Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2011

Natuurlijk gas heeft weinig impact op klimaatverandering

Hoewel de verbranding van gas veel minder koolstofdioxide produceert dan steenkool, zou een omschakeling naar natuurlijk gas nauwelijks een remmende invloed hebben op de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek aan het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR). De impact van een omschakeling zou volgens de onderzoekers pas na vele decennia enigszins voelbaar zijn en de klimaatverandering slechts marginaal kunnen beïnvloeden.

"De impact van fossiele brandstoffen op het klimaat is bijzonder complex," voert onderzoeksleider Tom Wigley aan. "Hoewel steenkool bijdraagt tot de opwarming van het klimaat door de uitstoot van koolstofdioxide, produceert de sector ook relatief grote hoeveelheden sulfaten en andere stofdeeltjes die weliswaar slecht zijn voor het leefmilieu, maar de aarde afkoelen door het inkomend zonlicht te blokkeren. Bovendien wordt het probleem nog complexer door onzekerheid over de hoeveelheid methaan, dat ook bijdraagt tot de klimaatverandering, die bij het gebruik van gas vrijkomt."

Het computermodel van Wigley voert aan dat een wereldwijde gedeeltelijke overschakeling van steenkool op gas tot het midden van de eeuw voor een lichte versnelling van de klimaatverandering zou zorgen indien gasactiviteiten geen methaan zouden lekken. Wanneer er wel methaan zou vrijkomen, zou die versnelling tot het midden van de tweeëntwintigste eeuw duren. Daarna zou het gebruik van gas de opwarming van het klimaat beginnen af te remmen, maar slechts voor enkelen tienden van een graad.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home