Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 23, 2010

Nieuwsoverzicht

Mediamagnaat Rupert Murdoch en Apple-topman Steve Jobs lanceren begin volgend jaar de papierloze krant The Daily. De krant kan alleen worden bekeken op een tablet-computer en zou 99 dollarcent per week kosten. Eind december verschijnt een eerste betaversie van het project. In januari volgend jaar zou de officiële applicatie worden gelanceerd. De redactie van The Daily zou bestaan uit een honderdtal journalisten. New York wordt de thuisbasis van de papierloze krant. Verwacht wordt dat op vijf jaar tijd minstens 100.000 abonnees worden aangetrokken. Er wordt echter gehoopt op een klantenbestand van 500.000 lezers. The Daily wordt niet alleen ontworpen voor de iPad, maar zal ook te lezen zijn op andere tabletcomputers. De digitale krant zou geen link naar andere toepassingen toelaten. Er komen dus geen reclamelinks en evenmin is er sprake van een integratie met sociale netwerksites.


St. Louis is op dit ogenblik de gevaarlijkste stad van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit statistieken van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI). Volgens die cijfers werden in St. Louis, gelegen in de staat Missouri, 2.070 misdrijven gepleegd per 100.000 inwoners. Daarmee ligt St. Louis ver boven het Amerikaanse gemiddeld, dat op 430 misdaden per 100.000 inwoners ligt. Op de tweede plaats staat de stad Camden uit New Jersey, gevolgd door Detroit (Michigan), Flint (Michigan) en Oakland (Californië). De veiligste stad is Colonie, gelegen in de staat New York. Daarmee bekroont Colonie zich voor het tweede jaar op rij tot de veiligste Amerikaanse stad. Ook metropolen zoals New York, Los Angeles, Dallas, Houston of Washington komen niet in de top honderd van gevaarlijkste steden voor. New York staat pas op de 296ste plaats.


De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen de grootste satelliet ter wereld gelanceerd. Het gaat om de satelliet NROL-32 van het Amerikaanse National Reconnaisance Office, de overheidsdienst die de Amerikaanse spionagesatellieten ontwerpt, bouwt en uitbaat. De satelliet werd vanop de ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida gelanceerd met de Delta-IV, de krachtige draagraket van constructeur Boeing. Voor de operationele activiteiten van de draagraket heeft Boeing een joint venture gesloten met Lockheed Martin. Gemeld werd dat de satelliet moet bijdragen om de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te verhogen. Meer details over de satelliet werden niet vrijgegeven. Volgens experts gaat het wellicht over een afluistersatelliet, die zou uitgerust zijn met gevoelige radio-ontvangers en een antenne waarvan de diameter tot honderd meter zou kunnen bedragen.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf december maaltijden van topkok Jonnie Boer van restaurant De Librije in Zwolle serveren op intercontinentale vluchten vanuit Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij wil daarmee naar eigen zeggen onder meer haar Nederlandse afkomst benadrukken. De maaltijden worden tot eind september volgend jaar geserveerd in business-klasse van de Nederlandse maatschappij. Boer kookte drie jaar geleden nog voor de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Restaurant De Librije in Zwolle heeft drie Michelinsterren en wordt bij de vijftig beste restaurants ter wereld gerekend. In totaal werden drie verschillende menu’s ontwikkeld. Met ingang van de zomerdienstregeling eind maart volgend jaar worden de maaltijden op servies van de Nederlandse topontwerper Marcel Wanders gepresenteerd.


Luchtvaartmaatschappij Air China heeft een order van 1,8 miljard dollar geplaatst bij motorenbouwer Rolls-Royce. Het gaat om motoren van de Trent-series. Eén soort motoren uit die reeks was verantwoordelijk voor de noodlanding die een Airbus A380 van Qantas vorige maand moest maken. Air China heeft echter een ander type motor van de Trent-lijn besteld. De luchtvaartmaatschappij wil zijn toestellen van het type A350 en A330 met de nieuwe motor uitrusten. Rolls-Royce voert aan dat de bestelde motoren geen enkel verwantschap hebben met de krachtbron die werd gebruikt door de Airbus A380 van Qantas. Door een defect in de motor moest dat toestel een noodlanding maken in Singapore. Rolls-Royce is een belangrijke motorenleverancier in China. Ongeveer 56 procent van de Chinese vliegtuigen zouden met motoren van de Britse fabrikant zijn uitgerust.


De gewezen Franse topvoetballer Eric Cantona heeft opgeroepen tot een wereldwijde bankrun begin volgende maand. De banken zijn volgens hem de schuld van alle financiële problemen in de huidige samenleving. De gewezen voetballer vindt dat de dagenlange straatprotesten tegen de beslissing van de Franse president Nicolas Sarkozy om de pensioenleeftijd van zestig op tweeënzestig jaar te brengen, uiteindelijk niets hebben opgeleverd. Daarom wil hij dat iedereen tegelijkertijd zijn geld van de bank haalt. Hij sluit zich op die manier aan bij activisten die via Facebook en andere sociale media oproepen tot een internationale bankrun. Als de banken worden platgelegd, kan volgens Cantona de noodzakelijke sociale en economische revolutie worden gerealiseerd. Cantona zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn doel kan slagen als miljoenen mensen zich bij hem aansluiten.


Het Duitse adviesbureau Roland Berger gaat toch niet samen met het advieskantoor Deloitte. De bedrijven meldden dat de gesprekken over een samenwerking zijn beëindigd. De partners van Roland Berger zouden zich tegen de fusie hebben verzet. Zij zouden er de voorkeur aan gegeven hebben dan Roland Berger zijn zelfstandigheid zou bewaren. Volgens een aantal waarnemers ging het vooral om een emotionele motivatie. De overnameprijs zou op die beslissing geen enkele invloed hebben gehad. De onderhandelingen daarover waren trouwens nog niet van start gegaan. De partners van Roland Berger zouden in ruil voor het behoud van de zelfstandigheid beloofd hebben om extra te investeren in het Duitse adviesbureau. Investeringen zijn volgens de partners nodig om internationaal uit te breiden. Roland Berger is sterk vertegenwoordigd in Europa, maar minder goed in de rest van de wereld.


Het Nederlandse bedrijf Draka is het middelpunt van een biedingenstrijd. Buitenlandse concurrenten vechten om het bedrijf, fabrikant van kabels voor onder meer liften, windmolens en de automobielindustrie. Ook het Chinese bedrijf Tianjin Xinmao wil Draka overnemen. De Chinese groep zou een bod van 1 miljard euro hebben gedaan op het Nederlandse bedrijf. Daarmee overtreft Tianjin Xinmao het eerdere bod van de Italiaanse groep Prysmian, dat bereid was om een bedrag van 840 miljoen euro te betalen voor Draka. De Chinese groep verwacht dat Draka en grootaandeelhouder Flint zich achter het bod zullen scharen. Eerder had Draka gemeld het bod van Prysmian te zullen aanvaarden. Tianjin Xinmao zet de overname door als het 75 procent van de aandelen Draka in handen heeft. De Chinese groep verwacht van Draka binnen drie tot vijf jaar de wereldmarktleider in kabels en glasvezel te maken.


Het Amerikaanse softwareconcern Novell wordt overgenomen door de Amerikaase softwareproducent Attachmate. Met de overname is een bedrag van 2,2 miljard dollar gemoeid. Met de koop is een einde gekomen aan een biedingsstrijd die ruim acht maanden heeft aangesleept. Novell, leverancier van het Linux-besturingssysteem, verkoopt tevens enkele intellectuele eigendommen aan een groep technologiebedrijven rond Microsoft voor een bedrag van 450 miljoen dollar. Eerder dit jaar leek het erop dat Novell zou worden overgenomen door het investeringsfonds Elliot Associates. De investeringsgroep is één van de aandeelhouders van Novell. Uiteindelijk ging die verkoop echter niet door. Attachmate zou Novell in twee divisies willen opsplitsen. Daarbij zouden identiteitsbeheer en workload management onder Novell worden gecentraliseerd. De distributie van het Linux-besturingssysteem zou bij de divisie Suse worden ondergebracht.


Met het aanvaarden van een reddingsplan heeft Ierland zich overgegeven aan de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Dat is de algemene teneur van de commentaren in de Ierse media na de noodlening die de Ierse regering heeft aanvaard. Daarbij wordt voorspeld dat de regering, die verantwoordelijk wordt genoemd voor financiële moeilijkheden van het land, binnenkort zal vallen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een faillissement. In een aantal kranten wordt gesproken over een capitulatie zonder voorgaande en wordt opgemerkt dat de regering een einde heeft gemaakt aan negentig jaar onafhankelijkheid. Vanuit een aantal hoeken wordt opgeroepen tot het ontslag van de Ierse regering en vervroegde verkiezingen om naar eigen zeggen een einde te stellen aan deze schande. Er wordt opgemerkt dat Ierland getoond heeft zijn eigen zaken niet te kunnen beheren.


Ierland is niet failliet. Dat heeft Brian Lenihan, de Ierse minister van financiën, gezegd in een reactie op de kritiek die de regering heeft gekregen voor de noodhulp die Ierland heeft moeten aanvragen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Lenihan benadrukte dat Ierland niet in een positie van faillissement naar het Internationaal Monetair Fonds te stappen. Hij stelt dat Ierland nog reserves heeft. Lenihan verzekerde dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de financiën van Ierland niet zullen controleren. De minister gaf toe dat Ierland een jaarlijkse evaluatie van het reddingsplan heeft aanvaard, maar hij benadrukte er zeker van te zijn dat Ierland zelf zijn volgende begroting zal voorstellen. Experts van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds toonden zich in het algemeen tevreden met het besparingsplan van de Ierse regering.


De Duitse regering wil dat Ierland in ruil voor internationale financiële hulp zijn vennootschapsbelasting optrekt. Dat heeft Werner Hoyer, Duits minister voor buitenlandse zaken, gezegd. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds willen dat dat Ierland in ruil voor de hulp zijn zieke bankensysteem herziet, zijn begroting saneert en zijn vennootschapsbelasting optrekt. Ierland heeft een vennootschapsbelasting van 12,5 procent. Dat is bijzonder laag in vergelijking met andere landen, waardoor Ierland veel grote internationale ondernemingen wist aan te trekken. De Ierse regering verzet zich sterk tegen een verhoging van de vennootschapsbelasting. Hoyer wees er echter op dat met Ierland zal gepraat worden over de stappen die moeten worden ondernomen. Daarbij zal volgens hem zeker ook over de vennootschapsbelasting worden onderhandeld.


De Amerikaanse zakenman George Gillett, gewezen mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Liverpool, wordt door het Amerikaanse investeringsfonds Mill Financial voor de rechter gedaagd. Volgens het fonds heeft Gillett het nagelaten om een lening van 70 miljoen dollar terug te betalen. De lening, waarop een intrest van 19 procent rustte, zou half augustus zijn vervallen. Het betwiste bedrag vormde een onderdeel van een lening van 117 miljoen dollar die was aangegaan om Liverpool te kunnen overnemen. George Gillett en mede-eigenaar Tom Hicks slaagden er niet in om de verkoop van Liverpool aan het Amerikaanse bedrijf New England Sports Ventures tegen te houden. De Amerikaanse groep nam de Engelse voetbalclub over voor een bedrag van 300 miljoen pond. Daarmee werd Liverpool volgens Gillett en Hicks ondergewaardeerd. Omdat Gillett zijn lening niet kon terugbetalen, had Mill Financial zijn belang in Liverpool al overgenomen.


Volgens de legendarische belegger-miljardair Warren Buffett zouden vermogende mensen veel meer belastingen moeten betalen. Warren Buffett, chief executive van de holding Berkshire Hathaway, merkte in een Amerikaanse televisie-interview op dat de huidige belastingtarieven voor de hoogste inkomens tegen eind volgend jaar zouden moeten worden afgeschaft. Buffett reageert daarmee op het plan van de Amerikaanse regering om enkele fiscale gunstmaatregelen, die nog dateren van de regeringsperiode van de vorige president George W. Bush, te verlengen. Buffett is van oordeel dat er daarentegen niet dieper mag worden gesneden in het budget van de lagere of middeninkomens. Buffett zegt dat de rijken altijd beweren dat lagere belastingtarieven voor de grote vermogens door de hogere investeringen de economie stimuleren, maar dat blijkt volgens hem niet met de waarheid te stroken.


Nissan Motor, de derde grootste autoconstructeur van Japan, heeft plannen om een belang van 10 procent te nemen in zijn Russische sectorgenoot Avtovaz. Dat heeft Sergei Chemezov, topman van Russian Technologies, bekend gemaakt. Chemezov merkt op dat de waarde van Avtovaz op dit ogenblik moet worden geraamd op een bedrag van 2,4 miljard dollar, maar dat zou in de loop van volgend jaar voor hem stijgen tot een bedrag tussen 2,8 miljard dollar en 2,9 miljard dollar. Russian Technologies zou een pakket van 4 procent in Avtovaz tijdens het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar willen verkopen. De combinatie Nissan-Renault zou plannen hebben om een meerderheid te verwerven in Avtovaz. Het Franse Renault kocht twee jaar geleden al een belang van 25 procent in de Russische autoproducent. Nissan zou ook een belang van 6 procent van Troika Dialog in Avtovaz overnemen. Russian Technologies zou een blokkeringsminderheid behouden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home