo Mateos, professor geologie aan het University College of Londen, aan. "Die netwerken vormen een belangrijke weerspiegeling van de culturele, etnische en taalkundige populaties over de hele wereld. Een studie van de naamgeving brengt duidelijke clusters naar voor waarbij namen worden doorheen generaties worden doorgegeven, zelfs lang na een migratie naar een andere culturele omgeving."

Door de naamgeving kunnen individuen volgens de onderzoekers automatisch bij een culturele, etnische en taalkundige gemeenschap worden gerangschikt. "Wanneer er geen andere bronnen aanwezig zijn, kan aan de hand van een namenindex dan ook de etnische samenstelling van een gemeenschap worden afgeleid," merkt Mateos op. De onderzoeker voegt er aan toe dat aan de hand van naamgeving ook kan worden bekeken is welke mate etnische segregatie of integratie van migranten plaats grijpt.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home