Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 23, 2010

Amerikaans dossier handel met voorkennis breidt uit

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft zijn onderzoek naar handel met voorkennis verder uitgebreid. Daarbij werden huiszoekingen verricht bij drie fondsen-managers. De invallen volgen op de acties die vorig jaar werden ondernomen tegen het investeringsfonds Galleon Group, waarbij drieëntwintig mensen in staat van beschuldiging werden gesteld. Een aantal van de betrokkenen in het Galleon-dossier hebben schuldig gepleit en hebben aangeboden bewijzen aan te reiken tegen een aantal andere partijen. Algemeen wordt verwacht dat het Amerikaanse openbare ministerie een aantal nieuwe zaken rond handel met voorkennis aanhangig zal maken.

Het Federal Bureau of Investigation gaf alleen te kennen dat er huiszoekingen werden verricht in het kader van een lopend onderzoek. Twee van de huiszoekingen gebeurden bij de investeringsfondsen Diamondback Capital Management en Level Global Investors. De fondsen beheren een portefeuille van respectievelijk 4 miljard dollar en 3 miljard dollar. De twee fondsen, gevestigd in de Amerikaanse staat Connecticut, werden opgericht door gewezen managers van de investeringsmaatschappij SAC Capital Partners, die een portefeuille van ongeveer 16 miljard dollar beheert. Level Global Investors bevestigde het bezoek gehad te hebben van speurders van het Federal Bureau of Investigation.

Een derde inval zou gebeurd zijn bij Loch Capital Management uit Boston. Het investeringsfonds, dat een portefeuille van ongeveer 2 miljard dollar beheert, heeft nauwe banden met één van de getuigen in het Galleon-dossier. In dat dossier, dat volgens bepaalde bronnen de grootste zaak van handel met voorkennis in de Verenigde Staten zou zijn, wacht het openbaar ministerie op een beslissing over de toelating van een aantal afgetapte telefoongesprekken als bewijsmateriaal. Verwacht wordt dat het dossier in januari voor de rechter gebracht zal kunnen worden. Raj Rajaratnam, oprichter van Galleon, pleit onschuldig. In september werd Robert Moffat, een gewezen topman van IBM, in het schandaal al veroordeeld tot zes maanden cel omdat hij een medewerker van Galleon zou getipt hebben.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home