Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 24, 2010

Rusland en India samen in uranium-ontginning

Het Russische Rosatom en het Indiase Uranium Corporation of India werken aan een samenwerkingsovereenkomst voor de gezamenlijke ontwikkeling van een grote uraniumvoorraad in de Russische republiek Sakha. Dat heeft Sergei Kiriyenko, hoofd van Rosatom, bekend gemaakt. Wel merkte Kiryenko op dat er een voorstel voor samenwerking is uitgewerkt. Er zou nu worden gewacht op een reactie van Indiase zijde. Details over het samenwerkingsverband werden niet bekend gemaakt. Wel zou Rosatom een meerderheidsbelang in de joint venture hebben opgeëist. Er wordt gemikt op een jaarlijkse productie van 5.000 ton uranium per jaar. Dat is 50 procent van het huidige Russische productieniveau.

"De Elkon-uraniumvoorraden in Sakha zijn de tweede grootste van de wereld," merkt het Russische persbureau Interfax op. "Alleen de reserves van Olympic Dam in Australië, die worden geëxploiteerd door BHP Billiton, hebben nog een grotere omvang." Olympic Dam vertegenwoordigt 34 procent van de wereldwijd gekende uraniumreserves. Onderzoek zou de voorbije zomer hebben uitgewezen dat één gedeelte van het Elkon-gebied minstens 229.800 ton uranium omvat. De ontwikkeling van de Elkon-velden wordt uitgevoerd door Atomredmetzoloto, een dochterbedrijf van Rosatom. Voor de exploitatie werd de onderneming Elkon Mining opgericht.

Naast uranium zou Elkon Mining ook goud, zilver en moybdenum produceren. Met het project zou een investering van 91 miljard roebel gemoeid zijn. Dat komt overeen met een bedrag van 3 miljard dollar. De werken zouden over twee jaar van start gaan en ongeveer zeven jaar in beslag nemen. Gehoopt wordt over vier jaar met een eerste pilootproductie van start te kunnen gaan. Over zeven jaar zou de exploitatie naar zijn volledige capaciteit kunnen beginnen te groeien. Door de hoge kosten van het project was Rosatom al langere tijd op zoek naar mede-investeerders. Er zouden nog een aantal mogelijke partners worden gezocht. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het Japanse Mitsui en een Zuid-Koreaans consortium van LG International, Cores en Kepco.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home